• TOP Retailer Europe 2022
  • Fast delivery
  • Large selection
  • Excellent service
Pavo pratar dräktighet

Pavo pratar dräktighet

Dräktigtsto: utfodring och fölning Artikeln skriven i samarbete med Pavo, publicerad 2023-03-15

Våren är en spännande tid för alla uppfödare, men det är också en nervös tid. Inför förlossningen är det bra att tänka på hur man ska utfodra stoet både innan och efter fölning, när hon diar fullt ut. Och, kan man rida ett dräktigt sto?  

 
Stoets fertilitet 
Normalt startar stoets brunstperiod tidig vår och kommer att vara brunstig var tredje vecka fram till september. Stoets fertila period varar i mellan 3 till 7 dagar. Om stoet inte har tillräckligt med energi, eftersom hon är i dålig kondition eller för mager, så kan fertilitetsproblem uppstå. Utöver fasta rutiner i det dagliga livet, god stallhygien, tillräckligt motion och en stressfri miljö så kan följande vitaminer och mineraler påverka stoets fertilitet:  

  • Beta-karoten (eller pro-vitamin A): Beta-karoten stöttar brunstcykelns igångsättning tidigt på säsongen och stoet kommer att vara i bättre brunst. Det minskar också risken för tidig embryonal död.  
  • Vitamin E: Ett underskott av vitamin E resulterar i infertilitet. Om stoet är dräktigt resulterar en brist i deformation av fölet (muskelsjukdom) eller abort 
  • Folsyra: Folsyra har positiv effekt för gravida kvinnor men kunskapen om effekten på hästar är dålig 
  • Selen: Samma effekt på fertilitet som vitamin E  

Tillskottet Pavo Fertile innehåller, bland annat, alla dessa substanser och kan stötta stoets fertilitet.  
  

Dräktigt eller digivande sto och grovfoder 

På våren innehåller gräset många viktiga näringsämnen för ston, men, torkat gräs (hö, hösilage) innehåller ofta mindre protein och mineraler än många tror. Det innehåller också mindre mängd vitamin E än färskt gräs. Grovfoder med lågt näringsinnehåll är tillräckligt för överviktiga, lättfödda hästar, men inte för ett digivande sto. Många ston får bara tillgång till gräs sent på säsongen och gräsmarken är inte alltid tillräcklig för att mäta stoets behov. Att enbart fodra med hö/hösilage är inte tillräckligt och kan att resultera i en brist på vitamin E, vilket i sin tur ökar risken att moderkakan inte släpper.  
 

Fodra ett dräktigt sto 
Under de första åtta månaderna av dräktigheten, så är stoets vanliga foderstat tillräcklig men under de sista tre månaderna av dräktigheten så ändras stoets näringsbehov drastiskt. Under dessa månaderna så har fölet i livmodern en kraftig tillväxt. Stoet förser fölet med näringen som behövs för den enorma tillväxten genom navelsträngen, och sedan, efter fölning, genom fölmjölk. Briser på näringsämnen hos fölet kan orsaka problem såsom OC/OCD. Pavo Podo®Lac  är speciellt utvecklad för dräktiga och digivande ston och innehåller alla vitaminer, mineraler och spårämnen som är nödvändiga för en optimal och sund utveckling av fölet.   
 


Utfodring under digivning 
Efter fölning så ökar stoets behov av energi och protein enormt. Under de första dagarna producerar stoet ungefär åtta liter mjölk per dag, vilket gradvis ökar till ca 20 liter. Ett underskott av protein är skadligt och kommer att orsaka reducerad mjölkproduktion och muskelförtvining hos stoet. Ett digivande sto behöver dubbelt så mycket energi och protein som ett sto utan föl. Under de tre första månaderna när stoet diar så kan du fortsätta att ge Pavo Podo®Lac. De följande veckorna så kan fölet börja äta pellets och lite grovfoder vilket innebär att laktationen hos stoet minskar. När fölet har vants av så kan stoet gå tillbaka till den foderstat hon normalt brukar ha.  

 
Banta ett överviktigt, dräktigt sto? 
Ett sto bör inte vara överviktigt under dräktigheten eftersom det kan göra att fölet växer fortare vilket i sin tur påverkar fölets benutveckling. Men, det är inte så bra att sätta ett dräktigt sto på bantning efter nionde månaden, när fölet utvecklas och växer som mest. Säkerställ att hon inte blir tjockare, men ändå får i sig den näring hon behöver, genom att ge ett anpassat vitamin- och mineraltillskott, Pavo Podo®Care, i stället för kraftfoder.  
 
Rida ett dräktigt sto 
Om det inte finns några medicinska skäl som gör att risken för komplikationer under dräktighet och förlossning ökar, kan du fortsätta att motionera stoet som vanligt. Under de sista månaderna av dräktigheten kan stoet bli för tungt och/eller uthållighet och ork kan minska, då bör du anpassa intensiteten i ditt träningsschema. Viktigast av allt är att du håller ett öga på din häst och agerar på de signaler som hon ger för att avgöra vad hon fortfarande kan göra. Å andra sidan bör du inte helt plötsligt sluta träna, eftersom det är bra för stoet att röra sig, ända tills de sista dagarna - men rid inte henne längre. En god fysisk kondition en positivt för fölningsprocessen. 

You will also like this