• TOP Retailer Europe 2022
  • Leverans inom 2-4 dagar
  • Stort utbud
  • Fri frakt över 1500:- inom Sverige*
Skötselråd ridstövlar/ridskor
Lär dig mer

Skötselråd ridstövlar/ridskor

Det är alltid roligt att få hem ett par helt splitternya och fina ridstövlar eller ridskor men det lönar sig att ta hand om de man redan har. Det är varken svårt eller tidskrävande men resultatet är en fröjd för både plånbok, öga och fot.

För att du ska ha glädje av dina ridstövlar eller ridskor i många år framöver ger vi dig här några skötselråd som är bra att tänka på. Hogsta Ridsport har ett brett utbud på produkter som hjälper till att öka livslängden på dina ridskor, se hela vårt utbud HÄR


Vilka produkter ska man använda till ridstövlar/ridskor i läder?

Använd alltid skokräm, i passande färg. Undvik glycerintvål eller läderbalsam vid polering. Varför? Jo för om du använder vanlig sadeltvål så försvinner både färgen och glansen.

Vid vardaglig rengöring, torka av stövlarna/skorna med en fuktig trasa. Använd inte hårda borstar eller liknande.


Hur rengör man mockastövlar/skor?

När du ska rengöra mockastövlar/skor måste de först vara helt torra. Borsta bort smuts och damm regelbundet med en mjuk borste. På fläckar kan du använda en speciell mockaborste. Rör borsten i mjuka, cirkulära rörelser över fläcken. Gnugga inte fram och tillbaka då det kan bli fula revor i mockan. Använd en mockasvamp om du vill rengöra på djupet. Impregnera mockan med en spray av god kvalitet och spraya inte för nära stöveln.


Ska man impregnera ridstövlar/ridskor i läder?

Skokräm impregnerar till viss del, men för än bättre skydd mot väta rekommenderas att använda impregneringspasta (exempelvis minkolja) eller impregneringsspray. Impregneringsspray ger skorna en osynlig och extremt vattenavvisande yta. Även om impregneringsspray kan täppa till porerna i skinnet så är det ändå en bra lösning för att ge skorna en vattenavvisande yta, dock är det fortfarande ett substitut för ordentlig skovård som innehåller putsning med kräm och polish/vax.


Var ska ridstövlar/skor förvaras?

Förvara dina ridstövlar/skor i en torr miljö då fukt skadar. Om stövlarna/skorna blivit fuktiga, torka dem i rumstemperatur med skoblock eller tidningspapper. Använd inte sko/stöveltork med varmluft.


Tänk på att ta av och på dina ridstövlar/skor på rätt sätt

Det är viktigt att du drar dragkedjan, helt rakt, hela vägen ned vid av- och påtagning. Rengör dragkedjan från grus och lera med en mjuk borste. Använd gärna dragkedjespray för smörjning.

Använd skohorn för att skydda bakkappan och resåren. Knyt upp skosnören eller lossa spännen när du tar på och av skorna och undvik att trampa av skorna. Vid skoskav testa att lägga i en korkkil.


Måste man använda skoblock?

Ja! Om du vill att dina ridstövlar/ ridskor ska behålla formen så bör du låta skorna vila med skoblock för att behålla formen. Skoblock i ceder suger upp fukten och fräschar upp skorna inuti. Motverkar även gångveck. Till stövlar använder du stövelstöd för att skona dragkedjan.


Hur sköter jag ridstövlar med grip?

Har dina ridstövlar grip tänk då på att inte använda några skötselprodukter direkt på gripet då gripet kommer att försvinna.


Hur tar man bort dålig lukt i skor?

För att motverka de illaluktande syrorna i skorna kan du lägga i något basiskt som t ex bakpulver eller bikarbonat. Strö en matsked i varje sko och låt det verka över natten. Talk och babypulver har också en utmärkt förmåga att suga upp fukt. Strö något av dessa pulver i skorna innan användning. Ifall du svettas mycket kan du även pudra fötterna med talk eller babypulver för att motverka svett.

Du kan även använda dig av antiluktsprayer eller deosulor för tar bort oönskad lukt eller för att förebygga att dålig lukt ska sätta sig i skor eller ridstövlar.


Små trix och fix

Om du vill ha ännu blankare stövel så kan du ta till det gamla knepet med nylonstrumpa som du gnider på stövelskaftet, tillslut så kommer din ridstövel glänsa som en spegel. Tänk på att inte gnida för mycket på insidan av stöveln då det kan bli ett knarrande ljud när du rider.

Bra att tänka på är också att smörja in sulkanten med en impregneringskräm. Tag då lite kräm på fingrarna och stryk in längs sulkanten.


Visste du att...

Varje dag utsöndrar man cirka en deciliter fukt per fot. Vilket medför att dina skor blir fuktiga efter en dags användning och fortfarande är lite blöta om du sätter på dig dem dagen efter.
När skorna inte ges en chans att torka upp ordentligt blir material känsligare för slitage. Det är därför viktigt att låta skorna vila ett dygn efter användning. Ett tips är att ha minst två par skor att rotera mellan för att öka livslängden på ridskorna och samtidigt få en bättre miljö för dina fötter.

Avslutningsvis kan sägas att skovård inte behöver vara komplicerat. Tänk bara på att undvika att använda samma skor flera dagar på raken, att borsta eller torka av dem efter användning, sätta i skoblock och ge dem ett lager skokräm emellanåt. Liten insats – stor utdelning.
Sprayflaska med Leather Conditioner från Ariat Hogsta Ridsport.
2GO Skoborste Combi Deluxe
Cavalcare Creme Skokräm - Svart
Anti odor spray - 500ml

Anti Odörspray - 500ml

Re:Claim Equestrian

129 kr
Ariat svart skokräm

Skokräm - Svart

Ariat

119 kr
Ariar neutral skokräm

Skokräm - Neutral

Ariat

119 kr
Skoglanssvamp

2GO Glanssvamp - Neutral

2GO Azzezo

54 kr

Liknande artiklar

  • EQUI compress motverkar svullna hästben

    EQUI Compress, ett revolutionerande kompressionsskydd för häst, att använda i förebyggande och vårdande syfte. Läs mer här

  • Magnetterapi för häst

    Omsorgen om hästen är viktig och en utrustningsdetalj som kan vara med och bidra till en mer välmående och hållbar häst är magnetterapi, eller? Här kan du läsa lite mer om vad det innebär.

  • Varma senor och svala skydd

    Vilken risk och gör det skillnad, det är en fråga vi ställer oss. Om temperaturen i senan riskerar att blir så hög att den bryts ned, då behöver vi tänka till.

  • Dags att byta bett?

    Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

  • Sadelgjordar - vilken form ska jag välja?

    Vi bloggar om de olika sadelgjordarna som du finner hos EA Mattes. Valet blir enklare när man vet hur de är avsedda att användas.

  • Smarta textilier

    Hogsta Ridsport har ett brett sortiment med produkter framtagna för att förebygga skador och påskynda läkning om skada redan uppstått.

  • Happy Skin - Sommareksem

    Läs om hur Happy Skin kom till och vad det är som är verksamt mot knott och annat som skapar sommarklåda hos häst.

  • Mugg & Regnskållor

    Vad är mugg och regnskållor? Och hur kan vi hantera det? Läs mer från NAFs Chefsnutritionist!

  • SilverHoney - Värsta Combon

    Unik kombination av två ämnen med redan var för sig bra effekt på sårläkning. Här kan du läsa om Silver Honey® och varför det fungerar.

  • Täckestemperaturguide

    Är du osäker på vilken tjocklek du bör välja på ditt hästtäcke under vinterhalvåret? Ta hjälp av vår täckestemperaturguide!

  • Woolpad - läkande och vårdande

    Woolpad, en 100% ekologisk produkt, har visat otroligt effektiva resultat vid behandling av skorv, eksem eller mugg på häst.

  • Putsa som OS

    Vi har frågat Thomas Schumacher på vilket sätt man skall sköta ett kvalitétsläder. Här kan du läsa vilka tips vi fick.

  • Tvätta fårskinn

    Läs om hur du skall sköta ditt fårskinn från EA Mattes. Vill du få dina saker att hålla och vara fina länge, då hjälper råden du får av oss.

  • Sadelpad - ja/nej - vilken?

    När, varför och vilken eller inte alls är en fråga vi ofta får i butiken. Här kan du läsa om för- och nackdelar så som vi ser det.

  • Mugg när den är som värst

    Med erfarenhet och kunskap från många håll, tipsar vi om flera sätt att få bukt på, om dun häst har fått, en efterhängsen mugg eller rasp.

  • Ariat ridskor

    Ariat ridskor kombinerar perfekt klassiska stilar och den senaste tekniken för att leverera högpresterande ridskor. Köp online eller i butiken Hogsta Ridsport.

  • Ridstövelguide - FAQ

    Vi tar här upp några vanliga frågor vi brukar få från våra kunder inför köp av ridstövlar.

  • Vad gör kylning för hästen?

    Kylning är ett sätt att hjälpa hästen att reglera kroppstemperaturen, men kan också användas för att förhindra att mindre skador utvecklas till allvarligare problem.

  • Varför kliar det?

    När är kliandet onormalt och vad är orsaken, kan vara svårt att veta. Det finns lite teorier och slutsatser i ämnet, samt hjälp att få.

  • Dubarrystövlar - så sköter du dem

    Köp kvalité och vårda ömt, det är smart för natur och plånbok. Läs och se hur du vårdar dina Dubarry skor och stövlar.

  • Tillåtna bett i Dressyr TR

    Inte alltid så självklart, vilka bett som är godkända eller ej. Principen har vi hämtat från TR II, även om inte betten är utskrivna var för sig.

  • Så sköter du dina skor från Ariat

    Ariat har ett eget rengöringskit samt råd kring hur du ska ta hand om dina produkter från dem beroende på vilket material de har.

  • Skötselråd Icebug

    Icebug har tagit fram tips kring hur du rengör, vårdar och skyddar dina skor.

  • Föltider

    Mycket skall hända och annat vill man verkligen inte skall hända i samband med fölning och dräktighet. Här tipsar Pavo om några saker.

  • SAFEFIT - FAQ

    När du väljer säkerhetsutrustning är det bra att läsa på, om hur den fungerar och hur den används rätt. Läs mer om SAFEFIT

  • V22 - för svalare hästben

    Vi vet att kroppen tar skada av höga temperaturer och det gäller självklart även hästens ben. Något som är bra är att ha svalare benskydd och här är V22 ett utmärkt val.

  • CEECOACH - så fungerar den

    Vill du veta mer om hur CEECOACH© fungerar och vad du bör tänka på, här kan du läsa mer. Vi har egen erfarenhet av detta tränarset och gillar det verkligen.

  • Hästliniment – värme eller kyla?

    Liniment kan ge en värmande eller kylande effekt beroende på vad man vill ha för känsla på det irriterade området. Vi förklarar varför!

  • Transportera hästen säkert

    Vi reser mer och mer med våra hästar och ponnyer, därför har vi listat några saker att tänka på. Transportera säkert och bekvämt för dig och hästen.

  • Att tänka på när du ska köpa ridstövlar

    Här listar vi det viktigaste att tänka på när du skall köpa ett par nya ridstövlar, oavsett prisklass eller stil. Många goda råd kan du läsa här.

  • Hur kan vi skydda hästen mot smitta?

    Med det mer mobila liv vi lever med våra hästar så har också risken för smitta ökat. Med ökad kunskap kan vi skydda oss bättre.