Fodersnack
Hoven behöver mer än biotin för att hålla sig stark!
"Utan hovar - ingen häst" är ett gammalt talesätt som många hästägare har fått erfara stämmer bra. Hästen behöver nämligen starka och friska hovar för att klara av de belastningar som den ställs inför. Hästens hov är en komplex sammansättning av blodkärl, bindväv, nerver, brosk, och ben.
Hoven består av en kapsel som täcker både väggen och sulan. Hovkapseln innehåller varken blodkärl eller nerver. Mellan hovväggen/kapseln och sulan finns den så kallade vita linjen. I mitten av sulan börjar strålen, som är mjukare och ska kännas läderartad. Strålen innehåller känselceller som skickar signaler till hästen om underlaget den går på. Längst bak på hoven sitter ballarna.
De fungerar som stötdämpare genom att strålen och ballen pressas ihop samtidigt som den bakre delen av hoven utvidgar sig.
Hovväggen består huvudsakligen av det strukturbildande proteinet keratin. Keratin innehåller en hög andel svavelhaltiga aminosyror som cystein, som bildar bindningar mellan enskilda molekyler vilket skapar en stark men ändå böjlig struktur. Denna process kallas keratinisering av hovvävnaden.
De svavelhaltiga aminosyrorna, metionin och cystein, är viktiga byggstenar för keratin som bidrar med styrka och struktur till hoven.
Hoven består egentligen av 93 % protein på torrsubstansbasis, vilket betyder att inte bara de svavelhaltiga aminosyrorna är viktiga för hovkvaliteten utan också att protein i allmänhet har stor betydelse.
Tillsammans med keratin finns även fett i det yttre lagret av hovväggen. När fett förekommer i rätt mängd kommer det att bilda en obruten barriär som håller kvar fukten i de inre lagren av hovstrukturen och håller vatten ute.
Om hästen går på färskt gräs kommer den täcka behovet av essentiella fettsyror på ett bra sätt. Att i detta fall ge hästen extra fettsyror kommer med största sannolikhet inte att ha någon effekt på hoven. Om hästen däremot får torrt hö eller hösilage kan fettsyrorna förekomma i lägre utsträckning vilket innebär att det kan vara fördelaktigt att tilldela extra fettsyror till hästen under denna period. Sammansättning av vegetabiliska fettsyror hos linfrön och chiafrön påminner om fettsyrasammansättningen i färskt gräs.
B-vitaminer är involverade i många olika processer i kroppen, bland annat har de en aktiv roll i hovens tillväxt.
Biotin är det B-vitamin som förknippas med hovstyrka och är ofta huvudkomponenten i tillskottsprodukter för hovar.
Biotin, även kallat vitamin B7, är ett vattenlösligt vitamin som produceras i tillräckligt stora mängder i hästens grovtarm. Det finns inga studier som visar på att hästen är i behov av att tilldelas ytterligare biotin utöver vad den själv kan producera i grovtarmen.Det är värt att notera att hoven i huvudsak består av protein där B-vitaminerna spelar en väsentlig roll i bildandet av dessa proteiner.
Biotin avhjälper defekter i hovens struktur och horn och kan vara till hjälp i de fall där det uppstår störningar i hornets elasticitet.
Biotin kan inte förbättra existerande horn, utan kan enbart påverka det nya hornet. Det kan därför ta upp till 15 månader innan man kan se effekt vid tilldelning av biotinVissa mineraler har också studerats för sin effekt på hovkvaliteten.
Speciellt kalcium, koppar, zink och selen är viktiga för hovvävnadens kvalitet.
Koppar har visat sig vara nödvändigt eftersom enzymet som bildar bindningarna i keratinet är kopparberoende. Koppar kommer därför indirekt att påverka hovens styrka och hovväggens hårdhet.
Zink är en mikromineral som stöder underhåll, reparation och reproduktion av epitelceller (yttre ytvävnad) i hovväggen och finns i stora mängder i normal hovvävnad. Zink är en viktig komponent i syntesen av keratin, och bidrar därmed till hovens styrka och funktion. Zink är alltså involverat i många olika processer i hoven och zinkbrist kan därför också yttra sig på olika sätt. De vanligaste symtomen på zinkbrist är långsamt växande hovar, tunn hovvägg och försvagat horn.
I en studie där hästars hovkvalitet jämfördes visade det sig att 25 hästar med dålig hovkvalitet hade lägre halt av zink i blodet och i hovvävnaden jämfört med 38 hästar med normal hovkvalitet.
Dessutom har en studie från Japan visat att hästar på en diet med lågt innehåll av zink och koppar är mer benägna att utveckla White Line Disease, vilket också försvagar hoven.
Biotin är med andra ord inte det enda näringsämnet som har stor inverkan på din hästs hovkvalitet.
En daglig, balanserad utfodring är det viktigaste.
Om du har problem med din hästs hovkvalitet kommer du uppnå bäst och snabbast resultat med ett väl sammansatt tillskott som tar hänsyn till helheten.
Ett sådant tillskott är Ungulat.
Här tillför du biotin, protein, fettsyror, mineraler och ett antal örter som på ett naturligt sätt bidrar med näringsämnen till din hästs hovar.
Du kan köpa Ungulat här!
Ungulat hovkur refill - 5 kg
St. Hippolyt
Ungulat hovkur - 10 kg
St. Hippolyt
Liknande artiklar
Då kan det behövas lite extra hjälp. NAF Oestress är ett fodertillskott utvecklat för att ge stöd till ston som upplever besvärliga brunster.
Läs vår blogg där NAF skriver om den äldre hästens behov. Mycket kunskap och insikter finns om hästen och de behov den har i olika stadier i livet.
Prebiotika - Probeotika - Synbiotika Här kan du läsa om den nytta de gör och varför hästen behöver dem. Trikem delar med sig av sin kunskap.
NAF berättar mer om hästens mag- och tarmhälsa, vad som påverkar och vad som kan hjälpa. Tema Mage & Tarm - Bibehåll god hälsa under hösten.
Vill du veta mer om hästens näringsbehov vid pälsbytet? Här bloggar Jennifer från St. Hippolyt om ju detta ämne.
Genom att ge din häst med artros fodertillskotten kollagen och hyaluronsyra kan du minska risken för skador och slitage.
Här kan du lära dig vad St.Hippolyts foderkonsulent Jennifer skulle råda dig till om du har en häst i riskzonen.
Om din häst är i riskgruppen så finns välfärdssjukdomar även hos dem. Läs mer om hur du ser det och vad du kan ändra på.
Vitaminer behövs för att hästens kropp ska fungera som den ska. Vi besvarar de vanligaste frågorna.
Våren är en spännande tid för många stoägare eftersom det är den tid på året det är dags för fölning. Lär om hur du fodrar här.
Hör och se vad Trikem har att säga om varför det kan behövas Vimital, numera Trikems Fokus för hästen med nerverna utanpå.
När det är dags för att stalla in igen, så finns det några saker att tänka på och planera för. NAF delar med sig av sin kunskap.
NAF har mycket kunskap att dela med sig av och denna gång handlar det om muskler. Läs mer här.
Med hjälp av NAF skriver vi om hästens vatten- och saltbalans vid träning och varmt väder. Viktig kunskap när du vill prestera på top.
Sand i tarmen är en av vinterns största utmaningar för oss hästägare. Här tipsar St. Hippolyt om hur du minskar riskerna för din häst.
Övergången från bete är ett foderbyte som man sällan tänker på och hästens pälsbyte är en till av höstens utmaningar för hästen. Vad hjälper?
Normalisering av tarmfunktionen låter som en bra idé om hästen inte har en stabil mage. St. Hippolyt har något för det.
När och var startade Pavo sin hästfodertillverkning och vad är det som gör Pavos hästfoder så populärt? Ett av Hogstas varumärken inom hästfoder.
Läs mer om varför ston kan reagera som de gör i vissa perioder och hur vi kan stötta dem, när det är som jobbigast.
Hästar med muskelproblematik kan få bättring med hjälp av rätt typ av foder. Här kan du läsa mer om PSSM, vad det innebär och hur du skall tänka med fodret till en häst med stela muskler.
Vi vill alltid ge våra hästar det bästa förutsättningarna och då är det viktigt att läsa på och inte bara följa en trend. Läs vad Pavo kan berätta om att använda spannmål eller inte.
Har din häst dåliga hovar? Det finns flera orsaker till att det är så, men framför allt så behöver du få ordning på det för att din häst skall må bra. Läs mer här
Lär dig vad du kan få för information från hästens träck. De olika konsistenserna speglar insidan av hästens mag och tarmsystem.
För att ditt föl skall bli en hållbar och stark individ i framtiden, så startar arbetet redan under dräktigheten. Hör vad Pavo säger om det dräktiga stoets foder och lite annat.
En verkligen dagsaktuell frågeställning som St. Hippolyt hjälper oss att svara på. Läs mer i vår blogg Fodersnack
Viktig information om hästens mage, magsyra och hur lecitin kan hjälpa till. Läs mer i vår blogg Fodersnack.
Läs om hästars övervikt och hur du som ryttare och ägare kan påverka med foder och träning så att din häst mår bättre.
Varför hjälper ett glas varm mjölk när man inte kan sova? När vi är stressade och “uppe i varv” kan
Läs om hästarnas proteinbehov och vad proteinet i fodret är bra för. Vad händer om det blir för mycket av det goda?
Välfärdssjukdomar drabbar även hästar och är något vi behöver vara uppmärksamma på. Vad gör man om hästen ser ut att kunna leva på luft.
Vad gör förgroningen för skillnad för spannmålet och hästens förmåga att tillgodogöra sig fodret? St. Hippolyt berättar det i denna blogg.