• TOP Retailer Europe 2022
  • Fast delivery
  • Large selection
  • Excellent service
Ridstövelguide - FAQ
Lär dig mer

Ridstövelguide - FAQ

Alla som rider vet att en ridstövel inte bara är just en ridstövel. De har många olika funktioner och vilken stövel du behöver beror precis på vad du ska ha den till, vem du är och vilken disciplin du utövar. Det skiljer sig lite mellan hopp- allround- och dressyrstövlar, så vem är du?
 
Även utseende och komfort i kombination med funktionalitet och kvalitét är faktorer som påverkar vårt val av ridstövlar. Eftersom vi alla har olika breda fötter och form på vader är det allt annat än en enkel uppgift när det kommer till val av ridstövlar.

Så vad ska man tänka på när det är dags att köpa ridstövlar? Vi tar här upp några vanliga frågor vi brukar få från våra kunder inför köp av ridstövlar. Har du ytterligare frågor du önskar få svar på så hör gärna av dig till oss så hjälper vi dig genom att besvara din fråga.


Vilka ridstövlar ska jag köpa?

Det beror på hur du kommer att använda dina ridstövlar. Ska du t ex ha ridstöveln på dig flera timmar i sträck och rider många hästar så ställer det andra krav på ridstövlarna än om du rider en gång i veckan kanske på ridskola eller som medryttare. Är du den som är noggrann och bara använder ridstövlarna vid ridning eller hoppar du i dem när du kommer till stallet och tar av dig dem när du åker för dagen? Gillar du att pusta dina ridstövlar och gör det efter varje pass eller blir det av när nöden kräver det? Alla dessa parametrar och många fler kommer behöva vägas in i ditt beslut.

Rider du under den kalla årstiden finns det speciella vinterridstövlar som är fodrade och värmer under kalla vinterdagar. Tävlar du och ska tänka på din klädsel vid olika tillfällen vill du sannolikt ha ett par ridstövlar som blir pricken över i:et på din outfit och som signalerar elegans. Vistas du mycket i stallet, både på fritiden och vid tävling, behöver du kanske fler par ridstövlar för olika tillfällen.


Vilka ridstövlar är bäst?

Ett par riktigt bra ridstövlar är inte bara snygga att titta på utan ska även vara bekväma att rida i. Bra riktmärken är att dom ska vara säkra, hållbara och sköna. Välj gärna ett erkänt märke för att vara säker på kvaliteten håller i flera år framöver. Vi rekommenderar ridstövlar i läder då de håller sig snygga och fräscha så länge du tar hand om dina ridstövlar på rätt sätt.

Vi har valt att arbeta med tre varumärken, som vi tycker håller hög kvalité och är prisvärda, man skall veta vad man får när man köper sina ridstövlar. Hos oss finner du Deniro, Cavallo och Königs, tre erkänt bra ridstöveltillverkare i lite olika prisklass som alla erbjuder ett stort utbud av olika modeller.


Varför ridstövlar?

Ridstövlar ger stöd och din skänkel blir betydligt stabilare och stilla med ett par ridstövlar, minskar även risken för skav av sadel, stigläder och annat. Bra att veta är att ridstövlar är obligatoriskt vid många tävlingar. Och så är det ju vansinnigt snyggt!


Vad ska jag välja? Ridstövlar eller ridskor och chaps?

Ridstövlar ger ett bättre stöd till skänkeln än ridskon, men vill man hellre ha en ridsko så kan man komplettera den med en shortchaps så får man ett stövelliknande utseende.

Men varför välja? Många investerar i ett par av varje för att kunna välja det som är bekvämast eller mest passande för stunden. Ridskorna är oftast bekvämare att ha när det ska utföras sysslor i stallet före och efter ridning. Det finns med andra ord gott om skäl till att äga ett par ridskor, men det finns inget som säger att man behöver välja bort ridstövlar bara för att man vill ha ett par ridskor.


Vilken typ av ridstövel ska jag välja?

Man brukar dela upp ridstövlar i två olika användningsområden: dressyrridstövlar och hoppridstövlar.
I allmänhet är dressyrstövlarna styvare och lite rakare i modellen, även lite högre på utsidan av skaftet medan hoppstövlarna är mjukare, smalare i vristen och mer anpassningsbara genom att de ofta har elastisk snörning på foten och dragkedja samt resår på baksidan.


Vad kostar ett par ridstövlar?

Priset beror på material, design och varumärke. Det finns inget rätt eller fel när det kommer till att välja mellan ett par billiga eller ett par dyra stövlar. Priset på de ridstövlar vi har hos oss varierar från just nu (mars 2021) 3 299 kr till ca 11 000 kr. Det beror helt på vilka krav du har på ridstövlarna, när det gäller modell, material, design och om du måste måttbeställa dina ridstövlar.

För den som rider ofta och även tävlar regelbundet är det en god investering att satsa på ett par dyrare stövlar av god kvalitet. För den som rider en timmes lektion en gång i veckan kanske det däremot räcker med ett par lite billigare stövlar. Det viktigaste är trots allt att du väljer en modell som sitter bekvämt och bra, som passar dina ben, vader, fötter och naturligtvis din person. Idag finns det så mycket att välja mellan, nästan som i en godisbutik.


Var hittar jag ridstövlar med breda/vida skaft?

Har du breda vader och har svårt att finna en ridstövel som sitter bra? Då kanske en ridstövel med dragkedja baktill och elastiskt skaft skulle fungera eller om det är en dressyrstövel med snörning fram. Om dina mått överstiger standardutbudet på ridstövlar då kommer du att behöva måttbeställa och då är det inte alla modeller som man kan göra det med, t ex inte de lite billigare modellerna. Ställ frågan till oss eller om du har en annan leverantör.

Kanske det kan vara en idé att måttbeställa ett par och ta hjälp av någon som arbetar med ridstövlar så att du får det rätt måttat. Vill du ha hjälp med måttagning och beställning av oss? Kontakta butiken 08-759 05 07 eller info@hogstaridsport.com så kan vi boka in ett besök i butiken där vi hjälper dig skräddarsy en ridstövel som passar dig perfekt!


Hur höga ska ridstövlar vara?

Man brukar säga att skaftet ska gå upp till knävecket men att man bör lägga till 1–2 centimeter då ridstöveln i regel sjunker efter en tids användande. Det här är högst personligt och idag när stövlarna har en högre båge så kommer den extra höjden vara mindre viktig. Är du en person som vill ha det bekvämt från start eller vill du maxa dina ridstövlar på höjden så skall du göra det. En bra sak att veta är att om du gör ridstöveln extra hög, så kommer den även att sjunka lite mer eller få s.k. hundöron (vilket är när kanten på bågen tvingas ner när att du böjer benet och det blir ett permanent veck).


Hur tight ska ridstövlar sitta?

Generellt brukar man säga att en ridstövel i läder ska sitta relativt tight på foten. I början kan det kännas lite obekvämt innan ridstöveln har format sig efter din fot, men som alla läderskor så kommer den att forma sig efter din fot. Tänk inte så mycket att du vill fylla på med ett par extra tjocka strumpor till vintern (i så fall kan du behöva ha en extra sula under sommaren för att inte ridstöveln skall glappa för mycket).

Vidden på vaden är högst personlig, då vissa vill ha dem tighta medan andra får panik om skaften sitter för hårt. Du behöver även väga in om dina vader svullnar över dagen eller om de är oförändrade från morgon till kväll, det är en väldigt viktig detalj. Är du en person som håller vikten stadigt eller kan du pendla mycket, ha även det med i beräkningen.

Alla stövlar får ett ”gångveck” i övergången mellan skaftet och foten efter en tids användning. Ju bättre (läs tightare) stöveln sitter på vaden, desto mindre ”gångveck” och den sjunker mindre på höjden.


Hur mäter man måttbeställa ridstövlar?

För att veta om du kan köpa ett par ridstövlar i standardstorlek eller om du behöver måttbeställa dem så skall du ta flera olika mått. Det finns måttabeller hos alla leverantörer som ger dig fot, höjd och vidd på vadens vidaste punkt, men för att vara säker på att du får rätt storlek på dina nya ridstövlar så är det vettigt att fråga någon som arbetar med måttagning om råd eller att prova dig fram med vänners stövlar.

Din ridstövels fotstorlek ska vara ungefär samma som din vanliga skostorlek. Storlek men framförallt form skiljer sig lite mellan de olika leverantörerna och modellerna så det är vettigt att prova några olika storlekar innan du bestämmer dig för vilka ridstövlar du skall välja.

Vadstorleken, d v s omkretsen på vadens vidaste punkt är ett viktigt mått då den bestämmer hur tight stövlarna ska sitta runt benet, likaså måttet precis under knät. Har du väldigt smala vader eller har lite mer “jämntjocka” så är det inte omöjligt att ditt mått under knä är lika med det mått du har på vadens vidaste punkt. Skulle så vara fallet kommer förmodligen ett par standardstövlar inte att gå att stänga den sista biten.

För att få rätt mått på din vad mäter du den bredaste delen av vaden när du står upp med lätt böjt ben och har strumpor samt ridbyxor på. Tänk på att ha den utrustning du brukar ha vid ridning på dig när du provar ut ett par ridstövlar. Brukar du t ex rida med korta strumpor så mät med dem på och om du rider med långa strumpor så mäter du med dom på.

Måttet under knät är nog så viktigt och likaså ett par mått längre ner mot vristen om du skall ha ett par ridstövlar som är smala där, t ex hoppstövlar eller de senaste modellerna av dressyrstövlarna. Är du inne på att köpa ett par ridstövlar som är riktigt smala i vristen, då behöver du även ta hänsyn till hur hög din vrist är. Att du behöver ta hänsyn till det beror på att hålet som foten skall komma ner i skon blir betydligt mycket mindre om vristen görs smalare och det vore ju oturligt om du inte kom i dina nya ridstövlar p g a det.

Det sista men nog så viktiga måttet som tas är benlängden. Det kollar du också stående med benet svagt böjt. Mät från hälen vid golvhöjd upp till ditt knäveck. Det är den längden som är den höjd du ska ha på ridstöveln om det inte är ett par Cavallo ridstövlar du skall beställa, då tas måttet från mitten av knäskålen på framsidan ner till golvet på utsidan av hälen. Glöm inte bort att lägga till lite på höjden om du vill ha den maxad, då ridstöveln i regel sjunker efter en tids användande.

Det kan vara lättare om någon annan gör mätningen åt dig och om du skall beställa dina ridstövlar av oss och inte har möjlighet att komma hit till oss, så kan du fotografera när du tar måtten för då ser vi om det ser ut att vara på rätt ställe som måtten är tagna.

Behöver du hjälp att mäta ut ett par ridstövlar? Välkommen till oss på Hogsta Ridsport så hjälper vi dig mer än gärna på plats. Kontakta då butiken 08-759 05 07 eller info@hogstaridsport.com så kan vi bokar vi in ett besök i butiken där vi hjälper dig skräddarsy en ridstövel som passar dig perfekt med både mått, modell och eventuell personlig design!


Hur ska man rengöra/vårda sina ridstövlar?

För att dina ridstövlar ska hålla länge är det viktigt att ta hand om dom på rätt sätt. Sammanfattningsvis kan man säga att genom att torka av dem efter användning, låta stövlarna torka ordentligt om de blivit fuktiga, sätta i skoblock och ge dem ett lager skokräm emellanåt så får du dina ridstövlar att hålla länge. Vill du ha en lite mer matnyttig information i hur du tar hand om dina ridstövlar så läs gärna vår Skovårdsguide.


Vilken storlek ska jag välja?

Det är viktigt att du väljer rätt storlek. Generellt kan man säga att du aldrig ska ha en större storlek på ridstövlarna än dina vanliga skor och stövlar, på t ex Königs är det inte ovanligt att man går ner en storlek emedan både Cavallo och Deniro klassas som ganska normala i storlekarna.

Bra att veta med Cavallos Linusmodell är att de tillverkas i dubbelstorlekar t ex 6–6½ vilket motsvarar 39 1/3 - 40 i europeisk storlek och att den ridstöveln har dubbla sulor så att den som har en skostorlek 40 tar ur den extra sulan. Tänk på att du bör få in en tunn extra socka i stöveln, men för övrigt ska de vara ganska åtsittande.

Hur tight ridstövlarna sitter runt vaden är väldigt personligt men grundtanken är att de skall vara ganska tighta för att ge ett bra stöd, det kan vara avgörande för hur bekväm och effektiv din ridning blir. Upplevelsen är också väldigt olika på en mjuk hoppstövel eller en dressyrstövel med hård utsida, det skall du också ta med i beräkningen i ditt val när det kommer till vidden på dina ridstövlar. Har du ben som svullnar, ta höjd för det och välj stövlar som vare sig är för tighta eller för vida. I det fall att du upplever att dina ben är olika “tjocka/smala” på morgon eller kväll, mät dem vid lite olika tillfällen så kommer du fram till ett medeltal och det är nog där du skall vara. Ett tips, om det här stämmer in på dig, använd stödstrumpor, vilket är bra i största allmänhet men i synnerhet för oss ryttare.


Hur mycket sjunker ridstövlar?

När du gått in din ridstövel mjuknar de och sjunker ihop något, ca 1–2 cm, så det rekommenderas att du lägger till lite på din benlängd. Förr sa man att man bör lägga till 2–3 cm på en dressyrstövel men idag har stövlarna högre båge och lite annan konstruktion som gör att det inte är lika viktigt längre. Skall du ha ett par hopp- allround- eller dressyrstövlar så kan du tänka lite olika när det gäller höjden samt att du behöver bestämma om du vill ha ridstövlarna sköna direkt eller vill att de skall vara maxhöjd efter att du har “gått in” dem. Känns det obehagligt med de höga skaften i början så kan man lägga in en liten kilsula för att slippa skavsår i knävecken. Ett tips är att använda stövelsträckare för att stöveln ska behålla sin form, de gör att stövlarna sjunker lite mindre.


Finns det ridstövlar med bling och glitter?

Självklart! Vill du stå ut från mängden med unika ridstövlar som har det lilla extra och lite till? Vi har t ex ridstöveln Linus från Cavallo där du kan välja till lack, strass och bling på toppen. På Deniros ridstövlar finns det så många val man kan göra så det blir nästan svårt, både när det kommer till modell, färger, material och mängden bling eller strass. Bara din fantasi sätter gränsen! Men innan du beställer bör du känna till vilka förväntningar och regler som gäller för just din disciplin. Ridstövlar med färgglada accenter är kanske populärt i hoppvärlden, men ogillas i dressyren.


Ska man köpa ridstövlar med eller utan snörning?

Generellt brukar man säga att hoppridstövlar har snörning för att den är lite lättare att få perfekt över vristen då den är mer flexibel där jämfört med en dressyrridstövel. Det senare har ofta snörning på ovansidan eftersom de behöver sitta väldigt exakt. Annars är det en smaksak vad man tycker är snyggast. Har du en vad som varierar i storlek över tid, då är en stövel med snörning på hela skaftet ett perfekt alternativ.

 
Att tänka på...

Viktigt att tänka på att både ridstövlar och ridskor bör användas vid ridning och inte vid stallskötsel då både sulor, sömmar och dragkedjor inte är anpassade för det slitage som bland annat gödsel, urin och spån utgör. Skor och ridstövlar som lever i en så smutsig, fuktig och aggressiv miljö kräver mycket större omsorg än skor som används till vardags.

You will also like this

  • EQUI compress motverkar svullna hästben

    EQUI Compress, ett revolutionerande kompressionsskydd för häst, att använda i förebyggande och vårdande syfte. Läs mer här

  • Magnetterapi för häst

    Omsorgen om hästen är viktig och en utrustningsdetalj som kan vara med och bidra till en mer välmående och hållbar häst är magnetterapi, eller? Här kan du läsa lite mer om vad det innebär.

  • Varma senor och svala skydd

    Vilken risk och gör det skillnad, det är en fråga vi ställer oss. Om temperaturen i senan riskerar att blir så hög att den bryts ned, då behöver vi tänka till.

  • Dags att byta bett?

    Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

  • Sadelgjordar - vilken form ska jag välja?

    Vi bloggar om de olika sadelgjordarna som du finner hos EA Mattes. Valet blir enklare när man vet hur de är avsedda att användas.

  • Smarta textilier

    Hogsta Ridsport har ett brett sortiment med produkter framtagna för att förebygga skador och påskynda läkning om skada redan uppstått.

  • Happy Skin - Sommareksem

    Läs om hur Happy Skin kom till och vad det är som är verksamt mot knott och annat som skapar sommarklåda hos häst.

  • Mugg & Regnskållor

    Vad är mugg och regnskållor? Och hur kan vi hantera det? Läs mer från NAFs Chefsnutritionist!

  • SilverHoney - Värsta Combon

    Unik kombination av två ämnen med redan var för sig bra effekt på sårläkning. Här kan du läsa om Silver Honey® och varför det fungerar.

  • Täckestemperaturguide

    Är du osäker på vilken tjocklek du bör välja på ditt hästtäcke under vinterhalvåret? Ta hjälp av vår täckestemperaturguide!

  • Woolpad - läkande och vårdande

    Woolpad, en 100% ekologisk produkt, har visat otroligt effektiva resultat vid behandling av skorv, eksem eller mugg på häst.

  • Putsa som OS

    Vi har frågat Thomas Schumacher på vilket sätt man skall sköta ett kvalitétsläder. Här kan du läsa vilka tips vi fick.

  • Tvätta fårskinn

    Läs om hur du skall sköta ditt fårskinn från EA Mattes. Vill du få dina saker att hålla och vara fina länge, då hjälper råden du får av oss.

  • Sadelpad - ja/nej - vilken?

    När, varför och vilken eller inte alls är en fråga vi ofta får i butiken. Här kan du läsa om för- och nackdelar så som vi ser det.

  • Mugg när den är som värst

    Med erfarenhet och kunskap från många håll, tipsar vi om flera sätt att få bukt på, om dun häst har fått, en efterhängsen mugg eller rasp.

  • Ariat ridskor

    Ariat ridskor kombinerar perfekt klassiska stilar och den senaste tekniken för att leverera högpresterande ridskor. Köp online eller i butiken Hogsta Ridsport.

  • Skötselråd ridstövlar/ridskor

    Det är alltid roligt att få hem ett par helt splitternya och fina ridstövlar eller ridskor men det l

  • Vad gör kylning för hästen?

    Kylning är ett sätt att hjälpa hästen att reglera kroppstemperaturen, men kan också användas för att förhindra att mindre skador utvecklas till allvarligare problem.

  • Varför kliar det?

    När är kliandet onormalt och vad är orsaken, kan vara svårt att veta. Det finns lite teorier och slutsatser i ämnet, samt hjälp att få.

  • Dubarrystövlar - så sköter du dem

    Köp kvalité och vårda ömt, det är smart för natur och plånbok. Läs och se hur du vårdar dina Dubarry skor och stövlar.

  • Tillåtna bett i Dressyr TR

    Inte alltid så självklart, vilka bett som är godkända eller ej. Principen har vi hämtat från TR II, även om inte betten är utskrivna var för sig.

  • Så sköter du dina skor från Ariat

    Ariat har ett eget rengöringskit samt råd kring hur du ska ta hand om dina produkter från dem beroende på vilket material de har.

  • Skötselråd Icebug

    Icebug har tagit fram tips kring hur du rengör, vårdar och skyddar dina skor.

  • Föltider

    Mycket skall hända och annat vill man verkligen inte skall hända i samband med fölning och dräktighet. Här tipsar Pavo om några saker.

  • SAFEFIT - FAQ

    När du väljer säkerhetsutrustning är det bra att läsa på, om hur den fungerar och hur den används rätt. Läs mer om SAFEFIT

  • V22 - för svalare hästben

    Vi vet att kroppen tar skada av höga temperaturer och det gäller självklart även hästens ben. Något som är bra är att ha svalare benskydd och här är V22 ett utmärkt val.

  • CEECOACH - så fungerar den

    Vill du veta mer om hur CEECOACH© fungerar och vad du bör tänka på, här kan du läsa mer. Vi har egen erfarenhet av detta tränarset och gillar det verkligen.

  • Hästliniment – värme eller kyla?

    Liniment kan ge en värmande eller kylande effekt beroende på vad man vill ha för känsla på det irriterade området. Vi förklarar varför!

  • Transportera hästen säkert

    Vi reser mer och mer med våra hästar och ponnyer, därför har vi listat några saker att tänka på. Transportera säkert och bekvämt för dig och hästen.

  • Att tänka på när du ska köpa ridstövlar

    Här listar vi det viktigaste att tänka på när du skall köpa ett par nya ridstövlar, oavsett prisklass eller stil. Många goda råd kan du läsa här.

  • Hur kan vi skydda hästen mot smitta?

    Med det mer mobila liv vi lever med våra hästar så har också risken för smitta ökat. Med ökad kunskap kan vi skydda oss bättre.