Hästens ben är ömtåliga och bör skyddas för att undvika att bli skadade. Aktiva hästar rör mycket på sig men rörelserna sker på olika sätt beroende om din häst är i hagen, tränas eller transporteras. Vi erbjuder flera olika alternativ för att matcha just din hästs behov.
Här nedan beskriver vi de olika benskydd som vi på Hogsta Ridsport erbjuder för att se till att hästens ben håller sig hela och friska.
Bandage & lindor
Här nedan beskriver vi de olika benskydd som vi på Hogsta Ridsport erbjuder för att se till att hästens ben håller sig hela och friska.
Bandage & lindor
Varför lindar vi hästarnas ben?
Gör vi det bara för syns skull eller finns det en anledning till att vi gör det? Jo, det finns flera anledningar till varför vi lindar våra hästars ben. Oftast brukar man linda för att ge stöd och skydd då hästen arbetas, men det är också vanligt att linda med fleceebandage över natten för att minska svullnader i benen som uppstår när hästen står stilla då värme från lindorna ökar genomblödningen i hästens ben.
Hur lindar man hästens ben?
Eftersom lindor formar sig så bra efter hästens ben ger de ett mycket bra stöd. Men det krävs att du tränar på att bandagera på rätt sätt. Här guidar vi dig steg för steg hur du ska linda för att lindan ska sitta stadigt och säkert.
- Se först till att hästens ben är torra och rena för att undvika eventuellt skav och tryck.
- Oavsett varför du lindar din häst bör du alltid ha paddar under. Detta för att den jämnar ut trycket och inte har några skarvar. Det är padden som ger det skydd och stöd man vill åt, inte lindan.
- Se till att pälsen ligger rätt innan du lägger på padden. Placera padden slätt mot benet och se till att du inte drar den för hårt.
- Börja linda ca.2 varv på mitten av benet så att den fäster. Tänk på att inte linda för hårt. Behöver du dra lite grann så gör det på framsidan av benet så att du inte skadar viktiga senor på baksidan. Var noga med ett jämt tryck under hela lindningen.
- Linda så jämt du kan ner mot kotan och se till att du lindar runt den med fin jämn anslutning så att den skyddas mot ev. slag vid ridning. Vänd sedan uppåt.
- Se till att avslutet på lindningen med kardborrens fäste sker på utsidan av benet. Samma tänk som med benskydd, stäng på utsidan och bakåt. Skulle det vara så att du får avslutet med kardborren på insidan så får du linda om.
Det är viktig att inte linda för högt. Lindar man för högt upp på knäet så hämmar man hästens rörelser, och på baksidan av hästens ben finns en känslig skelettdel som heter ärt-ben som är otroligt känslig för tryck. Vid knäet finns massor av känsliga senfästen som inte heller får hämmas av lindan för då kan de ta allvarlig skada.
Övning ger färdighet
Sammanfattningsvis kan man säga att det viktigast när man lindar är att man ser till att padden ligger slätt mot benet så att det inte kan skava och att man lindat lagom hårt så att det inte uppstår tryck på senorna men inte heller för löst så lindan kan kasa ner eller lossna, vilket kan bli riktigt farligt!
Lär känna din hästs ben och var du behöver börja för att du ska få avslutet på ”rätt” ställe. En och samma person bör linda alla fyra benen så att de får samma tryck och känsla. Tänk på att linda med lika stora varv och lika hårt över hela benet.
Är du osäker hur du ska linda så ta hjälp av någon i stallet som kan se hur du gör och kontrollera att det sitter lagom hårt och inte klämmer på något sätt. Tänk på att som med allt annat så ger övning färdighet.
Varför använder vi stallbandage?
Hästar är ett flyktdjur som är gjort för att vara i konstant rörelse. Vårt sätt att ha hästar stillastående i stall påverkar hästens lymfdränage negativt och kan i värsta fall ge mindre svullnader. För att minska svullnader i benen som uppstår när hästen står stilla är det vanligt att man lindar över natten då värme från lindorna ökar genomblödningen i hästens ben och detta hjälper cirkulationen av frisk och välmående ledvätska. Den ökade cirkulationen som uppstår av värmen hjälper leden att transportera näringsämnen till leden.
Stallbandage är för det mesta lite bredare än träningsbandagen och oftast gjorda i ett tjockare material som inte är lika töjbart. Stallbandage är till för att ge stöd och skydd och lindas från kronranden och upp till karpus eller has. Även under dessa ska paddar alltid användas som gärna får sticka ut någon centimeter över och under lindan. Tänk på att linda med lika stora varv och lika hårt över hela benet.
Innan du väljer att linda din häst under natten kan det vara bra att ta reda på om din häst verkligen behöver bandage. Hästen mår vanligtvis bäst utan bandage så undvik att linda hästens ben utan ett syfte.
Strykkappor
Benskydd finns i alla möjliga olika material och för olika syften. Det vanligaste benskyddet är strykkappor som används för att skydda senor och kotleder från slag och strykningar. Strykkappor är oftast förstärkta på insidan med extra hårdplast som står emot stötar och slitage och de är olika utformade för att passa fram- eller bakbenen.
När använder man strykkappor?
Vid hoppning är det bra att använda senskydd då senorna i benen ofta får slag från bommar och hinder. Om du däremot tränar dressyr med din häst är det strykkappor som ska användas som skydd. Detta då hästens ben stryks mot varandra och kan orsaka skav vid dressyr.
Vid den dagliga träningen är strykkappor lättare att sköta och hålla rena än vad lindor är. Generellt kan man säga att dessa är längre och sluter om en större del av hästens ben än t ex än hoppskydd. En del går även ner en liten bit över kotan för att ge optimalt skydd. Oftast har de breda kardborreknäppen som gör att skyddet sitter stadigt och ligger dikt an mot benet utan en specifik tryckpunkt.
Strykkappor har oftast ett mjukt neoprenfoder kring ett gjutet PVC-skal men det finns även strykkappor med insida av syntetiskt supermjukt skinnliknande material (STS=save the sheep). Se hela vårt sortiment av strykkappor här!
När använder man damasker?
En annan typ av skydd är damasker. Dessa används främst vid dressyr och markarbete. Damaskernas uppgift är att skydda hästens ben mot slag. Ofta är de höga och sluter om hela benet. Precis som tidigare skydd är de ofta gjorda i neopren. Generellt kan man säga att damasker är längre och sluter om en större del av hästens ben än strykkappor.
Skydda hoven med boots
Genom att använda boots kan du skydda hästens hovar vid ridning eller vid lek i hagen. Boots kan användas på alla fyra hovar, bara två eller kanske bara en om hästen har en skada eller liknande.
Boots till hästar används för att förhindra balltramp eller andra trampskador på hovar eller kronrand men boots kan även ha en märkbar påverkan på hästens rörlighet. Den vanligaste typen av boots fästs runt hästens karled och skyddar hovväggarna samt ballarna.
Att använda speciella skydd eller tjocka lindor när du transporterar din häst är ett måste för att den inte ska skada sig själv under lastning och färd.
När hästen trampar runt i transporten är det en fördel med transportskydd men även under själva lastningen är det bra att hästen har ordentliga skydd då det ibland kan gå lite fort vid både i och urlastning. En ny miljö kan lätt få den lugnaste hästen att bli lite orolig och trampa runt och riskera att trampa snett och göra sig själv illa. Det kan också kännas skönt för dig som hästägare att veta att din hästs ben är ordentligt skyddade om olycka skulle vara framme under färden.
Transportskydd vs transportbandage
Vilka transportskydd man väljer till sin häst beror lite på vad man föredrar. En del hästägare skyddar sin hästs ben med tjocka lindor ovanpå ett vadderat material. Väljer du transportbandage ska du börja linda strax under framknät eller hasen och vira lindan ner till kronranden. Du kan välja om du vill att lindan ska gå ner över ballarna eller om du vill ha gummiboots på hästen.
Tänk på att benskydden är rätt utformade och är lätta att sätta på då det kanske kan vara svårt att få din häst att stå stilla en längre stund i den nya miljön. Transportskydd ska vara av hög kvalitet för att kunna sitta på stadigt under alla situationer som kan uppstå. Dom får under inga omständigheter lossna så att hästen trampar på dem och riskerar att fastna i benskydden. De ska även tåla sparkar och hovtramp utan problem.
För att transportskydden skall ha den skyddande effekt som krävs måste skydden gå över kotan och ända ner över hasen och ner till kronranden.
Kan man ha broddar i hästtrailern?
Det kan vara bra att använda sig av hästboots om hästen är skodd och till exempel har vassa broddar på sig. Dock bör transport av häst med de långa broddar som används vid hoppning på gräsmark aldrig göras. En oskodd häst behöver i regel inga transportskydd.
Det kan vara bra att vänja din häst vid transportskydden då dom kan upplevas som väldigt främmande och lite obehagliga innan du lastar in din häst i transporten. Transporten i sig kan vara väldigt stressande och om hästen dessutom har ny främmande utrustning på sig kan det göra upplevelsen av transporten än mer stressfull.
Sammanfattningsvis kan man säga att transportskydden ska ha bra passform, sitta kvar oavsett rörelser, behålla formen trots tramp och sparkar, ha hög slitstyrka och vara lätta att sätta på.
Det kan även vara en god idé att sätta på ett svansskydd för att skydda din häst från att gnugga eller smutsa ner svansen under transporten.
Benskydd i alla ära...
Det är också viktigt att stärka din hästs ben genom att träna på varierande underlag. Tänk på att inte rida på vare sig för hårt eller för mjukt underlag. Att träna på samma underlag hela tiden kan framkalla inflammationer i leder, något som benskydd inte kan skydda mot.
Inlägget skrivet av Karin Olofson / 2021-05-05