Lär dig mer
Tillåtna bett i Dressyr TR
Inlägget skrivet 2024-01-04
När det gäller bett så är det viktigt att veta vilka som är godkända innan du kommer till start, annars finns det risk att du blir diskvalificerad.
På Hogsta Ridsport så är vi väl medvetna om hur viktigt det är att ha rätt bett till sin häst, annars är det svårt att få fram det bästa resultatet och upplevelsen i ridningen. Men förutom det så måste även bettet vara godkänt vid tävling, så även om du har hittat det perfekta bettet så kanske du bara kan använda det på träning.
Lär dig TR, så att du inte missar den detaljen när du åker på tävling. TR förnyas med jämna mellanrum och det här är vad som gäller 2024. Det kan dock komma små tillägg under året även om TR inte ändras i dokumentet.
Så här står det i Dressyr TR II
4. Bett
4.1.1. Bett ska användas i originalskick. Bett ska ha en slät och fast yta. Tvinnade och vridna bett är inte tillåtna. Bett får inte ge mekaniskt tryck på tungan och bett som inverkar som tungplatta får inte användas.
4.1.2. Bett ska vara gjorda av metall, hård plast eller hållfast syntetiskt material. Bett får vara täckta av gummi och latex får lindas på originalbettet.
4.1.3. Diametern på betten ska vara sådan att den inte skadar hästen. Bettens diameter mäts vid bettets ytterkant intill bettringarna. ”H” Följande diametermått gäller: Minsta diameter: tränsbett 12 mm, bridongbett 10 mm. Minsta diameter: kandarets stångbett 12 mm. ”P” Minsta diametern för tränsbett är 10 mm.
4.2. Tränsbett: Ett tränsbett kan vara oledat, en ledat (tvådelat) eller två ledat (tredelat).
4.2.1. Ett tränsbett får ha fritt löpande/rörliga bettringar, fasta D-ringar eller eggringar. En- och tvåledade tränsbett får också 27 användas med parerstänger, Hanging cheeks eller Fulmer cheeks. Oledat tränsbett får också användas med rörliga parerstänger. Baucherbetts övre skänkel får inte vara längre än 5 cm.
4.2.2. Böjliga tränsbett av hållbart gummi eller syntetmaterial är tillåtna.
4.2.3. Tvåledade tränsbett ska ha rundad mellandel eller ellipsoid formad mellandel. En koppling eller bettrulle är tillåten som mellandel. Mellandelen får inte ha effekt som tungplatta. Ytan på mellandelen ska vara fast och slät utan andra rörliga delar än bettrullen. Mellandelen får vara vinklad i en annan riktning än resten av munstycket, måste ha rundade kanter och får inte inverka som tungplatta.
4.2.4. Ett tränsbett får vara format för att ge tungfrihet. Maximal höjd på avvikelsen från lägsta delen mot tungsidan till högsta delen får vara 30 mm, och där munstycket har kontakt med tungan måste avvikelsen vara minst 30 mm bred.
4.3. Bridongbett, stång, kindkedja: Bridongen och stången i kandaret får vara av olika bett material.
4.3.1. Bridongbettet ska vara enledat (tvådelat) eller tvåledat (tredelat). Bridongen ska ha fritt löpande/rörliga bettringar, D-ringar eller eggringar. Parerstänger eller Hanging cheeks är inte tillåtna på bridonger. En koppling eller bettrulle är tillåten som mellandel i en tvåledad bridong, men ytan på mellandelen ska vara fast utan andra rörliga delar än bettrullen. Mellandelen får inte ha effekt som tungplatta. Bridongbett, där mellandelen kan låsas och bli som ett stångbett/ oledat bett, är inte tillåtet. Böjliga bridongbett av gummi eller syntetmaterial är inte tillåtna.
4.3.2. Stången ska ha oledat munstycke. Munstycket kan vara rakt eller vara böjt för att ge tungfrihet. Största tillåtna utrymme för tungfrihet är 30 mm från den lägsta delen till den högsta, och den del 28 av munstycket som ligger an mot tungan ska vara minst 30 mm bred. Stången får ha fasta eller rörliga skänklar. Skänklarna kan vara raka eller S-formade. Längden på stångens underskänkel under munstycket får inte vara över 10 cm. Den övre skänkeln får inte vara längre än den undre.
4.3.3. Kindkedjan/hakkedjan får inte vara så hårt spänd att den kan orsaka hästen obehag/skada. Kindkedjan får vara gjord av metall och/eller läder. Kindkedjan får vara försedd med skydd av gummi, läder eller fårskinn. Kindkedjehakar kan vara fasta eller löstagbara. Skumrem är tillåten.
Länk till bildexepel på godkända bett
You will also like this
EQUI Compress, ett revolutionerande kompressionsskydd för häst, att använda i förebyggande och vårdande syfte. Läs mer här
Omsorgen om hästen är viktig och en utrustningsdetalj som kan vara med och bidra till en mer välmående och hållbar häst är magnetterapi, eller? Här kan du läsa lite mer om vad det innebär.
Vilken risk och gör det skillnad, det är en fråga vi ställer oss. Om temperaturen i senan riskerar att blir så hög att den bryts ned, då behöver vi tänka till.
Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.
Vi bloggar om de olika sadelgjordarna som du finner hos EA Mattes. Valet blir enklare när man vet hur de är avsedda att användas.
Hogsta Ridsport har ett brett sortiment med produkter framtagna för att förebygga skador och påskynda läkning om skada redan uppstått.
Läs om hur Happy Skin kom till och vad det är som är verksamt mot knott och annat som skapar sommarklåda hos häst.
Vad är mugg och regnskållor? Och hur kan vi hantera det? Läs mer från NAFs Chefsnutritionist!
Unik kombination av två ämnen med redan var för sig bra effekt på sårläkning. Här kan du läsa om Silver Honey® och varför det fungerar.
Är du osäker på vilken tjocklek du bör välja på ditt hästtäcke under vinterhalvåret? Ta hjälp av vår täckestemperaturguide!
Woolpad, en 100% ekologisk produkt, har visat otroligt effektiva resultat vid behandling av skorv, eksem eller mugg på häst.
Vi har frågat Thomas Schumacher på vilket sätt man skall sköta ett kvalitétsläder. Här kan du läsa vilka tips vi fick.
Läs om hur du skall sköta ditt fårskinn från EA Mattes. Vill du få dina saker att hålla och vara fina länge, då hjälper råden du får av oss.
När, varför och vilken eller inte alls är en fråga vi ofta får i butiken. Här kan du läsa om för- och nackdelar så som vi ser det.
Med erfarenhet och kunskap från många håll, tipsar vi om flera sätt att få bukt på, om dun häst har fått, en efterhängsen mugg eller rasp.
Ariat ridskor kombinerar perfekt klassiska stilar och den senaste tekniken för att leverera högpresterande ridskor. Köp online eller i butiken Hogsta Ridsport.
Det är alltid roligt att få hem ett par helt splitternya och fina ridstövlar eller ridskor men det l
Vi tar här upp några vanliga frågor vi brukar få från våra kunder inför köp av ridstövlar.
Kylning är ett sätt att hjälpa hästen att reglera kroppstemperaturen, men kan också användas för att förhindra att mindre skador utvecklas till allvarligare problem.
När är kliandet onormalt och vad är orsaken, kan vara svårt att veta. Det finns lite teorier och slutsatser i ämnet, samt hjälp att få.
Köp kvalité och vårda ömt, det är smart för natur och plånbok. Läs och se hur du vårdar dina Dubarry skor och stövlar.
Ariat har ett eget rengöringskit samt råd kring hur du ska ta hand om dina produkter från dem beroende på vilket material de har.
Icebug har tagit fram tips kring hur du rengör, vårdar och skyddar dina skor.
Mycket skall hända och annat vill man verkligen inte skall hända i samband med fölning och dräktighet. Här tipsar Pavo om några saker.
När du väljer säkerhetsutrustning är det bra att läsa på, om hur den fungerar och hur den används rätt. Läs mer om SAFEFIT
Vi vet att kroppen tar skada av höga temperaturer och det gäller självklart även hästens ben. Något som är bra är att ha svalare benskydd och här är V22 ett utmärkt val.
Vill du veta mer om hur CEECOACH© fungerar och vad du bör tänka på, här kan du läsa mer. Vi har egen erfarenhet av detta tränarset och gillar det verkligen.
Liniment kan ge en värmande eller kylande effekt beroende på vad man vill ha för känsla på det irriterade området. Vi förklarar varför!
Vi reser mer och mer med våra hästar och ponnyer, därför har vi listat några saker att tänka på. Transportera säkert och bekvämt för dig och hästen.
Här listar vi det viktigaste att tänka på när du skall köpa ett par nya ridstövlar, oavsett prisklass eller stil. Många goda råd kan du läsa här.
Med det mer mobila liv vi lever med våra hästar så har också risken för smitta ökat. Med ökad kunskap kan vi skydda oss bättre.