• TOP Retailer Europe 2022
  • Fast delivery
  • Large selection
  • Excellent service
Ut på tur, aldrig våt och sur
Blogginlägg

Ut på tur, aldrig våt och sur

Det finns ju som bekant ingenting som heter dåligt väder, bara dåliga kläder. Ett uttryck som är mer sant än någonsin då klädindustrin har utvecklat både material och design för att hålla oss ryttare torra och lagom varma oavsett väder.

Men hur ska man tänka när man väljer t. ex. en ridjacka? Vilket material ska man välja och vilka funktioner behövs? Allt har till synes och sist med hur och var du tänker använda ditt plagg. Men vi ska här försöka reda ut begreppen för att göra ditt val av ridkläder lite enklare och se till att du väljer rätt plagg till rätt tillfälle. Välkommen till oss på Hogsta Ridsport på Drottningholm eller beställ online från vårt breda sortiment med regnkläder till både dig och din häst.

 
Mebran eller coating?

De två vanligaste funktionstygerna för ytterplagg är membran och beläggningar, s.k. coatings. Enkelt förklarat är membran en tunn plastfilm som lamineras på insidan av yttertyget medan en beläggning från början är en pasta som breds ut på baksidan av tyget i ett tunt skikt som när det torkar expanderar och får liknande egenskaper som membranet.
Membran anses ha den bästa vattentätheten, bästa hållfastheten och oftast den bästa andningen och följaktligen också ett dyrare pris. Beläggningens rykte säger att det antingen andas mycket bra eller är väldigt vattentätt, tyvärr sällan båda delarna samtidigt. Men prestandan på coating blir tack vare forskning och utveckling allt bättre. Emellertid försämrar tvätt och nötning de flesta beläggningars prestanda rejält och ganska snabbt. Sammanfattningsvis kan man säga att coatade plagg är lite lättare och i regel billigare än de med membran, men slits snabbare. Uttrycket att man får vad man betalar för stämmer väldigt bra i detta fall.

 
Vad menas med funktionsmaterial?

Teorin bakom moderna funktionsmaterial är att en vattendroppe har en storlek runt 100 micron och att en vattenmolekyl har storleken 0,0004 micron. Genom att tillverka ett material med öppningar på runt 0,5–1,0 micron kan det släppa igenom de små vattenmolekylerna men stänga ute de stora vattendropparna. Ett funktionsmaterial är alltså ett tyg som stänger ute vatten och regn men samtidigt släpper ut vattenånga från våra kroppar så vi slipper bli blöta av varken regn eller av den fukt som vår kropp avdunstar. Smart va´?
Men för att ett funktionsmaterial ska fungera till fullo krävs det att inget stoppar ångan på vägen ut. Därför bör man inte använda bomull närmast kroppen eftersom bomull suger åt sig fukt och tar lång tid att torka. Använd istället underställ och mellanlager i funktionsmaterial som transporterar bort fukten från kroppen.

 
Vad är membran?

Vi börjar med att berätta hur allt en gång började. År 1976 uppfann Bob Gore ett material som inte bara var vattentätt utan även kunde andas, det sk membrantyget. Han kom på att man genom att expandera polytetrafluoreten (PTFE), mer känd som varumärket Teflon, så uppstod ett material med små, små hål i materialet. Materialet består av 70% luft och det är dessa porer (1400 miljoner porer på varje cm2) som tillåter utsläpp av vattenånga. Membranets unika funktion består av att det släpper igenom vattenånga men inte vatten i vätskeform då vattenmolekylerna är större än porerna i membranet.

 
Vattentäthet eller vattenavvisande?

När man hör ordet vattentät tänker man automatiskt på ett material som aldrig släpper igenom vatten, men inte ens plast är alltid helt vattentätt. Så vi borde egentligen använda oss av ordet vattenavvisande istället för vattentät.

 
Hur mäter man vattentäthet?

För att mäta vattentätheten i ett plagg använder man en teknik som heter “vattenpelare” (förkortas vp eller wp) där man simulerar ett tryck av vatten mot tygets yta. Ju högre tryck desto motståndskraftigare är tyget mot påfrestning av vatten. Tygets vattentäthet testas genom att man ställer en väldigt hög cylinder på tyget och fyller det med vatten tills tyget börjar läcka igenom. När tyget läcker igenom mäter man hur många milliliter av cylinderns höjd som kunde fyllas innan det sker. Desto större millimetertal, desto högre vattentäthet.
 
Nedan ser vi en tabell hur man brukar benämna vattenpelare. 
Upp till 2.000 mmInte utpräglat vattentätt, men vattenavvisande.
4.000 mmKan användas till kortare turer i lätt regn.
6.000 mmKan användas en kort period i kraftigt regn eller en längre period i lätt regn.
8.000 - 12.000 mmKan användas i kraftigt regn i få timmar eller riktigt länge i lätt regn.
Över 12.000 mmKan användas länge i kraftigt regn.
 
Man ska emellertid inte stirra sig blind på vattenpelare då det finns andra faktorer som påverkar ett tygs vattentäthet. Extra tryck som t. ex. en ryggsäck eller vind på ett plagg bidrar till att vattnet pressas genom tyget på ett helt annat vis än om man enbart bär plagget. En annan viktig faktor är mängden regn som du utsätter plagget för. För trots att det mesta regn kommer rinna av plagget så kommer tyget tillslut påverkas efter flera timmar av ihållande regn. Även slitage och smutsfläckar försämrar membranens funktion.

 
Vad menas med andningsförmåga?

Ett plaggs andningsförmåga visar dess kapacitet att avlägsna den inre fukten, läs svett, för att på så sätt hålla oss torra. Svetten förångas i kontakt med kroppsvärmen och i form av vattenånga kan den passera ut genom membranets mikroporer.

Därför är det ingen bra idé att använda sig av en regnjacka i tjock plast i tron om att man inte blir blöt i regnet då all fukt som huden avdunstar kommer stanna kvar under plagget.

Tyvärr finns det ännu inget material som klarar av att transportera bort all kroppsånga vid riktigt svettiga aktiviteter. Då får man ta till hederliga gamla knep som att öppna upp dragkedjor och ärmslut. Designen av ett plagg är därför avgörande för hur bra ventilationen fungerar. Undersökningar har visat att ventilationen genom tyget bara står för hälften av all ventilation – resten sker genom öppningar och luftrörelser i plaggen.


 
Hur fungerar membranen och varför finns det olika antal lager?

Membranet har en tjocklek på cirka 0,01 mm så för att kunna använda det måste det placeras i ett laminat, det vill säga: placeras mellan två skyddande tygmaterial. Det finns olika metoder att göra detta på och beroende på metod så används begreppen ”två lager” och ”tre lager”.
 
3-lagers Gore-Tex
Det är en ”sandwich” med ett yttre skyddande material, ett membran och ett inre foder. De mest tekniska plaggen är oftast tillverkade i tre lager, vilket minimerar vikten, ökar rörelsefriheten och håller membranet väl skyddat.

2-lagers Gore-Tex
Tillverkade med ett yttre skyddande material och ett membran, integrerade i ett stycke. För att ett 2-lagersplagg inte ska slitas sönder av nötning på en gång kompletteras det ofta av ett nätfoder på insidan och följaktligen väger denna typ av plagg därför mer och har större volym.

Generellt sett har 2-lagers bättre andning medan 3-lagers är smidigare och har bättre hållfasthet.

 
Impregnering & återimpregnering

Ett vattentätt plagg är oftast impregnerat med en vattenavvisning. Impregneringen slits och kommer efter ett tag att behöva impregneras på nytt. När man ska göra det beror på hur mycket väta och slitage som plagget har utsatts för. Men när regndropparna inte längre pärlar sig på ytan är det ett tecken på att en återimpregnering behövs.

Man behöver inte tillsätta ny vattenavvisning vid varje tvätt. Det räcker ofta med att återaktivera den vattenavvisande impregneringen genom att tillsätta värme efter att den varit blöt eller kommer från tvättmaskinen, till exempel genom att stryka plagget eller köra några minuter i torkskåp eller torktumlare. Den metoden fungerar ett antal gånger men till slut måste man impregnera om plagget.

Tänk då på att använda en typ av impregnering som är fri från flourkarboner då det är en stor miljöbov.

 
Till slut...

Nu när du vet allt om vattenpelare, andningsförmåga och membran så hoppas vi att du kommer kunna välja ett plagg som bäst passar den aktiviteter du ska utföra. Tänk på att om du kommer vara mycket aktiv i plagget, som t ex vid ridning, kan en låg vattenpelare vara att föredra. Material som är mycket täta utifrån är nämligen ofta även täta inifrån, vilket ger mindre ventilation och du blir då våt av din egen fukt eller svett. Det gäller att hitta den optimala balansen mellan vattentäthet, andning, hållbarhet, bekvämlighet och pris. Lycka till med ditt köp!

Inlägget skrivet av Karin Olofson/ 2021-04-01
Classic Rain Jacket

Classic Rain Jacket

Kingsland

SEK549
Waterproofer - 500ml

Waterproofer - 500ml

Re:Claim Equestrian

SEK179
Wash In Waterproofing - 1L

Wash In Waterproofing - 1L

Re:Claim Equestrian

SEK279
Storm Rain Coat från Stierna
Grönt val

Storm Rain Coat - Navy

Stierna Equestrian Sports

SEK2,995

You will also like this

  • IceBug - ett hållbart företag

    Det svenska företaget har en vision om att göra det enklare för människor att spendera mer tid ute i naturen med ett par bra skor med ordentligt grepp, men de arbetar också aktivt med att ge tillbaka till planeten genom ett hållbarhetsarbete som genomsyrar hela verksamheten!

  • Vad är tillåten tävlingsklädsel vid dressyrtävling?

    Vi förtydligar vilka riktlinjer som gäller för godkänd utrustning enligt Ridsportsförbundet tävlingsreglement inom dressyren.

  • Åka på meeting

    Här får du tips på en riktig packlista, allt du behöver när du åker på meeting finns med. Kolla in Lo och Weltons bagage, när de åkte till Holland

  • Hur förhindrar man skav på häst?

    När pälsen är som sämst ökar risken för skav. Hur hanterar man det förebyggande och om skavet är ett faktum, vad kan man göra då? Här kan du läsa lite mer om våra tips.

  • Finesse Bridle® Innovation för hästens skull

    Hur Finesse Bridle® fungerar är en fråga som många ställer till oss och därför har vi sammanställt lite fakta om just Finesse Bridles® och vad det är som är unikt med det.

  • Göra gröna val

    Visst vill vi alla ta ansvar för miljö och hållbarhet men det är inte alltid så lätt att veta vad man kan göra. Här delar Hogsta Ridsport med sig av sina tankar

  • Willab-staketet

    Willab-staketet, ett elegant, snyggt, hållbart och lättmonterat staket som passar de flesta hästgårdar.

  • Vit, vitare, aldrig mer gul

    Här får du tips om vad du kan göra och självklart finner du produkter som är framtagna för att hålla din skimmel skinande vit med minimal insats.

  • Ia & Denni - Denni Design

    Många är vi som känner till Ia & Denni och ännu fler om man uppehåller sig i islandshästens värld. Denni Design, ett varumärke med fokus på just islandshästen.

  • TOP Retailer Europa 2022

    Vi är så stolta över detta pris! Hogsta Ridsport utsedd till en av Europas bästa ridsportaffärer. Läs mer om varför vi tilldelas detta pris.

  • Vad menar vi med Kunskap - Kvalité - Omtanke?

    När vi försöker sätta ord på vilka vi är, så landar vi alltid med dessa tre viktiga ord. Det är såhär som vi också hoppas att du ser oss.

  • Miljömedvetet val - Stierna Equestrian

    Ett imponerande miljöarbete inom ridsporten står Stierna Equestrian för. Många pratar miljö, Stierna gör det på riktigt.

  • Bucas Green-Line

    Med orden värm din häst inte planeten har Bucas tagit fram detta utetäcke. Green-Line turnout har även fått ett innovationspris på Spoga.

  • Rykta din häst blank som en spegel

    Finns det något finare än en supervälryktad häst? Och vad behöver du för att komma dit? Vi vet och har här lite tips till dig.

  • Grooming de Luxe

    Inspireras av snygga detaljer för stall och tävling. Kentuckys stall och borstserie Grooming de Luxe sticker verkligen ut med fina material och snygg finish.

  • Bli en klippa på att klippa

    Vi berättar om fördelar och nackdelar med att klippa din häst och tipsar om hur du på bästa sätt tar hand om din klippmaskin.

  • Sommarplågor som bits, sticks och suger blod!

    Men tack och lov har vi ett brett sortiment med produkter och material som hjälper till att hålla insekterna på säkert avstånd.

  • Hur skyddar jag hästens ben bäst?

    Hästens ben är ömtåliga och bör skyddas för att undvika att bli skadade. Det är dock viktigt att du väljer rätt benskydd för rätt tillfällen.

  • Dressyrhästens dresscode vid tävling

    Här har vi sammanställt vilken utrustning som är tillåten att använda på din häst vid dressyrtävling.

  • På besök hos EA Mattes

    Följ med oss till Mattes fabrik i Polen. Vi fick se hur all tillverkning sker och hur omsorgsfullt allt sköts. Inte konstigt att EA Mattes produkter är av oslagbart hög kvalité.

  • Segersjödagarna Fälttävlans-SM

    Fantastiskt trevlig resa till Örebro och Segersjö. Vi gör ett besök i en helt annan värld, när vi tar turen till Segersjö Herrgård och årets stora fälttävlanstävlingar.

  • Resa till Aachen

    Följ med Eva på tur till Aachen när hon hämtar information och inspiration för framtidens utveckling av Hogsta Ridsport.

  • Neue Schule på Hogsta

    Hade du inte möjlighet att komma, då kommer du gilla det här. Vi bloggar om all information vi fick när Stefan, Lotta och Magnus var på besök.

  • Bomber clinic

    Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

  • För hjärnans skull

    Vad händer egentligen med hjärnan när olyckan är framme och vi ramlar av? Vi delar med oss från föreläsningen "Seminarium med fokus på huvudet och hjärnan".

  • Tandläkarbesök

    Här delar vi med oss av det vi har lärt oss om hästens munhåla och utrustningens betydelse.

  • Bridle Fitting

    Vi bloggar om allt vi får lära oss inom utrustning och vikten av att den är väl anpassad för din häst. Denna gång handlar det om vikten av ett väl inpassat träns eller kandar.

  • Vernissage hos Hogsta Ridsport

    2017 hade vi en fantastiskt fin vernissage med Katja Hannula och här kan du läsa lite till om den och fantastiska Katja Hannula

  • From Stable to Equestrian shop

    When you come to visit us, you will see it - the stable. A part of the big stable turned into a fantastic shop, which still is a part of Hogsta Ridanläggning.

  • From stable to store

    One day we had grown out of our premises but still wanted to stay at Hogsta. The year was 2015 when the change took place.

  • Benskydd, senor och värme - hur funkar det?

    Leder infraröd energi (FIR) i Back on Track's benskydd till att senorna överhettas? Svaret är nej - och här är förklaringen!

  • Hästar som konst - på riktigt!

    Fantastiska tavlor med hästmotiv gör hon, finska Katja Hannula. Läs mer om vem hon är och vilken känsla hon har inför hästen.

  • Färger påverkar

    De färger som vi omger oss med under vardag påverkar oss, vårt beteende och våra känslor. Vilka färg passar din häst personlighet?

  • "Code of conduct"

    För att kunna värna om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt har en uppförandekod tagits fram av Svenska Ridsportförbundet.

  • Vi stödjer en Narkotikafri Skola 2021

    Hogsta Ridsport stödjer projektet Narkotikafri skola 2021 eftersom vi tycker att det är en självklarhet att skolan ska vara fri från droger.

  • Spännande resa med NS

    Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra bästa tips, trix och upplevelser.

  • Stipendiemottagning

    Det är verkligen en ära, att vara utvald bland många sökande. Hogsta Ridsport får bidrag från Association of Trade Partner Sweden till sin fortsatta utveckling.

  • Hästsko-lycka

    Det finns så många myter om hästskor och tur eller lycka så därför avbildas de ofta bland smycken och amuletter. Vi tycker ju att allt med häst ger lycka så för oss är det inte så konstigt.

  • Emmelies Hästfestival - en festival för livet

    I februari 1993 somnade en liten flicka in efter två års kamp mot sin cancersjukdom. För att hedra hennes minne arrangerades en festival för livet!