• TOP Retailer Europe 2022
  • Fast delivery
  • Large selection
  • Excellent service
Förbättrad ledhälsa med kollagen och hyaluronsyra
Fodersnack

Förbättrad ledhälsa med kollagen och hyaluronsyra

Annonser om kollagen till vår (ryttarens) hud flödar på sociala medier, det stärker elastin och motverkar rynkor. Samma trend ser vi på hyaluronsyra. Bra för människor, men varför ska vi ge det till våra hästar? Det är inte för att motverka rynkor du behöver ge ett kollagen eller hyalurontillskott till din häst. För hästar gäller dessa tillskott förbättrad ledhälsan!


Vad är kollagen?

Ungefär en tredjedel av allt protein i hästens kropp är kollagen. Man har i dagsläget identifierat 29 olika kollagenpeptider men mest forskning har lagts på Kollagen I-V (1-5).
Kollagen har en avgörande roll i flera viktiga funktioner i kroppen men framför allt är det delaktigt i underhåll av skelettet och tillverkningen av ledbrosk. Kollagen är också viktig för produktionen av elastin. Elastin är det ämne som gör bindväv, såsom hud och ligament, elastiska.


Hur funkar det?

Kroppen tillverkar själv kollagen men man har i studier sett att ett tillskott av kollagen faktiskt kan stimulera den kroppsegna produktionen så att mer kollagen bildas. Ju mer kollagen som bildas, desto mer kollagen har kroppen att arbeta med. Genom att öka kollagenhalten i kroppen kan vi öka nybildningen av brosk vilket är nödvändigt för en häst med ex. artros där vi har ett broskslitage.


Kollagen till hästar med artros

Man har i flera studier tittat på effekten av kollagen som ett oralt tillskott till hästar med artros. I en studie delades hästarna med artros in i tre grupper, en kontrollgrupp, en grupp som fick glukosamin och kondroitinsulfat och en grupp som fick kollagen. Under 150 dagar tilldelades tillskottet och hältundersökning och smärtbedömning gjordes var 30e dag. Efter 150 dagar hade hästarna som fick glukosamin och kondroitinsulfat reducerad smärta och hälta, likaså de som fick ett tillskott av kollagen.

Det som är intressant i denna studie är att man så tidigt som dag 90 såg en märkbar förändring hos hästarna som fick ett kollagen. Det konstaterades vara dubbelt så effektivt som glukosamin och kondroitintillskottet dag 90. I en annan studie från fick man liknande resultat under en 12 veckors period och kunde konstatera att oralt administrerat kollagen är positivt för hästar med artros.


Vilken häst ska äta ett kollagentillskott?

Utöver hästar med artros så kan ett kollagentillskott vara positivt för hästar med ligamentskador. Eftersom kollagen utgör en stor del av ligamenten och är avgörande för elastinproduktionen kommer kollagen spela en avgörande roll för ligamentens styrka och elasticitet.

Man också ge kollagentillskott i förebyggande syfte, något som ofta rekommenderas. Under perioder av extra hård träning, eller vid träning av en ung individ som inte har en fullt utvecklad muskelmassa vet vi att lederna slits då de får ta belastningen och sköta stötdämpningen själv, utan hjälp av musklerna. Då är det en god idé att arbeta förebyggande med tillskott som hjälper kroppen ta hand om sig själv och sina leder, såsom Collagen.




Vad är Hyaluronsyra?

Hyaluronsyra är ett ämne som finns i ledvätskan och i ledbrosket. Hyaluronsyra ger ledvätskan dess stötdämpande förmåga och viskositet, det vill säga hur trögflytande den är. Enkelt förklarat kan man säga att hyaluronsyra bidrar till “smörjning” av lederna och minskar friktionen i leden. Hyaluronsyra är ett kroppseget ämne, dvs. att kroppen själv producerar hyaluron. Man har i studier sett att normalt sett så förekommer hyaluronsyra med en molekylvikt av 0,5-3 miljoner Dalton (viktenhet) i ledvätskan.


Hur funkar hyaluronsyra?

Hyaluronsyra har en förmåga att binda vatten och skapa en geléliknande, trögflytande vätska. Ledvätskan ska vara trögflytande, nästan som rå äggvita i konsistens, om det är en frisk ledvätska. Det är denna funktion som gör ledvätskan stötdämpande och agerar som smörjning för leden. Hyaluronsyra spelar också en roll i tillverkningen av nytt ledbrosk genom att stötta tillverkningen av nya broskceller.


Hyaluronsyra till hästar med artros

En häst som drabbats av artros har också fått en tunnare ledvätska då molekylerna i ledvätskan bryts ner vid den inflammation som skapats. Detta innebär att ledvätskan inte längre har den goda, stötdämpande förmågan. Det man också sett i studier på hästar med artros är att den hyaluronsyran som finns kvar i ledvätskan har fått en lägre molekylvikt vilket i sin tur bidrar till en inflammation i leden. Att förse sin häst med högmolekylär hyaluronsyra har i studier visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper och en positiv verkan på ledvätskan. Hyaluronsyra med lägre molekylvikt verkar däremot på celler i leden som själva tillverkar hyaluronsyra samt ledbrosket.


Vilken häst ska äta ett hyalurontillskott?

Utöver hästar med artros så ges hyaluronsyra i förebyggande syfte till vuxna och yngre presterande individer. En vuxen häst som rids och tränas regelbundet kan gynnas av ett hyalurontillskott då man ger hästen möjlighet till en kvalitativ ledvätska. Den kroppsegna produktionen av hyaluronsyra avtar runt 12-14 år ålder då våra hästen egentligen inte är skapt för att bli mycket äldre. Eftersom vi människor är duktiga på att ta hand om våra hästar är det idag inte ovanligt med 20 åriga hästar på tävlingsbanorna. Med detta i åtanke är ett tillskott av hyaluronsyra positivt för aktiva hästar över 12 års ålder.

Även den unga hästen kan gynnas av ett tillskott då den inte alltid har musklerna med sig för att utföra sitt arbete, vilket sliter extra på leden. Genom att förse hästen med extra hyaluronsyra, så som Hyaluron 100, ger vi dem rätt förutsättningar till en kvalitativ, stötdämpande ledvätska som kan man minska risken för skador och slitage.
 
Charlotte Jansson
BSc, MSc Equine Science
Rådgivare på Trikem AB
2021-04-01
Joint Rebuild - 700 g
96h
Joint Rebuild - 4 kg
96h

Joint Rebuild - 4 kg

Trikem

SEK2,668
Hyaluron 100 - 1 L

Hyaluron 100 - 1 L

Trikem

SEK464
Hyaluron 100 - 3 L

Hyaluron 100 - 3 L

Trikem

SEK1,170
Collagen - 600g

Collagen - 600g

Trikem

SEK686

You will also like this

  • Hormonella utmaningar under brunst

    Då kan det behövas lite extra hjälp. NAF Oestress är ett fodertillskott utvecklat för att ge stöd till ston som upplever besvärliga brunster.

  • Den äldre hästen

    Läs vår blogg där NAF skriver om den äldre hästens behov. Mycket kunskap och insikter finns om hästen och de behov den har i olika stadier i livet.

  • Magens olika behov

    Prebiotika - Probeotika - Synbiotika Här kan du läsa om den nytta de gör och varför hästen behöver dem. Trikem delar med sig av sin kunskap.

  • NAF snackar mage

    NAF berättar mer om hästens mag- och tarmhälsa, vad som påverkar och vad som kan hjälpa. Tema Mage & Tarm - Bibehåll god hälsa under hösten.

  • Hästens pälsbyte

    Vill du veta mer om hästens näringsbehov vid pälsbytet? Här bloggar Jennifer från St. Hippolyt om ju detta ämne.

  • Foderrelaterad fång

    Här kan du lära dig vad St.Hippolyts foderkonsulent Jennifer skulle råda dig till om du har en häst i riskzonen.

  • Välfärdssjukdom kan drabba din häst

    Om din häst är i riskgruppen så finns välfärdssjukdomar även hos dem. Läs mer om hur du ser det och vad du kan ändra på.

  • Vitaminer till häst - FAQ

    Vitaminer behövs för att hästens kropp ska fungera som den ska. Vi besvarar de vanligaste frågorna.

  • Så fodrar du ditt dräktiga och digivande sto

    Våren är en spännande tid för många stoägare eftersom det är den tid på året det är dags för fölning. Lär om hur du fodrar här.

  • Vimital Fokus

    Hör och se vad Trikem har att säga om varför det kan behövas Vimital, numera Trikems Fokus för hästen med nerverna utanpå.

  • Installning bör planeras - NAF

    När det är dags för att stalla in igen, så finns det några saker att tänka på och planera för. NAF delar med sig av sin kunskap.

  • Vikten av en stark överlinje och muskulatur

    NAF har mycket kunskap att dela med sig av och denna gång handlar det om muskler. Läs mer här.

  • Vatten- och saltbalans

    Med hjälp av NAF skriver vi om hästens vatten- och saltbalans vid träning och varmt väder. Viktig kunskap när du vill prestera på top.

  • Sandkolik

    Sand i tarmen är en av vinterns största utmaningar för oss hästägare. Här tipsar St. Hippolyt om hur du minskar riskerna för din häst.

  • Hösten kommer och med den...

    Övergången från bete är ett foderbyte som man sällan tänker på och hästens pälsbyte är en till av höstens utmaningar för hästen. Vad hjälper?

  • Nytt för magen - Curagest

    Normalisering av tarmfunktionen låter som en bra idé om hästen inte har en stabil mage. St. Hippolyt har något för det.

  • Pavo - Historik

    När och var startade Pavo sin hästfodertillverkning och vad är det som gör Pavos hästfoder så populärt? Ett av Hogstas varumärken inom hästfoder.

  • Brunst - lite fakta

    Läs mer om varför ston kan reagera som de gör i vissa perioder och hur vi kan stötta dem, när det är som jobbigast.

  • Muskelproblem - PSSM - Foder dom stöttar.

    Hästar med muskelproblematik kan få bättring med hjälp av rätt typ av foder. Här kan du läsa mer om PSSM, vad det innebär och hur du skall tänka med fodret till en häst med stela muskler.

  • Är spannmålsfritt foder alltid rätt?

    Vi vill alltid ge våra hästar det bästa förutsättningarna och då är det viktigt att läsa på och inte bara följa en trend. Läs vad Pavo kan berätta om att använda spannmål eller inte.

  • Dåliga hovar

    Har din häst dåliga hovar? Det finns flera orsaker till att det är så, men framför allt så behöver du få ordning på det för att din häst skall må bra. Läs mer här

  • Träckskola

    Lär dig vad du kan få för information från hästens träck. De olika konsistenserna speglar insidan av hästens mag och tarmsystem.

  • Pavo pratar dräktighet

    För att ditt föl skall bli en hållbar och stark individ i framtiden, så startar arbetet redan under dräktigheten. Hör vad Pavo säger om det dräktiga stoets foder och lite annat.

  • Behöver hästar verkligen socker?

    En verkligen dagsaktuell frågeställning som St. Hippolyt hjälper oss att svara på. Läs mer i vår blogg Fodersnack

  • Lecitin som magbalsam?

    Viktig information om hästens mage, magsyra och hur lecitin kan hjälpa till. Läs mer i vår blogg Fodersnack.

  • Är din häst för tjock?

    Läs om hästars övervikt och hur du som ryttare och ägare kan påverka med foder och träning så att din häst mår bättre.

  • Svårt att komma ned i varv?

    Varför hjälper ett glas varm mjölk när man inte kan sova? När vi är stressade och “uppe i varv” kan

  • För mycket protein?

    Läs om hästarnas proteinbehov och vad proteinet i fodret är bra för. Vad händer om det blir för mycket av det goda?

  • Övervikt hos häst

    Välfärdssjukdomar drabbar även hästar och är något vi behöver vara uppmärksamma på. Vad gör man om hästen ser ut att kunna leva på luft.

  • Varför förgroning av spannmål?

    Vad gör förgroningen för skillnad för spannmålet och hästens förmåga att tillgodogöra sig fodret? St. Hippolyt berättar det i denna blogg.

  • Hoven behöver mer än biotin för att hålla sig stark!

    Faktabaserat inlägg om vad hästens hovar har för behov av olika näringsämnen. Läs vad St.Hippolyt har att säga om det.