• TOP Retailer Europe 2022
  • Fast delivery
  • Large selection
  • Excellent service
Vad är tillåten tävlingsklädsel vid dressyrtävling?
Blogginlägg

Vad är tillåten tävlingsklädsel vid dressyrtävling?

Dags att ta reda på om timmarna av nötande på dressyrbanan har givit något resultat? Hogsta Ridsport har ett gediget utbud med tävlingskläder för att skapa de bästa förutsättningarna när det kommer till tävlingsridning. Men vilka kläder ska man som tävlingsryttare ha på sig? Vad är tillåtet och vad är inte tillåtet? Hur är det med bling på stövlarna och får man verkligen ha reklam på schabraket? Vi förtydligar vilka riktlinjer som gäller för godkänd utrustning enligt Ridsportsförbundet tävlingsreglement inom dressyren.
 
Dessa bestämmelser har tagits fram för att ryttare vid tävling ska få tävla under så lika förhållanden som möjligt och bedömas efter samma normer vid alla dressyrtävlingar och tillämpas vid tävlingar anordnade av organisationer anslutna till Svenska Ridsportförbundet. Vid internationella dressyrtävlingar i Sverige tillämpas FEI:s regler.

 
Ryttarens klädsel vid dressyrtävling

Ridhjälm

Ridhjälm med knäppt hakband gäller vid all ridning inom hela tävlingsområdet för alla ryttare på alla nivåer (även internationella klasser). Ridhjälmen får vara i valfri färg men måste vara av godkänd typ. Vad är då en godkänd ridhjäm? Först och främst måste ridhjälmen vara CE-märkt. Vilket betyder att ridhjälmen har en märkning som intygar att den uppfyller EU:s grundläggande hälso, miljö och säkerhetskrav. Ridhjälmen ska även ha tilläggsmärkningen VG1. För att en ridhjälm ska få en CE-märkning testas alla nya ridhjälmar mot olika standarder och snart kommer en ny standard. 
 
EU har tagit fram en ny standard för att testa ridhjälmar, en standard som betyder att ridhjälmarna är rustade med bättre stötdämpning och mekanisk hållfasthet, vilket ökar säkerheten för oss ryttare. Den nya hjälmstandarden heter EN1384:2023 och kommer gälla inom hela EU. 

In fasningen av den nya standarden kommer ske över tid, det betyder att ridhjälmar märkta med CE-märkning samt tilläggsmärkningen VG1 kommer vara godkända ridhjälmar fram till 2031 sedan kommer det helt gå över till märkningen EN1384:2023. 


Hatten av

FEI, det internationella ridsportförbundet, fastställde under 18 november 2020 det tidigare beslutet att det även i dressyr blir obligatoriskt med hjälm i stället för hatt. Det är alltså inte längre tillåtet att i de högre klasserna att rida i hatt.


Ridbyxor

Oftast förknippar man vita ridbyxor med tävling men det går även bra att ha någon annan färg.


Ridkavaj eller frack

Ridkavaj i valfri färg får användas. En ridkavaj är en figurskuren kavaj, av tyg, och når längre ner än till midjan. I MsvA och högre får man ha ridfrack. På 1* tävling och lägre får man istället för kavaj ha klubbjacka eller långärmad tröja.

Vid dåligt väder kan överdomaren ge ryttarna tillstånd att tävla i regnrock/regnställ och vid varmt väder kan överdomaren tillåta ryttarna att tävla utan ridkavaj eller ridfrack.


Tävlingskjortor

Under ridkavaj/frack är det tillåtet att ha polotröja, skjorta, blus eller top med knäppt krage. Även slips eller plastrong får användas. Dock börjar det bli allt vanligare att frångå detta och endast ha en tävlingstopp under ridkavajen. Det finns väldigt många fina tävlingstoppar i snygga färger och modeller, det som alla har gemensamt är att de har vita kragar.


Ridstövlar

Ridstövlar är tillåtet i valfri färg. På Inbjudnings-, 1* och 2* tävling får stövlarna bytas ut mot ridskor/jodphursskor + stövelskaft eller shortchaps utan fransar.

 
Ridhandskar

Handskar bör bäras, men det är inget krav. Även handskar får bäras i valfri färg.

 
Säkerhetsväst

Säkerhetsväst är tillåten och får bäras utanpå eller innanför kavajen eller fracken.

 
Blingbling

Dekor/utsmyckning på ryttarens klädsel är tillåtet.


Uniform

Militär och polis får rida i uniform.

 
Håruppsättning

Det finns ingenting som säger att man måste sätta upp håret vid dressyrtävling men det går inte att komma ifrån att det ger ett väldigt elegant och proffsigt intryck. Och ett sådant tillfälle är väl synd att missa!



Regler kring utrustning vid dressyrtävling

Spö

Spö får man ha på framridningen och prisutdelningen, men inte medan man rider programmet och inte vid/på tävlingsbanan i samband med förestående start (dvs lämna spöet på framridningen). Collectingring räknas som framridning. Har du spöet med dig till eller in på tävlingsbanan får du 2 poängs avdrag (det räknas inte längre som första felridning). Ansvaret för att spö inte tas med in till/på banan är helt och hållet ryttarens. Spöets längd får vara högst 1,20 m för häst och 1,00 m för ponny och man mäter hela spöet, inklusive 'flärpen'.


Sporrar

  • Sporrar är frivilligt både under framridning och tävlingsritt i ALLA klasser.
  • Om sporrar används får de inte vara konstruerade så att de kan såra eller skada hästen.
  • Sporrar ska vara av metall, men sporre med rund hård plastkula och sporre utan hals/utskjutande del är också tillåtet.
  • Sporrarnas skänklar ska vara släta, svagt rundade och får inte vara vinklade uppåt. Sporrens hals/utskjutande del ska vara avrundad eller trubbig, rak eller mjukt böjd nedåt, och ska peka rakt bakåt från sporrens mitt när sporren sitter på ryttarens ridstövel.
  • Stjärnsporrar är förbjudna. Sporrar med släta avrundade hjul som är fria att rotera får användas.
  • Sporrar får vara fästade direkt i ridstövlarna.
  • Sporrskydd bestående av en tunn gummi-/läderfodring på sporrens skänkel är tillåten. Dekor på sporrskydd och sporrem är tillåtet på fotens utsida.
  • Skydd fastsatt på hästens utrustning, till exempel på sadelgjorden, för att skydda hästen mot ryttarens sporre är inte tillåtet.
Gäller för ponny - Förutom ovanstående får sporrens hals/utskjutande del vara maximalt 15 millimeter mätt från yttersidan av sporrens skänkel. Hjul- eller stjärnsporrar är inte tillåtna.
 
 
Elektronik

  • Headset och liknande är inte tillåtet.
  • Handhållen mobiltelefon/kommunikationsutrustning får inte användas under ridning medan hästen är i rörelse.
  • Headset i ett öra är tillåtet under framridningen
  • Elektronisk programläsare är tillåten inom Para, dock måste en funktionär från tävlingsarrangören stå bredvid programuppläsaren.
 
Reklam eller inte?

Ryttare har rätt att bära reklam/logotyp på klädsel, vojlock/schabrak eller flughuva. Reglerna om reklam gäller endast på 5*/4*-tävling. På tävlingsbanan eller motsvarande och i samband med prisutdelning får sponsorns namn och/eller logotyp endast exponeras på en maximal area av:
 
  • Vojlock/Schabrak 200 cm² på varje sida.
  • Ridjacka 80 cm² på varje sida av jackan i höjd med bröstfickan.
  • Skjortkrage 16 cm² på varje sida eller i mitten på kragen på ridblus.
  • Ridbyxor 80 cm² (20 cm lång 4 cm bred) en gång längsgående på vänstra benet.
  • Ridhjälm 125 cm² (25 cm lång, 5 cm bred) mitt på hjälmen.
  • Flughuva 75 cm² endast en gång.
 
På fritidskläder/överdragskläder/klubbjackor är det tillåtet med reklam.
 
All reklam på hästtäcken inne på tävlingsbanan är förbjudet på alla ridsporttävlingar i Sverige. Undantaget är överlämnande av sponsortäcke vid prisutdelning.
 
Synlig tillverkarmärkning får finnas på de för reklam tillåtna ytorna samt på knappar, ficklock, fickkanter och bakfickor. Vid övrig placering får den vara maximalt 3 cm² stor. Beträffande tillverkarmärkning på sadlar, stövlar, ridskor, hjälmar, handskar och benskydd finns inga begränsningar. I samtliga grenar får även godkända hjälmar med befintlig tillverkarmärkning användas.

 
Aja baja

Åsidosättande av reglerna för godkänd ridhjälm medför uteslutning om det sker under tävlingsritten och avstängning ur klass/klasser om det sker på övriga tävlingsområdet.
 
Otillåten hantering av häst med sporrar och spö på hela tävlingsområdet under hela meetinget medför avstängning ur klass/klasser. Ryttaren kan även tilldelas muntlig tillrättavisning, skriftlig varning eller straffavgift.
 
Uppdatering av godkänd utrustning sker 1 januari varje år på Ridsportsförbundets hemsida (TR Dressyr & Para).

Inlägget skrivet av Karin Olofson - 2021-05-15. Uppdaterat av Nikki Borgh 2024-02-14

You will also like this

  • TOP Retailer Europa 2022

    Vi är så stolta över detta pris! Hogsta Ridsport utsedd till en av Europas bästa ridsportaffärer. Läs mer om varför vi tilldelas detta pris.

  • Vad menar vi med Kunskap - Kvalité - Omtanke?

    När vi försöker sätta ord på vilka vi är, så landar vi alltid med dessa tre viktiga ord. Det är såhär som vi också hoppas att du ser oss.

  • IceBug - ett hållbart företag

    Det svenska företaget har en vision om att göra det enklare för människor att spendera mer tid ute i naturen med ett par bra skor med ordentligt grepp, men de arbetar också aktivt med att ge tillbaka till planeten genom ett hållbarhetsarbete som genomsyrar hela verksamheten!

  • Bucas Green-Line

    Med orden värm din häst inte planeten har Bucas tagit fram detta utetäcke. Green-Line turnout har även fått ett innovationspris på Spoga.

  • Grooming de Luxe

    Inspireras av snygga detaljer för stall och tävling. Kentuckys stall och borstserie Grooming de Luxe sticker verkligen ut med fina material och snygg finish.

  • Hästar som konst - på riktigt!

    Fantastiska tavlor med hästmotiv gör hon, finska Katja Hannula. Läs mer om vem hon är och vilken känsla hon har inför hästen.

  • Bli en klippa på att klippa

    Vi berättar om fördelar och nackdelar med att klippa din häst och tipsar om hur du på bästa sätt tar hand om din klippmaskin.

  • Sommarplågor som bits, sticks och suger blod!

    Men tack och lov har vi ett brett sortiment med produkter och material som hjälper till att hålla insekterna på säkert avstånd.

  • Vit, vitare, aldrig mer gul

    Här får du tips om vad du kan göra och självklart finner du produkter som är framtagna för att hålla din skimmel skinande vit med minimal insats.

  • Hur skyddar jag hästens ben bäst?

    Hästens ben är ömtåliga och bör skyddas för att undvika att bli skadade. Det är dock viktigt att du väljer rätt benskydd för rätt tillfällen.

  • Dressyrhästens dresscode vid tävling

    Här har vi sammanställt vilken utrustning som är tillåten att använda på din häst vid dressyrtävling.

  • Ut på tur, aldrig våt och sur

    Det finns ingenting som heter dåligt väder, bara dåliga kläder. Här reder vi ut begreppen så att du väljer rätt plagg till rätt tillfälle.

  • Färger påverkar

    De färger som vi omger oss med under vardag påverkar oss, vårt beteende och våra känslor. Vilka färg passar din häst personlighet?

  • "Code of conduct"

    För att kunna värna om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt har en uppförandekod tagits fram av Svenska Ridsportförbundet.

  • Vi stödjer en Narkotikafri Skola 2021

    Hogsta Ridsport stödjer projektet Narkotikafri skola 2021 eftersom vi tycker att det är en självklarhet att skolan ska vara fri från droger.

  • För hjärnans skull

    Vad händer egentligen med hjärnan när olyckan är framme och vi ramlar av? Vi delar med oss från föreläsningen "Seminarium med fokus på huvudet och hjärnan".

  • Bridle Fitting

    Vi bloggar om allt vi får lära oss inom utrustning och vikten av att den är väl anpassad för din häst. Denna gång handlar det om vikten av ett väl inpassat träns eller kandar.

  • Spännande resa med NS

    Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra bästa tips, trix och upplevelser.

  • From Stable to Equestrian shop

    When you come to visit us, you will see it - the stable. A part of the big stable turned into a fantastic shop, which still is a part of Hogsta Ridanläggning.

  • Åka på meeting

    Här får du tips på en riktig packlista, allt du behöver när du åker på meeting finns med. Kolla in Lo och Weltons bagage, när de åkte till Holland

  • Bomber clinic

    Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

  • Tandläkarbesök

    Här delar vi med oss av det vi har lärt oss om hästens munhåla och utrustningens betydelse.

  • Neue Schule på Hogsta

    Hade du inte möjlighet att komma, då kommer du gilla det här. Vi bloggar om all information vi fick när Stefan, Lotta och Magnus var på besök.

  • Resa till Aachen

    Följ med Eva på tur till Aachen när hon hämtar information och inspiration för framtidens utveckling av Hogsta Ridsport.

  • Segersjödagarna Fälttävlans-SM

    Fantastiskt trevlig resa till Örebro och Segersjö. Vi gör ett besök i en helt annan värld, när vi tar turen till Segersjö Herrgård och årets stora fälttävlanstävlingar.

  • På besök hos EA Mattes

    Följ med oss till Mattes fabrik i Polen. Vi fick se hur all tillverkning sker och hur omsorgsfullt allt sköts. Inte konstigt att EA Mattes produkter är av oslagbart hög kvalité.

  • Stipendiemottagning

    Det är verkligen en ära, att vara utvald bland många sökande. Hogsta Ridsport får bidrag från Association of Trade Partner Sweden till sin fortsatta utveckling.

  • Hästsko-lycka

    Det finns så många myter om hästskor och tur eller lycka så därför avbildas de ofta bland smycken och amuletter. Vi tycker ju att allt med häst ger lycka så för oss är det inte så konstigt.

  • From stable to store

    One day we had grown out of our premises but still wanted to stay at Hogsta. The year was 2015 when the change took place.

  • Emmelies Hästfestival - en festival för livet

    I februari 1993 somnade en liten flicka in efter två års kamp mot sin cancersjukdom. För att hedra hennes minne arrangerades en festival för livet!

  • Vernissage hos Hogsta Ridsport

    2017 hade vi en fantastiskt fin vernissage med Katja Hannula och här kan du läsa lite till om den och fantastiska Katja Hannula

  • Rykta din häst blank som en spegel

    Finns det något finare än en supervälryktad häst? Och vad behöver du för att komma dit? Vi vet och har här lite tips till dig.

  • Miljömedvetet val - Stierna Equestrian

    Ett imponerande miljöarbete inom ridsporten står Stierna Equestrian för. Många pratar miljö, Stierna gör det på riktigt.

  • Ia & Denni - Denni Design

    Många är vi som känner till Ia & Denni och ännu fler om man uppehåller sig i islandshästens värld. Denni Design, ett varumärke med fokus på just islandshästen.

  • Willab-staketet

    Willab-staketet, ett elegant, snyggt, hållbart och lättmonterat staket som passar de flesta hästgårdar.

  • Göra gröna val

    Visst vill vi alla ta ansvar för miljö och hållbarhet men det är inte alltid så lätt att veta vad man kan göra. Här delar Hogsta Ridsport med sig av sina tankar

  • Finesse Bridle® Innovation för hästens skull

    Hur Finesse Bridle® fungerar är en fråga som många ställer till oss och därför har vi sammanställt lite fakta om just Finesse Bridles® och vad det är som är unikt med det.

  • Hur förhindrar man skav på häst?

    När pälsen är som sämst ökar risken för skav. Hur hanterar man det förebyggande och om skavet är ett faktum, vad kan man göra då? Här kan du läsa lite mer om våra tips.

  • Benskydd, senor och värme - hur funkar det?

    Leder infraröd energi (FIR) i Back on Track's benskydd till att senorna överhettas? Svaret är nej - och här är förklaringen!