• TOP Retailer Europe 2022
  • Leverans inom 2-4 dagar
  • Stort utbud
  • Fri frakt över 1500:- inom Sverige*

Equippo Lab

Maskkontroll - Grundananlys - 1 häst

Träckprovslåda för kontroll av blodmask, spolmask och fölmask. Denna träckprovslåda skickas till och analyseras hos Equippo Lab och gäller för 1 häst
279 kr

3 st

  • TOP Retailer Europe 2022
  • Snabba leveranser
  • Stort utbud
  • Fri frakt över 1500:- inom Sverige

Produktbeskrivning

Omdömen ()

Köpvillkor

Träckprovslåda för kontroll av blodmask, spolmask och fölmask. Denna träckprovslåda skickas till och analyseras hos Equippo Lab och gäller för 1 häst
En grundanalys innefattar en EPG-räkning (ägg/gram träck) av blodmask, spolmask och fölmask. Med hjälp av provsvaret gör man en bedömning om det är nödvändigt att avmaska eller inte pga dessa maskar.
Det är viktigt att bara avmaska de hästar som har så pass höga värden att det är nödvändigt. Att avmaska i onödan leder till resistenta maskar.

Träckprovet analyseras samma dag det kommer till laboratoriet och svaras ut senast dagen efter. Analyser som ingår EPG-räkning blodmask Alla hästar bär på små blodmaskar och oftast i harmlös mängd. Statistiskt så är det ett fåtal hästar i en grupp som står för den stora smittspridningen. Syftet är inte att utrota maskarna, det kommer alltid att finnas små blodmaskar på marker där det vistas hästar, syftet är att se till att hålla en låg smittspridning genom att avmaska de hästar som bär på en stor mängd.
En väldigt hög förekomst av små blodmaskar kan även påverka hästen negativt.

EPG-räkning spolmask Vanligtvis är det unghästar som har spolmask. Med åldern utvecklar hästar en motståndskraft mot spolmask vilket minskar risken att de drabbas. Äggen från spolmasken är mycket tåliga och kan överleva under flera år i markerna. Stora mängder i tarmarna kan orsaka kolik och i värsta fall kan tarmen brista. Därför är det viktigt att avmaska vid för hög förekomst av spolmask. Föl bör alltid avmaskas förebyggande mot spolmask vid 8-10 och 16-18 veckors ålder.

EPG-räkning fölmask Fölmasken är rätt harmlös och brukar försvinna helt av sig själv innan fölet fyller 6 månader. Diarrén som kan drabba föl trodde man förr orsakades av fölmask, men idag vet man att det beror på hormonella förändringar hos stoet. Det finns ingen anledning att avmaska stoet mot fölmask efter en fölning.

Tilläggsanalyser: Dessa analyser går att välja som tillägg på följesedeln innan du skickar in ditt prov. De går även att beställa separat på Equippo Lab hemsida. Faktureras enligt gällande prislista.

Odling stor blodmask Det går inte att utläsa om hästen har stor blodmask i en grundanalys. För att kunna påvisa om hästen bär på stora blodmaskar behöver man göra en odling, d.v.s. man kläcker äggen från blodmaskar och kan då urskilja stora blodmasklarver från små. Stora blodmasken är hästens farligaste parasit och rekommendationer är att regelbundet göra odlingsanalyser.
Den har dock en lång livscykel så det måste gå minst 6 månader från att hästen smittats. Därför är det ingen mening med att göra en odlingsanalys närmaste halvåret efter en avmaskning.
En odlingsanalys beställer du separat eller kan komplettera med när du skickar in ditt prov genom att ange det på följesedeln.

Provsvaret anges som positivt (förekomst) eller negativt (ej förekomst) av larver från stor blodmask.

Bandmaskanalys Bandmaskanalysen påvisar förekomst av ägg från bandmask. Bandmask är relativt vanligt och för det mesta märks inga symptom. Studier har dock visat att bandmasken är vanligt förekommande vid kolik. Andra symtom kan vara att hästen har raggig päls, svullna ben, är mager eller bukig.
Bandmaskens livscykel är lång så det krävs att det går ca 4 månader efter att hästen fått i sig smitta för att kunna påvisa förekomsten. Vid avmaskning är det viktigt att kontrollera att preparatet har effekt på bandmask. Provsvaret anges som positivt (förekomst) eller negativt (ej förekomst) av bandmask.

När behöver hästen avmaskas?
Tillsammans måste hästägare hjälpa till att minska resistensen, det genom att avmaska vid rätt tillfälle och att avmaskningarna blir korrekt utförda. Man bör alltid göra analys i stället för att avmaska i förebyggande syfte.

Visar analysen att parasiter finns i för hög mängd eller att det finns farliga parasiter bör hästen avmaskas. För recept på avmaskningsmedel kontaktar du veterinär. Det är viktigt att veterinären får veta provsvaret så att din häst får rätt preparat. Ta för vana att alltid göra en ny grundanalys 14 dagar efter en avmaskning så slipper du oroa dig för att avmaskningarna inte fungerar. Viktigt att följa upp med en efterkontroll!

Resistens mot avmaskningspreparaten ökar och vi måste göra allt vi kan för att bromsa den. Onödiga avmaskningar eller avmaskningar som inte haft fullgod effekt är ett sätt att skapa resistens hos maskarna mot avmaskningsmedlet. Ta reda på om avmaskningen fungerat genom att göra en ny grundanalys 10-14 dagar efter avmaskningen. EPG ska då ha sjunkit med minst, beroende på vilket preprat man använd, 90% eller 95%.