• TOP Retailer Europe 2022
  • Leverans inom 2-4 dagar
  • Stort utbud
  • Fri frakt över 1500:- inom Sverige*
Vikten av en stark överlinje och muskulatur
Fodersnack

Vikten av en stark överlinje och muskulatur

Inlägg skrivet 2021-07-25 - NAF tipsar om musklernas vikt och behov.

En stark överlinje är viktig för hästens hållbarhet

Ett populärt uttryck när man pratar om muskelstyrka hos häst är topline eller överlinje. Överlinjen utgörs av alla de muskler som sitter längs hästens nacke, manke, rygg, länd och bakdel (gluteala, dorsala och cervikala extensormuskler). Överlinjen bör vara rundad och stark, inte insjunken.

Oavsett disciplin, vill vi att kraften ska komma från hästens bakdel och fortplantas längs med överlinjen, framåt och uppåt. Om hästen har en underutvecklad muskulatur, uppnås inte den naturliga självbärande och stabiliserande konstruktionen som behövs för att bära upp vikt och för styrka att prestera. Istället blir rörelsen begränsad i både rörlighet och kraft. Hästen bör röra sig lugnt, fritt och kraftfullt där drivet kommer bakifrån, med en aktiverad bukmuskulatur och en nacke som lyfter vid manken. En stark överlinje gör det lättare för hästen att arbeta effektivt och hållbart.



Tecken på att muskelstyrkan behöver förbättras
En häst med svag överlinje kommer troligen inte trampa på så mycket som den borde. Som referens bör bakhoven som minimum trampa ner i framhovens avtryck. Om hästen går väldigt tätt med hovarna kan det även vara ett tecken på svaghet i ryggmuskulaturen. En konkav och insjunken nacke är en indikation på en svag överlinje. Andra tecken kan vara inbuktningar på båda sidor om manken, att ryggkotorna är högre än kringliggande muskulatur, att höftbenen är spetsiga och musklerna runtomkring insjunkna eller att avståndet mellan bakknäna är betydligt smalare än höfternas bredd. Vid arbete ses ofta en bristande framåtbjudning och rakhet. 

Faktorer som påverkar muskelstyrkan
Genetik och hästens anatomi är de mest begränsande faktorerna för hur mycket muskelmassa en häst har, men det finns även flera andra viktiga faktorer som påverkar. Ett noggrant träningsupplägg är nödvändigt för att bibehålla och öka muskelmassa. Övningar som tillåter hästen att arbeta lång och låg samt länga ut nacken är särskilt fördelaktiga för överlinjen. Om hästen inte får möjlighet att beta regelbundet innebär det mindre naturlig aktivering av överlinjen, vilket kan göra att muskulaturen minskar. Hos en uppstallad häst kan detta motverkas genom att den får äta i marknivå. Säkerställ också att inga underliggande medicinska tillstånd hämmar muskeluppbyggnad och styrka.



Det är även viktigt att du som ryttare underhåller din kondition, styrka och balans. En dåligt balanserad ryttare kommer i längden inverka negativt på hästens rörelsemönster och därmed även på överlinjen. En sadel med dålig passform eller felbalanserade hovar kan också ha en negativ effekt.

Fodret påverkar hästens muskelstyrka
Muskler är gjorda av protein. För att bygga muskler krävs det därför att maten ger en tillräcklig mängd protein, men lika viktigt är det att proteinkällan är av hög kvalitet. Hög kvalitet innebär att proteinet tillför alla essentiella aminosyror, byggstenarna i protein, och som därmed är avgörande för en sund tillväxt av muskelvävnad. Om foderstaten saknar ett högkvalitativt protein kan det vara bra att överväga tillskott. 



Utvecklingen av en stark muskulatur
M Power är rik på viktiga aminosyror och innehåller även naturliga antioxidanter som tillsammans med noggrant utvalda örter arbetar för att säkerställa en smidig och hälsosam muskelfunktion. Dessa grundläggande ingredienser får ytterligare stöd av de vitaminer och spårämnen som behövs för att kunna prestera på topp. Detta i kombination med riktade näringsämnen, inklusive levande probiotisk jäst för ett optimerat näringsupptag, gör det möjligt för hästen att effektivt tillgodogöra sig de viktigaste ingredienserna för muskeluppbyggnad. Ge M Power som stöd för naturlig muskelutveckling, vid tecken på muskelslitage eller för att upprätthålla optimal muskelstyrka, kraft och uthållighet under tränings- och tävlingsperioder.

Hur ser jag till att redan starka musklerna håller sig fräscha och smidiga?
För att bibehålla starka och sunda muskler är det viktigt att underhålla dem på rätt sätt. Varje gång muskelcellerna arbetar bildas så kallade fria syreradikaler. Ju hårdare musklerna arbetar, desto mer fria radikaler. En ansamling av dessa leder till oxidativ stress, vilket hämmar återhämtningen och kan påskynda till exempel inflammatoriska reaktioner. För att motverka ansamling av fria radikaler tillför vi ofta välkända antioxidanter så som vitamin E eller Selen. Men även om båda dessa näringsämnen är relevanta för muskelhälsa krävs ofta en mer komplex näringsmässig lösning för att bibehålla toppform hos hårt arbetande tävlingshästar.



M Fit kombinerar vitamin E och Selen med en unik synergistisk blandning av naturliga antioxidanter, som gurkmeja, nypon och mjölktistel, vilka även bidrar med fördelaktiga fytoflavonoider. M Fit tillför också naturliga adaptogena örter, så som omicha och ginko, för ett ultimat näringsstöd till hårt arbetande hästar. Ge M Fit som ett dagligt stöd för att underhålla redan starka muskler
M Fit - 1 l
96h

M Fit - 1 l

NAF

470 kr
M Power - 900gr
96h

M Power - 900gr

NAF

955 kr

Liknande artiklar

  • Hormonella utmaningar under brunst

    Då kan det behövas lite extra hjälp. NAF Oestress är ett fodertillskott utvecklat för att ge stöd till ston som upplever besvärliga brunster.

  • Den äldre hästen

    Läs vår blogg där NAF skriver om den äldre hästens behov. Mycket kunskap och insikter finns om hästen och de behov den har i olika stadier i livet.

  • Magens olika behov

    Prebiotika - Probeotika - Synbiotika Här kan du läsa om den nytta de gör och varför hästen behöver dem. Trikem delar med sig av sin kunskap.

  • NAF snackar mage

    NAF berättar mer om hästens mag- och tarmhälsa, vad som påverkar och vad som kan hjälpa. Tema Mage & Tarm - Bibehåll god hälsa under hösten.

  • Hästens pälsbyte

    Vill du veta mer om hästens näringsbehov vid pälsbytet? Här bloggar Jennifer från St. Hippolyt om ju detta ämne.

  • Förbättrad ledhälsa med kollagen och hyaluronsyra

    Genom att ge din häst med artros fodertillskotten kollagen och hyaluronsyra kan du minska risken för skador och slitage.

  • Foderrelaterad fång

    Här kan du lära dig vad St.Hippolyts foderkonsulent Jennifer skulle råda dig till om du har en häst i riskzonen.

  • Välfärdssjukdom kan drabba din häst

    Om din häst är i riskgruppen så finns välfärdssjukdomar även hos dem. Läs mer om hur du ser det och vad du kan ändra på.

  • Vitaminer till häst - FAQ

    Vitaminer behövs för att hästens kropp ska fungera som den ska. Vi besvarar de vanligaste frågorna.

  • Så fodrar du ditt dräktiga och digivande sto

    Våren är en spännande tid för många stoägare eftersom det är den tid på året det är dags för fölning. Lär om hur du fodrar här.

  • Vimital Fokus

    Hör och se vad Trikem har att säga om varför det kan behövas Vimital, numera Trikems Fokus för hästen med nerverna utanpå.

  • Installning bör planeras - NAF

    När det är dags för att stalla in igen, så finns det några saker att tänka på och planera för. NAF delar med sig av sin kunskap.

  • Vatten- och saltbalans

    Med hjälp av NAF skriver vi om hästens vatten- och saltbalans vid träning och varmt väder. Viktig kunskap när du vill prestera på top.

  • Sandkolik

    Sand i tarmen är en av vinterns största utmaningar för oss hästägare. Här tipsar St. Hippolyt om hur du minskar riskerna för din häst.

  • Hösten kommer och med den...

    Övergången från bete är ett foderbyte som man sällan tänker på och hästens pälsbyte är en till av höstens utmaningar för hästen. Vad hjälper?

  • Nytt för magen - Curagest

    Normalisering av tarmfunktionen låter som en bra idé om hästen inte har en stabil mage. St. Hippolyt har något för det.

  • Pavo - Historik

    När och var startade Pavo sin hästfodertillverkning och vad är det som gör Pavos hästfoder så populärt? Ett av Hogstas varumärken inom hästfoder.

  • Brunst - lite fakta

    Läs mer om varför ston kan reagera som de gör i vissa perioder och hur vi kan stötta dem, när det är som jobbigast.

  • Muskelproblem - PSSM - Foder dom stöttar.

    Hästar med muskelproblematik kan få bättring med hjälp av rätt typ av foder. Här kan du läsa mer om PSSM, vad det innebär och hur du skall tänka med fodret till en häst med stela muskler.

  • Är spannmålsfritt foder alltid rätt?

    Vi vill alltid ge våra hästar det bästa förutsättningarna och då är det viktigt att läsa på och inte bara följa en trend. Läs vad Pavo kan berätta om att använda spannmål eller inte.

  • Dåliga hovar

    Har din häst dåliga hovar? Det finns flera orsaker till att det är så, men framför allt så behöver du få ordning på det för att din häst skall må bra. Läs mer här

  • Träckskola

    Lär dig vad du kan få för information från hästens träck. De olika konsistenserna speglar insidan av hästens mag och tarmsystem.

  • Pavo pratar dräktighet

    För att ditt föl skall bli en hållbar och stark individ i framtiden, så startar arbetet redan under dräktigheten. Hör vad Pavo säger om det dräktiga stoets foder och lite annat.

  • Behöver hästar verkligen socker?

    En verkligen dagsaktuell frågeställning som St. Hippolyt hjälper oss att svara på. Läs mer i vår blogg Fodersnack

  • Lecitin som magbalsam?

    Viktig information om hästens mage, magsyra och hur lecitin kan hjälpa till. Läs mer i vår blogg Fodersnack.

  • Är din häst för tjock?

    Läs om hästars övervikt och hur du som ryttare och ägare kan påverka med foder och träning så att din häst mår bättre.

  • Svårt att komma ned i varv?

    Varför hjälper ett glas varm mjölk när man inte kan sova? När vi är stressade och “uppe i varv” kan

  • För mycket protein?

    Läs om hästarnas proteinbehov och vad proteinet i fodret är bra för. Vad händer om det blir för mycket av det goda?

  • Övervikt hos häst

    Välfärdssjukdomar drabbar även hästar och är något vi behöver vara uppmärksamma på. Vad gör man om hästen ser ut att kunna leva på luft.

  • Varför förgroning av spannmål?

    Vad gör förgroningen för skillnad för spannmålet och hästens förmåga att tillgodogöra sig fodret? St. Hippolyt berättar det i denna blogg.

  • Hoven behöver mer än biotin för att hålla sig stark!

    Faktabaserat inlägg om vad hästens hovar har för behov av olika näringsämnen. Läs vad St.Hippolyt har att säga om det.