Fodersnack
Brunst - lite fakta
Brunsten påverkar stoet på många olika sätt och oftast blir de mest påverkade av den första brunstperiod.
För att förstå varför måste man också förstå den så kallade övergångsperioden - tiden då hon anpassar sig från vintermånadernas vila till aktiv brunstsäsong, så som naturen tänkt sig. Chefsveterinären förklarar mer.
Text: Andy Richardson, NAFs Chefsveterinär BVSc CertAVP(ESM) MRCVS
Vad är en övergångsperiod?
Majoriteten av våra ston har en säsongsbetonad brunst som utvecklats över tid för att fölen ska födas på våren. Denna timing är tänkt att maximera fölens överlevnad under den kommande vintern, genom att de då är äldre och mer motståndskraftiga. Med detta i åtanke, har de flesta ston en period under vintermånaderna där de går ur brunst. Detta gäller dock långt ifrån alla, då flertalet studier har visat att upp till 25% av stona fortsätter brunsta året runt på det norra halvklotet. De ston som slutar brunsta under vintern går igenom en övergångsperiod under sen vinter/tidig vår innan de landar i en regelbunden 21-dagarscykel som sen upprepas fram till sensommaren/tidig höst.
Hur påverkar detta mitt sto?
Under sen vinter och tidig vår stimulerar det ökande dagsljuset äggstocksaktiviteten hos ston. Folliklar(äggblåsor) i äggstocken växer i storlek och producerar hormonet östrogen. Vanligen kommer flera folliklar att krympa och sedan växa igen flera gånger, vilket orsakar oregelbundna svängningar i hormonnivåerna. I slutet av övergångsperioden kommer en dominant stor follikel att bildas och ägglossning sker. Stoet går därefter in i en mer regelbunden cykel.
Vilka beteenden kan vi se under övergången?
Övergångsperioden kan påverka ston på en mängd olika sätt, vilket orsakar allt från subtila förändringar till mer betydande inverkan på prestationsförmågan:
Hur kan vi hjälpa våra ston?
När man hanterar fysiologiska besvär är ett naturligt tillvägagångssätt ofta bäst. Att bibehålla en stabil flock kring stoet är viktigt, i kombination med regelbunden utevistelse, motion och anpassad träning. Nutrition kan också spela en viktig roll, där en foderstat med mycket fiber och låg andel stärkelserikt kraftfoder ofta är fördelaktigt. Specifikt näringsstöd som är säkert, naturligt och ger stöd för stoets brunstmönster bör starkt övervägas för presterande ston.
På vilket sätt kan NAF Oestress stötta stoets hormonella och beteendemässiga svar?
NAFs synergistiska blandning tillför en noggrant balanserad örtbas som kombinerar fördelarna från traditionell munkpeppar med krampbark och silverax för att stötta hennes naturliga brunstcykel. Den är rik på antioxidanter, vilket hjälper till att rensa ut överskott av fria radikaler som kan uppstå i perioder av oxidativ stress. Tillsatsen av biotillgängligt magnesium underlättar den glatta muskulaturens funktion. Magnesium har även en naturlig koppling till produktionsnivåerna av olika hormoner, inklusive östrogen, progesteron och kortisol, vilket uppmuntrar till lugn och stödjer frånvaron av hormonella svallningar. NAF Oestress låter ditt sto arbeta mer konsekvent och bibehålla prestationsförmågan oavsett säsong.
Inlägget skrivet av NAF 2022-03-20
You will also like this
Då kan det behövas lite extra hjälp. NAF Oestress är ett fodertillskott utvecklat för att ge stöd till ston som upplever besvärliga brunster.
Läs vår blogg där NAF skriver om den äldre hästens behov. Mycket kunskap och insikter finns om hästen och de behov den har i olika stadier i livet.
Prebiotika - Probeotika - Synbiotika Här kan du läsa om den nytta de gör och varför hästen behöver dem. Trikem delar med sig av sin kunskap.
NAF berättar mer om hästens mag- och tarmhälsa, vad som påverkar och vad som kan hjälpa. Tema Mage & Tarm - Bibehåll god hälsa under hösten.
Vill du veta mer om hästens näringsbehov vid pälsbytet? Här bloggar Jennifer från St. Hippolyt om ju detta ämne.
Genom att ge din häst med artros fodertillskotten kollagen och hyaluronsyra kan du minska risken för skador och slitage.
Här kan du lära dig vad St.Hippolyts foderkonsulent Jennifer skulle råda dig till om du har en häst i riskzonen.
Om din häst är i riskgruppen så finns välfärdssjukdomar även hos dem. Läs mer om hur du ser det och vad du kan ändra på.
Vitaminer behövs för att hästens kropp ska fungera som den ska. Vi besvarar de vanligaste frågorna.
Våren är en spännande tid för många stoägare eftersom det är den tid på året det är dags för fölning. Lär om hur du fodrar här.
Hör och se vad Trikem har att säga om varför det kan behövas Vimital, numera Trikems Fokus för hästen med nerverna utanpå.
När det är dags för att stalla in igen, så finns det några saker att tänka på och planera för. NAF delar med sig av sin kunskap.
NAF har mycket kunskap att dela med sig av och denna gång handlar det om muskler. Läs mer här.
Med hjälp av NAF skriver vi om hästens vatten- och saltbalans vid träning och varmt väder. Viktig kunskap när du vill prestera på top.
Sand i tarmen är en av vinterns största utmaningar för oss hästägare. Här tipsar St. Hippolyt om hur du minskar riskerna för din häst.
Övergången från bete är ett foderbyte som man sällan tänker på och hästens pälsbyte är en till av höstens utmaningar för hästen. Vad hjälper?
Normalisering av tarmfunktionen låter som en bra idé om hästen inte har en stabil mage. St. Hippolyt har något för det.
När och var startade Pavo sin hästfodertillverkning och vad är det som gör Pavos hästfoder så populärt? Ett av Hogstas varumärken inom hästfoder.
Hästar med muskelproblematik kan få bättring med hjälp av rätt typ av foder. Här kan du läsa mer om PSSM, vad det innebär och hur du skall tänka med fodret till en häst med stela muskler.
Vi vill alltid ge våra hästar det bästa förutsättningarna och då är det viktigt att läsa på och inte bara följa en trend. Läs vad Pavo kan berätta om att använda spannmål eller inte.
Har din häst dåliga hovar? Det finns flera orsaker till att det är så, men framför allt så behöver du få ordning på det för att din häst skall må bra. Läs mer här
Lär dig vad du kan få för information från hästens träck. De olika konsistenserna speglar insidan av hästens mag och tarmsystem.
För att ditt föl skall bli en hållbar och stark individ i framtiden, så startar arbetet redan under dräktigheten. Hör vad Pavo säger om det dräktiga stoets foder och lite annat.
En verkligen dagsaktuell frågeställning som St. Hippolyt hjälper oss att svara på. Läs mer i vår blogg Fodersnack
Viktig information om hästens mage, magsyra och hur lecitin kan hjälpa till. Läs mer i vår blogg Fodersnack.
Läs om hästars övervikt och hur du som ryttare och ägare kan påverka med foder och träning så att din häst mår bättre.
Varför hjälper ett glas varm mjölk när man inte kan sova? När vi är stressade och “uppe i varv” kan
Läs om hästarnas proteinbehov och vad proteinet i fodret är bra för. Vad händer om det blir för mycket av det goda?
Välfärdssjukdomar drabbar även hästar och är något vi behöver vara uppmärksamma på. Vad gör man om hästen ser ut att kunna leva på luft.
Vad gör förgroningen för skillnad för spannmålet och hästens förmåga att tillgodogöra sig fodret? St. Hippolyt berättar det i denna blogg.
Faktabaserat inlägg om vad hästens hovar har för behov av olika näringsämnen. Läs vad St.Hippolyt har att säga om det.