Vi utgår ifrån att lastning och allt runt det är i god ordning och fungerar väl. För om hästen inte är resvan och inte du heller, då är det bra att ta hjälp av någon som är duktig på det. Lastning av häst bygger på förtroende och blir det rubbat, då kan du riskera att få lång tid med problem framöver. Detta är definitivt steg ett, men som sagt, vi utgår ifrån att allt är på plats med det.
Checklista vid transport av häst.
Oftast när man skall transportera sin häst är det för att man ska iväg på tävling, träning eller kanske köra till veterinär eller hovslagare.
Då finns några viktiga saker att tänka på.
Har du rätt körkortsbehörighet för att köra den bil och släp du har? Läs mer här.
Det finns även en supersmidig släpvagnskalkylator hos Trafikverket där du kan få fram vilken behörighet du behöver för det ekipage du tänkte köra. Vet du bara reg nummer på bil och släp, så får du fram det HÄR
Kontrollera att trailern eller lastbilen är i bra skick, så att det inte finns risk att golv, väggar eller lucka går sönder under transporteringen och att inga vassa, lösa eller utstickande föremål finns i trailern, så att hästen kan skada sig.
Att en trailer är besiktigad innebär inte att den är säker för din häst. Du kan vid besiktning be att besiktningspersonalen kollar att golvet är ok, men det är inte säkert att de kommer att vilja göra det.
Tänk också på att hålla din trailer eller lastbil städad, ren och påfylld med ett strömedel med bra uppsugningsförmåga, då blir det betydligt trevligare för din häst. Utrymmet är litet och ventilationen är oftast inte perfekt för att luften inte skall bli unken och lite ofräsch. Om du inte har strö i trailern så finns risken att din häst inte vill kissa på resan och då kan prestationen bli påverkad när du väl är framme på ditt resmål.
Inför lastningen, tänk på vilken utrustning du har själv. Även om din häst inte är stökig, så är det så lätt att komma i kläm när det är små utrymmen. Så skor med stälhätta, hjälm och handskar är inte dumt att ha.
Hästens pass måste alltid finnas med hästen. Blir du stoppad av polisen, så måste du kunna visa att det är rätt häst i trailern eller lastbilen.
Hästens grimma skall helst vara av läder, eftersom den lättare går sönder och är även lättare skära sönder om hästen skulle fastna och få panik.
Ta med en kniv för att snabbt skära upp grimskaftet om något skulle inträffa. Det är bra att ha med sig en extra grimma och grimskaft om något skulle gå sönder.
När du sätter fast din häst i en lastbil eller trailer, så är det bäst att använda ett transportrimskaft som har en panikhake i ena änden. Att de är konstruerade så är för att du skall kunna få loss din häst snabbt vid en paniksituation. Om du vill binda fast din häst med ett grimskaft istället, se till att du knyter en säkerhetsknut som du snabbt kan få upp. Längden på grimskaftet skall vara tillräckligt kort så att din häst inte riskarar att kliva på det, eller om du transporterar mer än en häst och de inte gillar varandra, så att de inte når varandra. Grimskaftet behöver vara tillräckligt långt så att hästen kan sänka sitt huvud.
Ett långt svansskydd eller svanspåse är bra att använda om din häst blir nervös och bajsar ner svansen, händer även om hästen är så stor att den fyller hela utrymmet i trailern. Om hästen gärna trycker mot bom eller bakvägg så är det bäst med ett svansskydd som är lite polstrat.
De allra flesta hästar transporteras med något form av benskydd för att den inte ska råka skada sig själv. Har du din häst broddad (även om det är olämpligt, så finns det tillfällen när det är nödvändigt), då måste du skydda den med riktigt bra transportskydd som den inte kan trampa sönder eller fastna i. Det finns en mängd olika sätt att skydda sin hästs ben under transportering, allt ifrån bra boots till has- eller knähöga skydd och allt däremellan.
Åker din häst bra och du skall rida när du kommer fram, då kan strykkappor och boots vara ett bra sätt. Tänk bara på att strykkapporna skall vara av modellen som andas bra, då det oftas blir varmt inne hos hästen.
Transporterar du din häst en längre sträcka så är det bra om hästen får ha ett hönät med samma stråfoder som den är van att äta eller att du stannar för att vattna och mata din häst med tillräckligt täta intervaller. Har du hönät, så tänk på att hänga det så högt att hästen inte fastnar i det men gärna så lågt att hästen kan äta lite nedåt, det förbättrar nämligen andningen och förmågan för hästen att andas ut fukt. Transportsjuka sägs bl a bero på att det samlas slem i lungorna som i förlängningen kan ge lunginflamation.
En del hästar gillar inte att dricka under resan och då kan det vara bra att ha lite mashvatten eller annan smaksättning som gör att hästen tycker det smakar bättre.
Lycka till nu på din resa!
Sammanställning:
- Rätt körkortsbehörighet
- Kontrollera släp och bil
- Hästens pass
- Kniv
- Extra grimma och grimskaft
- Hjälm, handskar och bra skor (gärna stålhätta)
- Transportskydd
- Svansskydd
- Gödselplockare och sopkvast
Förr var det hästen som transporterade oss, men idag är det vi som transporterar hästen.