• TOP Retailer Europe 2022
  • Leverans inom 2-4 dagar
  • Stort utbud
  • Fri frakt över 1500:- inom Sverige*
Hormonella utmaningar under brunst
Fodersnack

Hormonella utmaningar under brunst

Uppdaterad 2024-03-07 med hjälp av NAF Sweden

Alla som haft förmånen att få jobba med ett sto vet att hennes Girl Power kan vara oslagbar på tävlingsbanan, men som i perioder också innebära en del utmaningar. Humörsvängningar och minskad samarbetsvilja under brunstperioden är något som många av oss är bekanta med. Men vad beror det på och hur kan vi hjälpa henne?

Hästens brunst styrs till största del av dagsljuset. För de flesta ston varar därför brunsten under vår och sommar och går sen in i en viloperiod under vintern. En del ston brunstar dock året runt.

När solljuset sakta återkommer under tidig vår startar brunsten upp igen, där varje cykel är i genomsnitt 21 dagar. Men det är sällan stoet kommer in i en regelbunden brunstcykel direkt. Istället sker en varierande lång övergångsfas, där hon ofta kan uppvisa längre brunstcykler och kraftigare symptom som kan vara väldigt jobbiga för både stoet och ryttaren.

Tecken på brunst kan delas in i två kategorier, beteendemässiga och fysiska tecken, vilka kan variera mycket mellan individer och under cykelns gång.
- Beteendemässiga tecken kan tex vara att stoet blir tjurigt/aggressivt, mer intresserad av andra hästar eller ofokuserad vid arbete.
- Fysiskt kan hon vara känslig vid hantering, ha svårare för att ta ut stegen, hoppa och arbeta korrekt med ryggen samt att hon protesterar mot skänkeln genom att bocka eller slå bakut.
Förklaringen ligger dels i en hormonpåverkan, men också i att äggstockar och reproduktionssystem är placerade bakom sadeln och under ryggraden. Därför upplever ston ofta spänning och kramper i rygg- och bakparti under sin brunst.

På bilden kan du se placeringen av äggstockarna (pilen) vilket gör att vi får en ökad förståelse för varför ridning och arbete kan bli stört under de värsta perioderna.

Engagemang, lojalitet och beslutsamhet är bara några av de egenskaper vi ofta hittar hos många våra ston och som gör dem fantastiska både som sällskap och som högpresterande tävlingspartners. Men precis som hingstar kan ston uppleva hormonella utmaningar under sin brunst med påverkan på beteende, attityd och komfort. Det är viktigt att ge utrymme för detta samtidigt som det finns saker vi kan göra för att stötta och underlätta för henne att må bra under sin brunstsäsong.

Så vad kan vi göra för henne?

- Håll henne i hälsosamt hull. Övervikt kan påverka cyklerna och forskning visar att fetma reducerar viloperioden, vilket innebär att brunsten pågår under en längre tid, ibland året runt.

 - Överväg naturlig ljussättning. Om stoet står i ett stall med lamporna på under vintern, i synnerhet i slutet av dagen, kan detta lura kroppen så att viloperioden uteblir och hon brunstar året runt.

- Välj en foderstat med hög andel fiber och begränsa mängden spannmål och stärkelserikt kraftfoder, som annars är förknippat med ett reaktivt beteende och därför sannolikt kan förvärra hennes uppförande under brunstperioden

- I kombination med den dagliga hanteringen kan riktad nutrition vara att rekommendera.

NAF Oestress är ett tillskott utvecklat för att hjälpa ston som upplever en besvärlig brunst. Produkten innehåller bland annat Munkpeppar, en ört som hjälper stoet till bättre hormonell balans. Detta kombineras med magnesium och örter som ger stöd för den kramp, spänning och svullnad som annars skapar ömhet och obehag hos stoet. Med Oestress kan vi hjälpa stoet att bli mer bekväm och må bra under sin brunstperiod så att hon kan använda sin fulla styrka av envis beslutsamhet, kvicktänkthet och ledarskap som en positiv superkraft.

/NAF Equine - 2024 Mars

Oestress flytande - 1 liter
96h

Liknande artiklar

  • Den äldre hästen

    Läs vår blogg där NAF skriver om den äldre hästens behov. Mycket kunskap och insikter finns om hästen och de behov den har i olika stadier i livet.

  • Magens olika behov

    Prebiotika - Probeotika - Synbiotika Här kan du läsa om den nytta de gör och varför hästen behöver dem. Trikem delar med sig av sin kunskap.

  • NAF snackar mage

    NAF berättar mer om hästens mag- och tarmhälsa, vad som påverkar och vad som kan hjälpa. Tema Mage & Tarm - Bibehåll god hälsa under hösten.

  • Hästens pälsbyte

    Vill du veta mer om hästens näringsbehov vid pälsbytet? Här bloggar Jennifer från St. Hippolyt om ju detta ämne.

  • Förbättrad ledhälsa med kollagen och hyaluronsyra

    Genom att ge din häst med artros fodertillskotten kollagen och hyaluronsyra kan du minska risken för skador och slitage.

  • Foderrelaterad fång

    Här kan du lära dig vad St.Hippolyts foderkonsulent Jennifer skulle råda dig till om du har en häst i riskzonen.

  • Välfärdssjukdom kan drabba din häst

    Om din häst är i riskgruppen så finns välfärdssjukdomar även hos dem. Läs mer om hur du ser det och vad du kan ändra på.

  • Vitaminer till häst - FAQ

    Vitaminer behövs för att hästens kropp ska fungera som den ska. Vi besvarar de vanligaste frågorna.

  • Så fodrar du ditt dräktiga och digivande sto

    Våren är en spännande tid för många stoägare eftersom det är den tid på året det är dags för fölning. Lär om hur du fodrar här.

  • Vimital Fokus

    Hör och se vad Trikem har att säga om varför det kan behövas Vimital, numera Trikems Fokus för hästen med nerverna utanpå.

  • Installning bör planeras - NAF

    När det är dags för att stalla in igen, så finns det några saker att tänka på och planera för. NAF delar med sig av sin kunskap.

  • Vikten av en stark överlinje och muskulatur

    NAF har mycket kunskap att dela med sig av och denna gång handlar det om muskler. Läs mer här.

  • Vatten- och saltbalans

    Med hjälp av NAF skriver vi om hästens vatten- och saltbalans vid träning och varmt väder. Viktig kunskap när du vill prestera på top.

  • Sandkolik

    Sand i tarmen är en av vinterns största utmaningar för oss hästägare. Här tipsar St. Hippolyt om hur du minskar riskerna för din häst.

  • Hösten kommer och med den...

    Övergången från bete är ett foderbyte som man sällan tänker på och hästens pälsbyte är en till av höstens utmaningar för hästen. Vad hjälper?

  • Nytt för magen - Curagest

    Normalisering av tarmfunktionen låter som en bra idé om hästen inte har en stabil mage. St. Hippolyt har något för det.

  • Pavo - Historik

    När och var startade Pavo sin hästfodertillverkning och vad är det som gör Pavos hästfoder så populärt? Ett av Hogstas varumärken inom hästfoder.

  • Brunst - lite fakta

    Läs mer om varför ston kan reagera som de gör i vissa perioder och hur vi kan stötta dem, när det är som jobbigast.

  • Muskelproblem - PSSM - Foder dom stöttar.

    Hästar med muskelproblematik kan få bättring med hjälp av rätt typ av foder. Här kan du läsa mer om PSSM, vad det innebär och hur du skall tänka med fodret till en häst med stela muskler.

  • Är spannmålsfritt foder alltid rätt?

    Vi vill alltid ge våra hästar det bästa förutsättningarna och då är det viktigt att läsa på och inte bara följa en trend. Läs vad Pavo kan berätta om att använda spannmål eller inte.

  • Dåliga hovar

    Har din häst dåliga hovar? Det finns flera orsaker till att det är så, men framför allt så behöver du få ordning på det för att din häst skall må bra. Läs mer här

  • Träckskola

    Lär dig vad du kan få för information från hästens träck. De olika konsistenserna speglar insidan av hästens mag och tarmsystem.

  • Pavo pratar dräktighet

    För att ditt föl skall bli en hållbar och stark individ i framtiden, så startar arbetet redan under dräktigheten. Hör vad Pavo säger om det dräktiga stoets foder och lite annat.

  • Behöver hästar verkligen socker?

    En verkligen dagsaktuell frågeställning som St. Hippolyt hjälper oss att svara på. Läs mer i vår blogg Fodersnack

  • Lecitin som magbalsam?

    Viktig information om hästens mage, magsyra och hur lecitin kan hjälpa till. Läs mer i vår blogg Fodersnack.

  • Är din häst för tjock?

    Läs om hästars övervikt och hur du som ryttare och ägare kan påverka med foder och träning så att din häst mår bättre.

  • Svårt att komma ned i varv?

    Varför hjälper ett glas varm mjölk när man inte kan sova? När vi är stressade och “uppe i varv” kan

  • För mycket protein?

    Läs om hästarnas proteinbehov och vad proteinet i fodret är bra för. Vad händer om det blir för mycket av det goda?

  • Övervikt hos häst

    Välfärdssjukdomar drabbar även hästar och är något vi behöver vara uppmärksamma på. Vad gör man om hästen ser ut att kunna leva på luft.

  • Varför förgroning av spannmål?

    Vad gör förgroningen för skillnad för spannmålet och hästens förmåga att tillgodogöra sig fodret? St. Hippolyt berättar det i denna blogg.

  • Hoven behöver mer än biotin för att hålla sig stark!

    Faktabaserat inlägg om vad hästens hovar har för behov av olika näringsämnen. Läs vad St.Hippolyt har att säga om det.