Fodersnack
Muskelproblem - PSSM - Foder dom stöttar.
Hästar med muskelproblematik kan må bra med rätt utfodring
Har du hört talas om någon häst som ofta varit stel i musklerna? Du kanske själv har en sådan häst?
Det kan bero på en muskelsjukdom. Hästar kan drabbas av olika typer av muskelproblem vilket resulterar i stela och spända muskler. En orsak kan bero på en genetisk defekt. I Tyskland studerar man mycket kring muskelsjukdomen PSSM, Polysaccharide Storage Myopathy. Detta är en muskelsjukdom som kan förekomma i flera olika varianter och beror på en genmutation. Många förknippar PSSM med specifika raser såsom Quarter, American paint horse och appaloosa då det är vanligare förekommande hos dessa raser, men har även rapporterats fall hos mer än 20 olika hästraser. Dessa raser drabbas oftast av varianten man kallar PSSM1.
Hur fungerar det i kroppen?
Det finns som sagt olika typer av PSSM och man delar in dem i PSSM1 och PSSM2. PSSM1 beror på en mutation i den gen som är involverad i skelettmusklernas glykogensyntas, GYS 1. Normalt så tar hästen upp socker (glukos) från foder, vilket transporteras genom blodet till hästens muskler för att användas som energi. Det sockret som inte används direkt till energi omvandlas till glykogen för att kunna lagras i musklerna och användas som en energikälla vid behov.
Har en häst en mutation i GYS1-genen leder det till en ökad inlagring av glykogen i musklerna samt en ökad insulinkänslighet.
Det finns även en annan variant av PSSM som kallas PSSM2 som man uppmärksammat mer på senare tid. PSSM2 kan i sin tur förekomma i flera olika varianter P2, P3, P4, P8, K1 och PX. Troligtvis även fler än så. De olika varianterna beror på olika typer av mutationer i gener som är involverade i musklernas funktioner i kroppen. Det är inte ovanligt att en häst diagnostiseras med flera av dessa avvikelser. Detta är ett område man forskar mycket kring i dagsläget och som man än så länge inte vet så mycket om. Hästar med PSSM2 har även de en ökad inlagring av glykogen i musklerna och liknande symtom som hästar med PSSM1.
Vad har hästar med PSSM för symtom?
Karaktäristiskt för PSSM är att hästen får korsförlamning flera gånger på ett år. Men symtomen kan också vara mer diffusa och kanske bara yttra sig i form av lättare muskelkramper någon gång per år. Exempel på symtom är störningar i rörelsemönstret såsom stel gång och ovilja att röra sig vilket ibland uppfattas som att hästen är lat. De kan även få muskelskador och bristningar samt muskelskakningar och spänningar. De kan ha svårighet att bygga och bevara sin muskulatur och få onormala svettningar.
Hästen föds med mutationerna men symtomen behöver inte komma vid ung ålder utan kan uppkomma senare i livet vid 7-10 års ålder.
Hur tar man reda på om sin häst har PSSM eller inte?
Troligtvis finns ett stort mörkertal med odiagnostiserade hästar med PSSM. För att diagnostisera en häst med PSSM behöver man ta en muskelbiopsi eller gentest för att påvisa mutationen i GYS1-genen. Har hästen vid en muskelbiopsi höga halter av glykogen i muskeln, men inte en mutation av just GYS1-genen kan man i stället misstänka PSSM2. Dock finns inga vetenskapligt validerade gentester för PSSM2 ännu, men det finns företag som erbjuder kommersiella tester. Detta är något man studerar mycket i dagsläget så troligtvis kommer vetenskapligt validerade tester inom snar framtid.
Hästar med PSSM kan med rätt utfodring och träning må bra
Rätt utfodring och träningsstrategi är av stor betydelse för en häst med PSSM. Studier visar på att hästar med PSSM kan bli symtomfria med rätt utfodring och träningsstrategi.
Här kommer mina rekommendationer vad du bör tänka på i utfodringen av en häst med denna problematik;
- Det viktigaste är att analysera näringsinnehållet i ditt grovfoder glöm inte att analysera för sockerhalten och muskelrelevanta mineraler såsom kalcium, fosfor och magnesium
- Undvik socker och stärkelse, utfodra med foder innehållande under <10% socker och stärkelse för att minska mängden tillgänglig glukos i blodet
- Undvik spannmål och tillför i stället energi via fiber och fettbaserade källor
- Eftersom många av dessa hästar har svårigheter att hålla muskulärt är valet av proteinkällor viktigt och en god proteinkvalitet innehållande hög mängd essentiella aminosyror såsom lysin, metionin och treonin
- Undvik att överutfodra kalcium då det är en mineral som är viktigt i muskelns funktion i form av spänningen i muskeln, men det är viktigt att täcka hästens behov
- Ett extra tillskott av magnesium kan vara positivt då magnesium är en mineral som även den är involverad i muskelns funktion och viktig för muskelns avslappning, men också för nervsystemet.
- Även antioxidanter så som t.ex. vitamin E, C, B2 samt flavonoider, är viktiga för att skydda muskelcellerna mot fria radikaler är viktigt!
- Många kompletterar med stor mängd lusern då de upplever att dessa hästar har svårigheter med muskulaturen, nackdelen med det är att lusern även innehåller stor andel kalcium. Därför är det därför bättre att komplettera med ett annat proteinfoder
Vi på St. Hippolyt har nyligen släppt en produktserie för hästar med dessa typer av muskelproblematik och muskelstelhet anpassade utifrån dessa individers behov. Denna serie kallas för Muscle Range där 5 st produkter ingår; Muscle Gard, Muscle Fibre, Muscle Protein, Muscle Rice och Muscle Energy Boost.
Muscle Gard: Tillskott och mineralfoder för hästar med muskelproblematik med anpassat innehåll av muskelrelevanta mineraler, hög andel essentiella aminosyror samt antioxidanter
Muscle Fibre: Fiberbaserad, spannmålsfri müsli med högt proteininnehåll
Muscle Protein: Lusernfri proteinpellets med god proteinkvalitet
Muscle Rice: Spannmålsfritt kaloritillskott i pelletsform
Muscle Energy Boost: Olja från linfrön och risgroddar
Har du en häst med muskelproblematik, hör gärna av dig till mig så hjälper jag att sätta ihop ett individanpassat foderförslag till din häst helt kostnadsfritt!
Vill du lära dig mer om foder? Då kan vi tipsa om St. Hippolyts podd, som heter Foderpodden och finns i din podcast app!
Vill du prata med någon på St Hippolyt om foder
0413-486100 info@hippolyt.se
Muscle Gard - 10 kg
St. Hippolyt
Muscle Energy Boost - 2,5 l
St. Hippolyt
Liknande artiklar
Då kan det behövas lite extra hjälp. NAF Oestress är ett fodertillskott utvecklat för att ge stöd till ston som upplever besvärliga brunster.
Läs vår blogg där NAF skriver om den äldre hästens behov. Mycket kunskap och insikter finns om hästen och de behov den har i olika stadier i livet.
Prebiotika - Probeotika - Synbiotika Här kan du läsa om den nytta de gör och varför hästen behöver dem. Trikem delar med sig av sin kunskap.
NAF berättar mer om hästens mag- och tarmhälsa, vad som påverkar och vad som kan hjälpa. Tema Mage & Tarm - Bibehåll god hälsa under hösten.
Vill du veta mer om hästens näringsbehov vid pälsbytet? Här bloggar Jennifer från St. Hippolyt om ju detta ämne.
Genom att ge din häst med artros fodertillskotten kollagen och hyaluronsyra kan du minska risken för skador och slitage.
Här kan du lära dig vad St.Hippolyts foderkonsulent Jennifer skulle råda dig till om du har en häst i riskzonen.
Om din häst är i riskgruppen så finns välfärdssjukdomar även hos dem. Läs mer om hur du ser det och vad du kan ändra på.
Vitaminer behövs för att hästens kropp ska fungera som den ska. Vi besvarar de vanligaste frågorna.
Våren är en spännande tid för många stoägare eftersom det är den tid på året det är dags för fölning. Lär om hur du fodrar här.
Hör och se vad Trikem har att säga om varför det kan behövas Vimital, numera Trikems Fokus för hästen med nerverna utanpå.
När det är dags för att stalla in igen, så finns det några saker att tänka på och planera för. NAF delar med sig av sin kunskap.
NAF har mycket kunskap att dela med sig av och denna gång handlar det om muskler. Läs mer här.
Med hjälp av NAF skriver vi om hästens vatten- och saltbalans vid träning och varmt väder. Viktig kunskap när du vill prestera på top.
Sand i tarmen är en av vinterns största utmaningar för oss hästägare. Här tipsar St. Hippolyt om hur du minskar riskerna för din häst.
Övergången från bete är ett foderbyte som man sällan tänker på och hästens pälsbyte är en till av höstens utmaningar för hästen. Vad hjälper?
Normalisering av tarmfunktionen låter som en bra idé om hästen inte har en stabil mage. St. Hippolyt har något för det.
När och var startade Pavo sin hästfodertillverkning och vad är det som gör Pavos hästfoder så populärt? Ett av Hogstas varumärken inom hästfoder.
Läs mer om varför ston kan reagera som de gör i vissa perioder och hur vi kan stötta dem, när det är som jobbigast.
Vi vill alltid ge våra hästar det bästa förutsättningarna och då är det viktigt att läsa på och inte bara följa en trend. Läs vad Pavo kan berätta om att använda spannmål eller inte.
Har din häst dåliga hovar? Det finns flera orsaker till att det är så, men framför allt så behöver du få ordning på det för att din häst skall må bra. Läs mer här
Lär dig vad du kan få för information från hästens träck. De olika konsistenserna speglar insidan av hästens mag och tarmsystem.
För att ditt föl skall bli en hållbar och stark individ i framtiden, så startar arbetet redan under dräktigheten. Hör vad Pavo säger om det dräktiga stoets foder och lite annat.
En verkligen dagsaktuell frågeställning som St. Hippolyt hjälper oss att svara på. Läs mer i vår blogg Fodersnack
Viktig information om hästens mage, magsyra och hur lecitin kan hjälpa till. Läs mer i vår blogg Fodersnack.
Läs om hästars övervikt och hur du som ryttare och ägare kan påverka med foder och träning så att din häst mår bättre.
Varför hjälper ett glas varm mjölk när man inte kan sova? När vi är stressade och “uppe i varv” kan
Läs om hästarnas proteinbehov och vad proteinet i fodret är bra för. Vad händer om det blir för mycket av det goda?
Välfärdssjukdomar drabbar även hästar och är något vi behöver vara uppmärksamma på. Vad gör man om hästen ser ut att kunna leva på luft.
Vad gör förgroningen för skillnad för spannmålet och hästens förmåga att tillgodogöra sig fodret? St. Hippolyt berättar det i denna blogg.
Faktabaserat inlägg om vad hästens hovar har för behov av olika näringsämnen. Läs vad St.Hippolyt har att säga om det.