• TOP Retailer Europe 2022
  • Fast delivery
  • Large selection
  • Excellent service
Transportera hästen säkert
Lär dig mer

Transportera hästen säkert

Inlägget skrivet av Eva Perninge - Publicerat 2023-05-28

Vi utgår ifrån att lastning och allt runt det är i god ordning och fungerar väl. För om hästen inte är resvan och inte du heller, då är det bra att ta hjälp av någon som är duktig på det. Lastning av häst bygger på förtroende och blir det rubbat, då kan du riskera att få lång tid med problem framöver. Detta är definitivt steg ett, men som sagt, vi utgår ifrån att allt är på plats med det.

Checklista vid transport av häst.

Oftast när man skall transportera sin häst är det för att man ska iväg på tävling, träning eller kanske köra till veterinär eller hovslagare.

Då finns några viktiga saker att tänka på.
Har du rätt körkortsbehörighet för att köra den bil och släp du har? Läs mer här.
Det finns även en supersmidig släpvagnskalkylator hos Trafikverket där du kan få fram vilken behörighet du behöver för det ekipage du tänkte köra. Vet du bara reg nummer på bil och släp, så får du fram det HÄR

Kontrollera att trailern eller lastbilen är i bra skick, så att det inte finns risk att golv, väggar eller lucka går sönder under transporteringen och att inga vassa, lösa eller utstickande föremål finns i trailern, så att hästen kan skada sig.
Att en trailer är besiktigad innebär inte att den är säker för din häst. Du kan vid besiktning be att besiktningspersonalen kollar att golvet är ok, men det är inte säkert att de kommer att vilja göra det.

Tänk också på att hålla din trailer eller lastbil städad, ren och påfylld med ett strömedel med bra uppsugningsförmåga, då blir det betydligt trevligare för din häst. Utrymmet är litet och ventilationen är oftast inte perfekt för att luften inte skall bli unken och lite ofräsch. Om du inte har strö i trailern så finns risken att din häst inte vill kissa på resan och då kan prestationen bli påverkad när du väl är framme på ditt resmål.

Inför lastningen, tänk på vilken utrustning du har själv. Även om din häst inte är stökig, så är det så lätt att komma i kläm när det är små utrymmen. Så skor med stälhätta, hjälm och handskar är inte dumt att ha.

Hästens pass måste alltid finnas med hästen. Blir du stoppad av polisen, så måste du kunna visa att det är rätt häst i trailern eller lastbilen.

Hästens grimma skall helst vara av läder, eftersom den lättare går sönder och är även lättare skära sönder om hästen skulle fastna och få panik.
Ta med en kniv för att snabbt skära upp grimskaftet om något skulle inträffa. Det är bra att ha med sig en extra grimma och grimskaft om något skulle gå sönder.

När du sätter fast din häst i en lastbil eller trailer, så är det bäst att använda ett transportrimskaft som har en panikhake i ena änden. Att de är konstruerade så är för att du skall kunna få loss din häst snabbt vid en paniksituation. Om du vill binda fast din häst med ett grimskaft istället, se till att du knyter en säkerhetsknut som du snabbt kan få upp. Längden på grimskaftet skall vara tillräckligt kort så att din häst inte riskarar att kliva på det, eller om du transporterar mer än en häst och de inte gillar varandra, så att de inte når varandra. Grimskaftet behöver vara tillräckligt långt så att hästen kan sänka sitt huvud.

Ett långt svansskydd eller svanspåse är bra att använda om din häst blir nervös och bajsar ner svansen, händer även om hästen är så stor att den fyller hela utrymmet i trailern. Om hästen gärna trycker mot bom eller bakvägg så är det bäst med ett svansskydd som är lite polstrat.

De allra flesta hästar transporteras med något form av benskydd för att den inte ska råka skada sig själv. Har du din häst broddad (även om det är olämpligt, så finns det tillfällen när det är nödvändigt), då måste du skydda den med riktigt bra transportskydd som den inte kan trampa sönder eller fastna i. Det finns en mängd olika sätt att skydda sin hästs ben under transportering, allt ifrån bra boots till has- eller knähöga skydd och allt däremellan.
Åker din häst bra och du skall rida när du kommer fram, då kan strykkappor och boots vara ett bra sätt. Tänk bara på att strykkapporna skall vara av modellen som andas bra, då det oftas blir varmt inne hos hästen.

Transporterar du din häst en längre sträcka så är det bra om hästen får ha ett hönät med samma stråfoder som den är van att äta eller att du stannar för att vattna och mata din häst med tillräckligt täta intervaller. Har du hönät, så tänk på att hänga det så högt att hästen inte fastnar i det men gärna så lågt att hästen kan äta lite nedåt, det förbättrar nämligen andningen och förmågan för hästen att andas ut fukt. Transportsjuka sägs bl a bero på att det samlas slem i lungorna som i förlängningen kan ge lunginflamation. 

En del hästar gillar inte att dricka under resan och då kan det vara bra att ha lite mashvatten eller annan smaksättning som gör att hästen tycker det smakar bättre.

Lycka till nu på din resa!


Sammanställning:

- Rätt körkortsbehörighet
- Kontrollera släp och bil
- Hästens pass
- Kniv
- Extra grimma och grimskaft
- Hjälm, handskar och bra skor (gärna stålhätta)
- Transportskydd
- Svansskydd
- Gödselplockare och sopkvast


Förr var det hästen som transporterade oss, men idag är det vi som transporterar hästen.


Transportgrimskaft marin

Tie up leadrope - Navy

Horse Guard

SEK179
svanspåse

Tail protector, bag

Hansbo Sport

SEK169
Transportskydd 4-pack - Svart - Full
Hönät utan knutar 2,5 cm maskor Shire
Lädergrimma Fremont

Leather Halter Fremont - Black - Full

Schockemöhle Sports

SEK1,499

You will also like this

  • EQUI compress motverkar svullna hästben

    EQUI Compress, ett revolutionerande kompressionsskydd för häst, att använda i förebyggande och vårdande syfte. Läs mer här

  • Magnetterapi för häst

    Omsorgen om hästen är viktig och en utrustningsdetalj som kan vara med och bidra till en mer välmående och hållbar häst är magnetterapi, eller? Här kan du läsa lite mer om vad det innebär.

  • Varma senor och svala skydd

    Vilken risk och gör det skillnad, det är en fråga vi ställer oss. Om temperaturen i senan riskerar att blir så hög att den bryts ned, då behöver vi tänka till.

  • Dags att byta bett?

    Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

  • Sadelgjordar - vilken form ska jag välja?

    Vi bloggar om de olika sadelgjordarna som du finner hos EA Mattes. Valet blir enklare när man vet hur de är avsedda att användas.

  • Smarta textilier

    Hogsta Ridsport har ett brett sortiment med produkter framtagna för att förebygga skador och påskynda läkning om skada redan uppstått.

  • Happy Skin - Sommareksem

    Läs om hur Happy Skin kom till och vad det är som är verksamt mot knott och annat som skapar sommarklåda hos häst.

  • Mugg & Regnskållor

    Vad är mugg och regnskållor? Och hur kan vi hantera det? Läs mer från NAFs Chefsnutritionist!

  • SilverHoney - Värsta Combon

    Unik kombination av två ämnen med redan var för sig bra effekt på sårläkning. Här kan du läsa om Silver Honey® och varför det fungerar.

  • Täckestemperaturguide

    Är du osäker på vilken tjocklek du bör välja på ditt hästtäcke under vinterhalvåret? Ta hjälp av vår täckestemperaturguide!

  • Woolpad - läkande och vårdande

    Woolpad, en 100% ekologisk produkt, har visat otroligt effektiva resultat vid behandling av skorv, eksem eller mugg på häst.

  • Putsa som OS

    Vi har frågat Thomas Schumacher på vilket sätt man skall sköta ett kvalitétsläder. Här kan du läsa vilka tips vi fick.

  • Tvätta fårskinn

    Läs om hur du skall sköta ditt fårskinn från EA Mattes. Vill du få dina saker att hålla och vara fina länge, då hjälper råden du får av oss.

  • Sadelpad - ja/nej - vilken?

    När, varför och vilken eller inte alls är en fråga vi ofta får i butiken. Här kan du läsa om för- och nackdelar så som vi ser det.

  • Mugg när den är som värst

    Med erfarenhet och kunskap från många håll, tipsar vi om flera sätt att få bukt på, om dun häst har fått, en efterhängsen mugg eller rasp.

  • Ariat ridskor

    Ariat ridskor kombinerar perfekt klassiska stilar och den senaste tekniken för att leverera högpresterande ridskor. Köp online eller i butiken Hogsta Ridsport.

  • Skötselråd ridstövlar/ridskor

    Det är alltid roligt att få hem ett par helt splitternya och fina ridstövlar eller ridskor men det l

  • Ridstövelguide - FAQ

    Vi tar här upp några vanliga frågor vi brukar få från våra kunder inför köp av ridstövlar.

  • Vad gör kylning för hästen?

    Kylning är ett sätt att hjälpa hästen att reglera kroppstemperaturen, men kan också användas för att förhindra att mindre skador utvecklas till allvarligare problem.

  • Varför kliar det?

    När är kliandet onormalt och vad är orsaken, kan vara svårt att veta. Det finns lite teorier och slutsatser i ämnet, samt hjälp att få.

  • Dubarrystövlar - så sköter du dem

    Köp kvalité och vårda ömt, det är smart för natur och plånbok. Läs och se hur du vårdar dina Dubarry skor och stövlar.

  • Tillåtna bett i Dressyr TR

    Inte alltid så självklart, vilka bett som är godkända eller ej. Principen har vi hämtat från TR II, även om inte betten är utskrivna var för sig.

  • Så sköter du dina skor från Ariat

    Ariat har ett eget rengöringskit samt råd kring hur du ska ta hand om dina produkter från dem beroende på vilket material de har.

  • Skötselråd Icebug

    Icebug har tagit fram tips kring hur du rengör, vårdar och skyddar dina skor.

  • Föltider

    Mycket skall hända och annat vill man verkligen inte skall hända i samband med fölning och dräktighet. Här tipsar Pavo om några saker.

  • SAFEFIT - FAQ

    När du väljer säkerhetsutrustning är det bra att läsa på, om hur den fungerar och hur den används rätt. Läs mer om SAFEFIT

  • V22 - för svalare hästben

    Vi vet att kroppen tar skada av höga temperaturer och det gäller självklart även hästens ben. Något som är bra är att ha svalare benskydd och här är V22 ett utmärkt val.

  • CEECOACH - så fungerar den

    Vill du veta mer om hur CEECOACH© fungerar och vad du bör tänka på, här kan du läsa mer. Vi har egen erfarenhet av detta tränarset och gillar det verkligen.

  • Hästliniment – värme eller kyla?

    Liniment kan ge en värmande eller kylande effekt beroende på vad man vill ha för känsla på det irriterade området. Vi förklarar varför!

  • Att tänka på när du ska köpa ridstövlar

    Här listar vi det viktigaste att tänka på när du skall köpa ett par nya ridstövlar, oavsett prisklass eller stil. Många goda råd kan du läsa här.

  • Hur kan vi skydda hästen mot smitta?

    Med det mer mobila liv vi lever med våra hästar så har också risken för smitta ökat. Med ökad kunskap kan vi skydda oss bättre.