• TOP Retailer Europe 2022
  • Leverans inom 2-4 dagar
  • Stort utbud
  • Fri frakt över 1500:- inom Sverige*
Sommarplågor som bits, sticks och suger blod!
Blogginlägg

Sommarplågor som bits, sticks och suger blod!

Sommaren är härlig, men för många hästar upplevs den som en jobbig tid med insekter som sticks, bits och suger blod. Men tack och lov finns det produkter och material som hjälper till att hålla insekterna på avstånd. Här berättar vi varför vi och våra hästar störs så av flygfän och vad vi kan göra för att slippa dom.

 
Behöver man skydda sin häst från insekter?

Svaret är ja om hästen besväras av insekterna. Mygg, flugor, bromsar, svidknott och jordgetingar kan orsaka svåra skador på hästarna under sommarhalvåret. När vädret slår om från regn och kyla till värme är knott- och mygginvasionen som värst. Man brukar säga att insekterna är som mest aktiva i skymningen, men det är framför allt stickmyggornas och knottens tid, bromsar och flugor gillar dagsljus.

 
#myggjävlar

Det är endast honmyggan som sticks och suger blod. Hon behöver protein för att kunna producera ägg och en fuktig miljö där hon kan lägga sina ägg. Det är därför myggor trivs där det finns vatten och sank mark. En mygga har en snabel som den sticker genom huden för att komma åt blodet, och för att blodet ska rinna fortare tillför hon saliv. Myggbettet är en allergisk reaktion på myggans saliv. Visste du att myggans snabel består av 6 “nålar” varav två av dessa har tänder som sågar ner snabeln i huden?

Myggorna har ett väldigt känsligt luktsinne och det är koldioxiden i utandningsluften som hjälper dom att finna sina offer. Att hästar och kor drar till sig fler insekter än människor beror förmodligen på att de ger ifrån sig mer koldioxid och därmed är lättare att upptäcka för insekterna. Myggor är mest aktiva i skymningen eftersom koldioxidhalten varierar minst då och det blir lättare för myggan att upptäcka ett möjligt byte.



 
Knott och svidknott

Knott är en pytteliten flugliknade insekten som biter hål i skinnet för att komma åt blodet. Även hos knotten så är det honan som suger blod. Hon sprutar in sin saliv i huden så att blodet inte stelnar och hon hinner suga klart. Stora mängder knott kan orsaka problem eftersom mängden gift de sprutar in innan de börjar suga kan försvaga och till och med döda värddjuret.

Svidknotten är ännu mindre än knott och förväxlas ofta med vanliga knott. De förekommer huvudsakligen i närheten av vatten och ofta i stora mängder. Stora svärmar med svidknott kan vålla stora problem; sticket gör ont (därav namnet svidknott) och ger upphov till vätskefyllda blåsor som orsakar klåda som kan pågå flera dagar. Hästar, speciellt islandshästar, kan få stora problem med eksem som kliar något enormt av svidknottens stick. Hästen kliar sedan sönder sin hud och det blir stora sår på nacke och svansrot.

Massiva knottangrepp kan påverka hästens blodcirkulation, vilket kan leda till skador på hjärtmuskeln och kraftiga blodtrycksfall och det kan i sin tur orsaka hjärtstillestånd. Därför är det viktigt att skydda hästarna under den knottintensiva perioden. Eftersom knott är så pass små så bits dom helst där huden är som tunnast. Därför är det bra att täcka ögonlock, läppar och öron för att skydda sin häst mot knott.


Flugorna vill åt vätskor

Det finns flera olika sorters flugor som irriterar hästen genom att dom sticker, slickar eller biter. Stickflugor sticker för att suga blod och dess saliv kan orsaka allergi hos hästar. Den vanliga husflugan, som gärna flockas kring hästarnas ögon, suger inte blod utan är framför allt ute efter vätska. När de sätter sig på huden är det för att få i sig lite av den salta svetten. Både stickflugan och husflugan är mellanvärdar för ögonmask. Lusflugan är en platt och vinglös fluga som suger blod och irriterar hästen genom att krypa runt svansroten och mellan bakbenen.

Styngflugan lägger sina gulvita ägg på hästens bogparti och framben. De brukar oftast inte märkas förrän på sensommaren när äggen kläckts och hästen får intensiv klåda. Klådan gör att hästen biter sig och då får den i sig larverna. Efter någon månad utvecklas de till inälvsparasiter som sitter fasthakade i klungor på insidan av magsäcken. För att få bort parasiterna bör man avmaska hästen under september-oktober.

 
Bitande bromsar

De vanligaste bromsarterna är nötbroms, regnbroms eller blinningar som de brukar kallas. Bromsar är stora flugor med kraftiga käkar som biter hästarna. Betten gör mycket ont och hästarna försöker oftast springa ifrån dem. Bromsar kan också föra över infektionssjukdomar.

 
Jordgetingar

Jordgetingar sticker ofta hästen i eller runt munnen, vilket kan leda till att hästens svalg svullnar och den får andningsbesvär.


 

Hur märker man om hästen har blivit insektsangripen?


Det är svårt att skydda hästen helt mot insekterna. Men man kan försöka att undvika sank mark när man placerar sin beteshage, eftersom många insekter behöver fuktiga jordar eller vatten för att kläckas. För att kunna hjälpa din häst om den har blivit påverkade av insekter bör du hålla uppsikt efter nedanstående beteende eller skador på din häst.
  • Hästen försöker fly/skenar från obehaget.

  • Insektsstick som kliar kan medföra sekundärinfektioner så håll koll på sår.

  • Allergi, nässelutslag.

  • Gula ägg (prickar) som sitter fast i hästens hår, vanligen på bog och framben.

  • Klåda i manen och vid svansroten.

  • Viktminskning och avvikande beteende.

  • Rinnande, irriterade ögon.

  • Svullnad i munnen.

  • Andningsbesvär.


Hur skyddar man hästen från insekter?
 
Om insekterna är väldigt irriterande eller om hästen har något sår, ställ in den i stallet när insekterna är som mest aktiva. Tänk på att föl är särskilt känsliga. Nedan tipsar vi hur du lättast skyddar din häst från irriterande insekter.

  • En flughuva eller en flyveil, som består av fransar man fäster i grimman eller tränset, skyddar hästens ögon. Den kan användas både på hästar i hagen och då hästen rids.

  • Det finns också en rad olika insektsmedel du kan spraya eller smörja in på hästen för att minska insektsangreppen.

  • För att skydda hästen från insekter och stark sol kan det vara bra att införskaffa ett flugtäcke.

  • Undersök hästen ofta för att hitta eventuella bett och sår. Rengör dessa noggrant för att undvika infektioner. Skydda sår med sårspray som ger en täckande hinna. Smörj kliande sår med en lindrande kräm, t ex hydrokortison.

  • Beteshästar får lätt flugägg i ögonen, vilket kan leda till inflammationer. Skölj med ögonbad.

  • Klipp inte manen och svansen, eftersom de skyddar hästen mot insektsangrepp.

 
Hur väljer jag flughuva till min häst?

Varmare och ljusare dagar innebär ofta mer utevistelse för våra hästar, men även fler insekter och sol. En flughuva skyddar mot irriterande flugor, mygg, knott och liknande. Den skyddar också mot stark sol, damm och andra partiklar i luften. Med dagens enorma utbud av olika stilar, färger och UV-skydd, kan det kännas svårt att hitta lämplig modell för just din häst. Nedan kan du läsa vad du bör tänka på när du väljer flughuva till din häst.

En god passform förhindrar skav och att huvan glider fel, dessutom blir hästen också mindre benägen att försöka ta av sig huvan om den sitter bekvämt. Materialet bör andas och vara lite elastiskt för att följa hästens rörelser. Sömmarna bör vara mjuka och gärna fodrade för att undvika skav vid långvarigt bruk. Flughuvans viktigaste funktion är att skydda hästens känsliga ögon. Det är därför viktigt att välja en modell som hindrar även de minsta insekterna från att komma in, utan att ligga emot ögat eller ögonfransarna.

En bra huva bör även skydda mot stark sol. En flughuva med UV-skydd över panna, ganascher och den känsliga nosen minskar risken för solbränna och blekning. De som är mycket besvärade av insekter eller sol kan med fördel ha en heltäckande huva med öron och nosdel. Medan en häst som är rädd om öronen ofta trivs bättre i en huva utan öron. Om man väljer flughuva med nosskydd, se till att det inte sätts igen för då blir hästen snuvig av att utandningsluften fastnar på vägen.

 

Så väljer du rätt flugtäcke till din häst


För att skydda hästen från insekter och stark sol kan det vara bra att införskaffa ett flugtäcke. Även här är passformen mycket viktig för att undvika skav. Är din häst solkänslig eller har tendens till sommareksem använd med fördel ett så heltäckande täcke som möjligt med högt UV-skydd och tätare tyg för att hindra även de minsta insekterna att ta sig in.

Tidigare trodde man att zebrorna hade sina ränder som ett slags skyddande kamouflage då lejon är färgblinda och att ränderna skulle göra det svårare att upptäcka en zebra som står i högt gräs. Men enligt ny studie visar det att det istället handlar om att slippa undan bitande flugor då ränderna gör det svårare för bromsarna att landa. Flugorna dras till mörka färger, men ränder upplever de av någon anledning som svåra att uppfatta och därmed också att landa på. På detta sätt minskar zebror risken att drabbas av de besvärliga flugorna. Detta fenomen har man anammat och marknaden erbjuder idag flertalet zebrafärgade flugtäcken.

 
Solskyddsmedel för hästar

Oftast är det hästens känsliga mule som bör skyddas från stark sol med mjukgörande solskyddssalva. Ett tips är att komplettera detta med en flughuva som går ner över nosen på hästen. Ett annat alternativ är att låta hästen vara inne när solen är som starkast – alltså mellan klockan 11 och 15 på dagen.

Om hästen redan har hunnit bränna sig så rengör mulen varsamt med vatten och en skonsam tvål, typ Lactacyd. Försök att inte skrubba för mycket utan var väldigt försiktig när du gör rent. Det är viktigt att hålla såren fria från smuts, annars kan de bli infekterade. Generellt kan man säga att sår brukar läka på någon vecka om det inte är något annat som ligger bakom.

 
Vilket insektsmedel till häst är bäst?

Det finns en uppsjö med olika insektsmedel som man spraya eller smörja in på hästen för att minska insektsangreppen. Dessa är framtagna för att ge en trivsam, lugn och behaglig utevistelse eller ridtur under sommarmånaderna genom att stöta bort sommarens irriterande insekter. Flertalet av de insektsmedel vi säljer på Hogsta Ridsport hjälper även mot fästingar och många är även godkända för både häst och människor. Men var noga med att läsa innehållsförteckningarna då några av insektsprodukterna har karenstid. Alla produkter fungerar olika på olika individer så testa dig gärna fram för att hitta din och din hästs favorit. Tänk på att alltid testa nya medel på en liten yta på hästens kropp - precis som hos människor kan hästar vara överkänsliga mot vissa ämnen.

Spraya tunt och jämnt över hästen på ca 2 dm avstånd med munstycket vänt från hästens huvud. Spraya en svamp eller i handen och stryk ut på huvud och hals. Det finns även flugmedel som man applicerar i vattnet när man tvättar hästen för att hålla flugor och myggor borta.

 
Hur förebygger man problem med insekter?

Se över hästens hagar och betesmarker och ta bort fortplantningsställen för insekter så som stillastående vatten (knott) och gödsel (flugor). Ta bort sly och buskar i sanka marker så att de kan torka upp bättre. Mocka hagarna regelbundet.

Om möjligt, undvik att ha hästen på allt för fuktiga marker, nära vattendrag eller där det är mycket undervegetation. Oftast finns det färre insekter på höglänta, öppna och blåsiga betesmarker så försök att placera sommarhagarna med detta i åtanke.

Vissa insekter är aktiva på natten (knott) och andra på dagen (flugor, bromsar). Håll hästen inne den tiden på dygnet den verkar vara mest besvärad. Eventuellt kan fläktar placeras i stallet för att störa insekter som hittat in i stallet.

 
När skall jag kontakta veterinär?
 
Kontakta din veterinär om besvären blir alltför stora som t ex om din häst visar tecken på kraftig ihållande klåda som inte går att mildra med receptfria produkter/läkemedel eller om du misstänker har utsatts för ett kraftigt knottangrepp och verkar allmänpåverkad och/eller har andningsbesvär.

 
Visste du att...

Forskare som testar insektsavstötningsmedel använder ofta en Victoria Secret-parfym som standard, då de av misstag har upptäckt att parfymen i fråga avvisar myggor bättre än något annat på marknaden. Kanske inte något för din häst men till dig själv!

Inlägget skrivet av Karin Olofson - 2021-05-24

Liknande artiklar

  • TOP Retailer Europa 2022

    Vi är så stolta över detta pris! Hogsta Ridsport utsedd till en av Europas bästa ridsportaffärer. Läs mer om varför vi tilldelas detta pris.

  • Vad menar vi med Kunskap - Kvalité - Omtanke?

    När vi försöker sätta ord på vilka vi är, så landar vi alltid med dessa tre viktiga ord. Det är såhär som vi också hoppas att du ser oss.

  • IceBug - ett hållbart företag

    Det svenska företaget har en vision om att göra det enklare för människor att spendera mer tid ute i naturen med ett par bra skor med ordentligt grepp, men de arbetar också aktivt med att ge tillbaka till planeten genom ett hållbarhetsarbete som genomsyrar hela verksamheten!

  • Bucas Green-Line

    Med orden värm din häst inte planeten har Bucas tagit fram detta utetäcke. Green-Line turnout har även fått ett innovationspris på Spoga.

  • Grooming de Luxe

    Inspireras av snygga detaljer för stall och tävling. Kentuckys stall och borstserie Grooming de Luxe sticker verkligen ut med fina material och snygg finish.

  • Hästar som konst - på riktigt!

    Fantastiska tavlor med hästmotiv gör hon, finska Katja Hannula. Läs mer om vem hon är och vilken känsla hon har inför hästen.

  • Bli en klippa på att klippa

    Vi berättar om fördelar och nackdelar med att klippa din häst och tipsar om hur du på bästa sätt tar hand om din klippmaskin.

  • Vit, vitare, aldrig mer gul

    Här får du tips om vad du kan göra och självklart finner du produkter som är framtagna för att hålla din skimmel skinande vit med minimal insats.

  • Hur skyddar jag hästens ben bäst?

    Hästens ben är ömtåliga och bör skyddas för att undvika att bli skadade. Det är dock viktigt att du väljer rätt benskydd för rätt tillfällen.

  • Dressyrhästens dresscode vid tävling

    Här har vi sammanställt vilken utrustning som är tillåten att använda på din häst vid dressyrtävling.

  • Vad är tillåten tävlingsklädsel vid dressyrtävling?

    Vi förtydligar vilka riktlinjer som gäller för godkänd utrustning enligt Ridsportsförbundet tävlingsreglement inom dressyren.

  • Ut på tur, aldrig våt och sur

    Det finns ingenting som heter dåligt väder, bara dåliga kläder. Här reder vi ut begreppen så att du väljer rätt plagg till rätt tillfälle.

  • Färger påverkar

    De färger som vi omger oss med under vardag påverkar oss, vårt beteende och våra känslor. Vilka färg passar din häst personlighet?

  • "Code of conduct"

    För att kunna värna om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt har en uppförandekod tagits fram av Svenska Ridsportförbundet.

  • Vi stödjer en Narkotikafri Skola 2021

    Hogsta Ridsport stödjer projektet Narkotikafri skola 2021 eftersom vi tycker att det är en självklarhet att skolan ska vara fri från droger.

  • För hjärnans skull

    Vad händer egentligen med hjärnan när olyckan är framme och vi ramlar av? Vi delar med oss från föreläsningen "Seminarium med fokus på huvudet och hjärnan".

  • Bridle Fitting

    Vi bloggar om allt vi får lära oss inom utrustning och vikten av att den är väl anpassad för din häst. Denna gång handlar det om vikten av ett väl inpassat träns eller kandar.

  • Spännande resa med NS

    Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra bästa tips, trix och upplevelser.

  • Från stall till butik

    När du kommer på besök så kommer du se det, stallet alltså. Det är fortfarande en stor del i vår miljö, den fantastiska butiken är fortfarande som en del av Hogsta Ridanläggning, en underbar plats på jorden.

  • Åka på meeting

    Här får du tips på en riktig packlista, allt du behöver när du åker på meeting finns med. Kolla in Lo och Weltons bagage, när de åkte till Holland

  • Bomber clinic

    Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

  • Tandläkarbesök

    Här delar vi med oss av det vi har lärt oss om hästens munhåla och utrustningens betydelse.

  • Neue Schule på Hogsta

    Hade du inte möjlighet att komma, då kommer du gilla det här. Vi bloggar om all information vi fick när Stefan, Lotta och Magnus var på besök.

  • Resa till Aachen

    Följ med Eva på tur till Aachen när hon hämtar information och inspiration för framtidens utveckling av Hogsta Ridsport.

  • Segersjödagarna Fälttävlans-SM

    Fantastiskt trevlig resa till Örebro och Segersjö. Vi gör ett besök i en helt annan värld, när vi tar turen till Segersjö Herrgård och årets stora fälttävlanstävlingar.

  • På besök hos EA Mattes

    Följ med oss till Mattes fabrik i Polen. Vi fick se hur all tillverkning sker och hur omsorgsfullt allt sköts. Inte konstigt att EA Mattes produkter är av oslagbart hög kvalité.

  • Stipendiemottagning

    Det är verkligen en ära, att vara utvald bland många sökande. Hogsta Ridsport får bidrag från Association of Trade Partner Sweden till sin fortsatta utveckling.

  • Hästsko-lycka

    Det finns så många myter om hästskor och tur eller lycka så därför avbildas de ofta bland smycken och amuletter. Vi tycker ju att allt med häst ger lycka så för oss är det inte så konstigt.

  • Från stall till butik

    En dag hade vi vuxit ur våra lokaler men ville ändå vara kvar på Hogsta. Året var 2015 då förändringen skedde.

  • Emmelies Hästfestival - en festival för livet

    I februari 1993 somnade en liten flicka in efter två års kamp mot sin cancersjukdom. För att hedra hennes minne arrangerades en festival för livet!

  • Vernissage hos Hogsta Ridsport

    2017 hade vi en fantastiskt fin vernissage med Katja Hannula och här kan du läsa lite till om den och fantastiska Katja Hannula

  • Rykta din häst blank som en spegel

    Finns det något finare än en supervälryktad häst? Och vad behöver du för att komma dit? Vi vet och har här lite tips till dig.

  • Miljömedvetet val - Stierna Equestrian

    Ett imponerande miljöarbete inom ridsporten står Stierna Equestrian för. Många pratar miljö, Stierna gör det på riktigt.

  • Ia & Denni - Denni Design

    Många är vi som känner till Ia & Denni och ännu fler om man uppehåller sig i islandshästens värld. Denni Design, ett varumärke med fokus på just islandshästen.

  • Willab-staketet

    Willab-staketet, ett elegant, snyggt, hållbart och lättmonterat staket som passar de flesta hästgårdar.

  • Göra gröna val

    Visst vill vi alla ta ansvar för miljö och hållbarhet men det är inte alltid så lätt att veta vad man kan göra. Här delar Hogsta Ridsport med sig av sina tankar

  • Finesse Bridle® Innovation för hästens skull

    Hur Finesse Bridle® fungerar är en fråga som många ställer till oss och därför har vi sammanställt lite fakta om just Finesse Bridles® och vad det är som är unikt med det.

  • Hur förhindrar man skav på häst?

    När pälsen är som sämst ökar risken för skav. Hur hanterar man det förebyggande och om skavet är ett faktum, vad kan man göra då? Här kan du läsa lite mer om våra tips.

  • Benskydd, senor och värme - hur funkar det?

    Leder infraröd energi (FIR) i Back on Track's benskydd till att senorna överhettas? Svaret är nej - och här är förklaringen!