Fodersnack
Varför förgroning av spannmål?
Förgroning – spannmålets magiska förvandling!
Det är allmänt känt att hästen inte kan utnyttja stärkelsen i majs och korn förrän de har värmebehandlats.Genom denna värmebehandling "exploderar" nämligen stärkelsemolekylerna och blir mer tillgängliga för hästens matsmältningsenzymer.
Detta förhindrar feljäsning i hästens grovtarm, eftersom stärkelse som inte tagits upp i tunntarmen kommer att transporteras vidare hit för att brytas ner av tarmbakterierna. Denna nedbrytning skapar en enormt snabb jäsning med gas som följd , och därmed uppstår feljäsningen som är farlig för hästen.
Värmebehandlingen av spannmålen är därför oerhört viktig för din hästs system – om du nu använder spannmål i din hästs foderstat.
Det finns många olika sätt att värmebehandla. Vissa metoder ger större fördelar för hästen än andra, men kan ta längre tid och därmed vara kostsamma processer.
Den mest utbredda metoden för värmebehandling av spannmål är mikronisering.
Vid den processen utsätts spannmålet för infraröda vågor, som är en högkoncentrerad form av energi. Detta gör att spannmålet kokar, varvid stärkelsen i spannmålet sprängs och görs mer tillgänglig för hästens matsmältningsenzymer.
Behandlingen är dock mycket hårdhänt, och därför finns det risk för att goda, sekundära växtämnen förstörs.
Det finns andra och bättre sätt att bearbeta spannmålen så att spannmålens värdefulla innehåll av näringsämnen och sekundära växtämnen bevaras.
På St. Hippolyt används en mycket skonsam metod. Vi använder en kombination av bearbetningsmetoder för att få ut det bästa av spannmålen.
Den mest anmärkningsvärda processen , St. Hippolyt använder är förgroning.
Förgroning av spannmål är en process där spannmålen, för det mesta korn och majs, men även soja, blötläggs med morotsfermentat tills de börjar gro och omvandlas till en liten planta. Detta görs för att öka spannmålens näringsvärde och underlätta hästens matsmältning.
Förgroning förbättrar nedbrytbarheten hos spannmålen genom att starta nedbrytningen av stärkelsen och omvandla den till betaglukaner, samt frigöra näringsämnen som proteiner och mineraler.
Dessutom ökar förgroning också innehållet av enzymer i spannmålen, vilket kan hjälpa till att bryta ner näringsämnena.
Allt detta gör spannmålen mer lättsmälta för hästen och kan minska risken för matsmältningsbesvär.
Morotsfermentatet bildar ättika i förgroningsprocessen och ättikan fungerar som konserveringsmedel. Både ättikan och morotsfermentatets innehåll av naturliga mjölksyrabakterier stödjer matsmältningen. Morotsfermentatet förbättrar även spannmålens smak och textur.
Slutligen genomgår spannmålen en lätt ångvalsning. Så vi är helt säkra på att din häst får allt den behöver från spannmålen.
Spannmålen är nu förvandlat till en liten planta och det tar spannmålet totalt 6 dagar att gå igenom den här processen, innan det hamnar i en fodersäck till din häst.
Genom att låta vårt spannmål gå igenom denna ganska långa process tar vi tillvara naturens resurser fullt ut och kan erbjuda din häst en mindre mängd spannmål med stor effekt inom flera olika områden.
Det ser vi som en klar fördel både för miljön och för din hästs matsmältning. "Less is more", som man säger.
You will also like this
Då kan det behövas lite extra hjälp. NAF Oestress är ett fodertillskott utvecklat för att ge stöd till ston som upplever besvärliga brunster.
Läs vår blogg där NAF skriver om den äldre hästens behov. Mycket kunskap och insikter finns om hästen och de behov den har i olika stadier i livet.
Prebiotika - Probeotika - Synbiotika Här kan du läsa om den nytta de gör och varför hästen behöver dem. Trikem delar med sig av sin kunskap.
NAF berättar mer om hästens mag- och tarmhälsa, vad som påverkar och vad som kan hjälpa. Tema Mage & Tarm - Bibehåll god hälsa under hösten.
Vill du veta mer om hästens näringsbehov vid pälsbytet? Här bloggar Jennifer från St. Hippolyt om ju detta ämne.
Genom att ge din häst med artros fodertillskotten kollagen och hyaluronsyra kan du minska risken för skador och slitage.
Här kan du lära dig vad St.Hippolyts foderkonsulent Jennifer skulle råda dig till om du har en häst i riskzonen.
Om din häst är i riskgruppen så finns välfärdssjukdomar även hos dem. Läs mer om hur du ser det och vad du kan ändra på.
Vitaminer behövs för att hästens kropp ska fungera som den ska. Vi besvarar de vanligaste frågorna.
Våren är en spännande tid för många stoägare eftersom det är den tid på året det är dags för fölning. Lär om hur du fodrar här.
Hör och se vad Trikem har att säga om varför det kan behövas Vimital, numera Trikems Fokus för hästen med nerverna utanpå.
När det är dags för att stalla in igen, så finns det några saker att tänka på och planera för. NAF delar med sig av sin kunskap.
NAF har mycket kunskap att dela med sig av och denna gång handlar det om muskler. Läs mer här.
Med hjälp av NAF skriver vi om hästens vatten- och saltbalans vid träning och varmt väder. Viktig kunskap när du vill prestera på top.
Sand i tarmen är en av vinterns största utmaningar för oss hästägare. Här tipsar St. Hippolyt om hur du minskar riskerna för din häst.
Övergången från bete är ett foderbyte som man sällan tänker på och hästens pälsbyte är en till av höstens utmaningar för hästen. Vad hjälper?
Normalisering av tarmfunktionen låter som en bra idé om hästen inte har en stabil mage. St. Hippolyt har något för det.
När och var startade Pavo sin hästfodertillverkning och vad är det som gör Pavos hästfoder så populärt? Ett av Hogstas varumärken inom hästfoder.
Läs mer om varför ston kan reagera som de gör i vissa perioder och hur vi kan stötta dem, när det är som jobbigast.
Hästar med muskelproblematik kan få bättring med hjälp av rätt typ av foder. Här kan du läsa mer om PSSM, vad det innebär och hur du skall tänka med fodret till en häst med stela muskler.
Vi vill alltid ge våra hästar det bästa förutsättningarna och då är det viktigt att läsa på och inte bara följa en trend. Läs vad Pavo kan berätta om att använda spannmål eller inte.
Har din häst dåliga hovar? Det finns flera orsaker till att det är så, men framför allt så behöver du få ordning på det för att din häst skall må bra. Läs mer här
Lär dig vad du kan få för information från hästens träck. De olika konsistenserna speglar insidan av hästens mag och tarmsystem.
För att ditt föl skall bli en hållbar och stark individ i framtiden, så startar arbetet redan under dräktigheten. Hör vad Pavo säger om det dräktiga stoets foder och lite annat.
En verkligen dagsaktuell frågeställning som St. Hippolyt hjälper oss att svara på. Läs mer i vår blogg Fodersnack
Viktig information om hästens mage, magsyra och hur lecitin kan hjälpa till. Läs mer i vår blogg Fodersnack.
Läs om hästars övervikt och hur du som ryttare och ägare kan påverka med foder och träning så att din häst mår bättre.
Varför hjälper ett glas varm mjölk när man inte kan sova? När vi är stressade och “uppe i varv” kan
Läs om hästarnas proteinbehov och vad proteinet i fodret är bra för. Vad händer om det blir för mycket av det goda?
Välfärdssjukdomar drabbar även hästar och är något vi behöver vara uppmärksamma på. Vad gör man om hästen ser ut att kunna leva på luft.
Faktabaserat inlägg om vad hästens hovar har för behov av olika näringsämnen. Läs vad St.Hippolyt har att säga om det.