Blogginlägg
Neue Schule på Hogsta
Målsättningen med denna serie har varit att både lära oss mer samtidigt som vi ville dela med oss av den kunskapen till er. För er som inte hade möjlighet att närvara så kommer vår sammanfattning här i vårt blogginlägg istället.
Lotta Lind presenterade och välkomnade Stefan Jepsen som är Danmarks omtyckte bettutprovare för Neue Schule. Stefan kunde berätta om hur han hade hjälpt Cathrine Dufour, Andreas Helgestrand och många fler danska ryttare med att finna ett bett som passar för deras olika hästar.
Först gjordes en genomgång av de olika betten som Neue Schule har i sitt sortiment och ja, eftersom vi var på Hogsta så blev det väldigt mycket dressyr.
Materialet Salox som används till Neue Schules bett innehåller koppar och aluminium vilket gör det smaklöst och har en neutral temperatur som gör att det inte blir så kallt plus att det snabbt får samma temperatur som i hästens mun.
Tänkvärt, om inte hästen gillar smaken på bettet så kommer den inte heller gå bra.
En av Stefans favoriter är Verbindend, storsäljaren från NS, som Stefan också upplever passar till nästan 80% av de hästar han gör bettprovningar med. Verbindends svängda mundel gör att det ligger lite framåt nedåt i hästens mun och har en mild anläggning runt hästens tunga som ger den bra med plats. Verbindend är tredelat och finns att få i tränsbett och bridong med rörliga ringar, D-ring för hästar som behöver bli stadigare eller som universal (tre ringar) för hästar som gillar den typen av bett. I det fall som inte Verbindend löser behovet så är det Turtle Tactio och Turtle Top som är nästa alternativ.
Turtle Tactio och Turtle Top är ochså tre-delat men är ett mycket stabilare bett som ligger på ett mer slätt sätt, högre upp i hästens mun. Turtle Tactio går att få med rörliga ringar eller Baucher emedan Turtle Top går att få med rörliga ringar eller med D-ring. Det här är bett som ofta passar hästar som behöver stabiliseras eller ges ro i munnen. D-ringen är också med och inverkar vid styrning, då anläggningsytan mot hästens mun/kind är lite större och inverkar därför mer när den aktiveras med ett svängande tygeltag.
Verbindend 3 ringsbett (Universal) fungerar mycket bra på hästar som är lite starkare (får inte tävla dressyr på det) och på hästar man vill variera anläggningsytan i munnen på.
När det kommer till kandarstänger så är Neue Schules stänger mycket tunnare och lättare än många andra märken. Den mest populära kombinationen i Danmark är Verbindend och kandarstången Slimma. Det här är en 14 mm tunn kandarstång med tungfrihet som har formen som en mjuk båge.
Turtle Tilt är framtagen efter många timmars analys och själva svängningen på stången ligger nedanför tungans känsligaste punkt. Kansarstången är lite bredare för att fördela det eventuella trycket på tungan men mycket smal på höjden för att ta så lite plats som möjligt i hästens mun. Vinkeln som kandarstången har gör att hästen har lättare att stanna precis framför lodplan.
Warmblood är en kandarstång med en högre framåtlutad båge som passar bra till hästar med lite tjockare tunga eller till de som inte gillar tungtryck.
Stefan berättade hur han brukar gå tillväga, när han är ute och gör utprovningar. På samma sätt som nu får testryttarna först informera om vilka de är, vilken nivå de tränar på, vad de har för mål, vad de tycker att de upplever att de har för bettrelatterade bekymmer och om det finns några fysiska hinder som han borde känna till.
Den fysiska statusen i mun och kropp är avgörande för om man skall få en framgångsrik utprovning. Med information om vilka problem man upplever i ridningen när det gäller kontakten med hästens mun ger stor vägledning till vad som kan vara ett lämpligt förslag. Stefan vill också se vad ekipagen har för utrustning och vilket problem de upplever att de har.
Hos oss fick vi se 4 trevliga hästar varav 2 av dessa gick på kandar och tävlar på lite högre nivå.
Cecilia som var en av de första upplevde att både hon och hästen hade lite problem med stabiliteten, hon hade svårt att bli stilla i handen och hästen å sin sida var även den ostadig. Stefan valde därför ett Turtle Top med D-ringar till att börja med och det fungerade riktigt bra. Cecilia ville prova lite andra alternativ och provade även Verbindend med fasta ringar och Turtle Tactio, men vi kunde snabbt konstatera att Stefans analys och första val höll hela vägen. Cecilias häst gick absolut bäst på det bettet.
Birgitta som också var med har ett sto som har en del åsikter om vad den tycker eller inte tycker om hade lite svårare att komma till ro. Det blir alltid lite svårare när det är en häst som lätt spänner sig även för annat och har lite humör. Efter en del prövande så såg det ut att kunna vara ett Turtle Tactio som föll bäst i smaken.
Två unga ryttare med varsin fin och begåvad häst berättade att de hade lite bekymmer att finna en kandarstång som hästen gillade.
Saras häst har en tendens att gapa när man sätter lite press på den och fick därför först prova Slimma och därefter Turtle Tilt. Här kunde vi konstatera att hästen var absolut mest tillfreds med Turtle Tilt, som också bidrog till att det gick att höja kraven något utan att hästen visade någon irritation alls.
Tuvas fina häst såg mycket känslig ut och provade också först Slimma i kombination med Verbindend vilket såg bra ut. När ekipaget fick prova Turtle Tilt så visade hästen att det var inte någon bra idé, ville inte gå fram och ta stöd på det alls. Så här vann kombinationen Verbindend som bridong och kandarstången Slimma överlägset.
Och så här är det ofta, det den ena älskar gillar inte den andra osv och vi måste vara oerhört hörsamma och ta hänsyn till häst, ryttare och alla andra aspekter som är med och spelar in i vårt användande av hästen.
Publiken fick vara mycket delaktiga i denna utprovning vilket uppskattades mycket. Stefan fick också 5 stjärnor (trots danskan) för väl genomförd clinic av både ryttare och publik.
2019-06-10 Eva Perninge
You will also like this
Det svenska företaget har en vision om att göra det enklare för människor att spendera mer tid ute i naturen med ett par bra skor med ordentligt grepp, men de arbetar också aktivt med att ge tillbaka till planeten genom ett hållbarhetsarbete som genomsyrar hela verksamheten!
Vi förtydligar vilka riktlinjer som gäller för godkänd utrustning enligt Ridsportsförbundet tävlingsreglement inom dressyren.
Här får du tips på en riktig packlista, allt du behöver när du åker på meeting finns med. Kolla in Lo och Weltons bagage, när de åkte till Holland
När pälsen är som sämst ökar risken för skav. Hur hanterar man det förebyggande och om skavet är ett faktum, vad kan man göra då? Här kan du läsa lite mer om våra tips.
Hur Finesse Bridle® fungerar är en fråga som många ställer till oss och därför har vi sammanställt lite fakta om just Finesse Bridles® och vad det är som är unikt med det.
Visst vill vi alla ta ansvar för miljö och hållbarhet men det är inte alltid så lätt att veta vad man kan göra. Här delar Hogsta Ridsport med sig av sina tankar
Willab-staketet, ett elegant, snyggt, hållbart och lättmonterat staket som passar de flesta hästgårdar.
Här får du tips om vad du kan göra och självklart finner du produkter som är framtagna för att hålla din skimmel skinande vit med minimal insats.
Många är vi som känner till Ia & Denni och ännu fler om man uppehåller sig i islandshästens värld. Denni Design, ett varumärke med fokus på just islandshästen.
Vi är så stolta över detta pris! Hogsta Ridsport utsedd till en av Europas bästa ridsportaffärer. Läs mer om varför vi tilldelas detta pris.
När vi försöker sätta ord på vilka vi är, så landar vi alltid med dessa tre viktiga ord. Det är såhär som vi också hoppas att du ser oss.
Ett imponerande miljöarbete inom ridsporten står Stierna Equestrian för. Många pratar miljö, Stierna gör det på riktigt.
Med orden värm din häst inte planeten har Bucas tagit fram detta utetäcke. Green-Line turnout har även fått ett innovationspris på Spoga.
Finns det något finare än en supervälryktad häst? Och vad behöver du för att komma dit? Vi vet och har här lite tips till dig.
Inspireras av snygga detaljer för stall och tävling. Kentuckys stall och borstserie Grooming de Luxe sticker verkligen ut med fina material och snygg finish.
Vi berättar om fördelar och nackdelar med att klippa din häst och tipsar om hur du på bästa sätt tar hand om din klippmaskin.
Men tack och lov har vi ett brett sortiment med produkter och material som hjälper till att hålla insekterna på säkert avstånd.
Hästens ben är ömtåliga och bör skyddas för att undvika att bli skadade. Det är dock viktigt att du väljer rätt benskydd för rätt tillfällen.
Här har vi sammanställt vilken utrustning som är tillåten att använda på din häst vid dressyrtävling.
Det finns ingenting som heter dåligt väder, bara dåliga kläder. Här reder vi ut begreppen så att du väljer rätt plagg till rätt tillfälle.
Följ med oss till Mattes fabrik i Polen. Vi fick se hur all tillverkning sker och hur omsorgsfullt allt sköts. Inte konstigt att EA Mattes produkter är av oslagbart hög kvalité.
Fantastiskt trevlig resa till Örebro och Segersjö. Vi gör ett besök i en helt annan värld, när vi tar turen till Segersjö Herrgård och årets stora fälttävlanstävlingar.
Följ med Eva på tur till Aachen när hon hämtar information och inspiration för framtidens utveckling av Hogsta Ridsport.
Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.
Vad händer egentligen med hjärnan när olyckan är framme och vi ramlar av? Vi delar med oss från föreläsningen "Seminarium med fokus på huvudet och hjärnan".
Här delar vi med oss av det vi har lärt oss om hästens munhåla och utrustningens betydelse.
Vi bloggar om allt vi får lära oss inom utrustning och vikten av att den är väl anpassad för din häst. Denna gång handlar det om vikten av ett väl inpassat träns eller kandar.
2017 hade vi en fantastiskt fin vernissage med Katja Hannula och här kan du läsa lite till om den och fantastiska Katja Hannula
When you come to visit us, you will see it - the stable. A part of the big stable turned into a fantastic shop, which still is a part of Hogsta Ridanläggning.
One day we had grown out of our premises but still wanted to stay at Hogsta. The year was 2015 when the change took place.
Benskydd, senor och värme - hur funkar det?
FIR, infraröd energi, BackonTrack, benskydd, överhettning
Leder infraröd energi (FIR) i Back on Track's benskydd till att senorna överhettas? Svaret är nej - och här är förklaringen!
Fantastiska tavlor med hästmotiv gör hon, finska Katja Hannula. Läs mer om vem hon är och vilken känsla hon har inför hästen.
De färger som vi omger oss med under vardag påverkar oss, vårt beteende och våra känslor. Vilka färg passar din häst personlighet?
För att kunna värna om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt har en uppförandekod tagits fram av Svenska Ridsportförbundet.
Hogsta Ridsport stödjer projektet Narkotikafri skola 2021 eftersom vi tycker att det är en självklarhet att skolan ska vara fri från droger.
Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra bästa tips, trix och upplevelser.
Det är verkligen en ära, att vara utvald bland många sökande. Hogsta Ridsport får bidrag från Association of Trade Partner Sweden till sin fortsatta utveckling.
Det finns så många myter om hästskor och tur eller lycka så därför avbildas de ofta bland smycken och amuletter. Vi tycker ju att allt med häst ger lycka så för oss är det inte så konstigt.
I februari 1993 somnade en liten flicka in efter två års kamp mot sin cancersjukdom. För att hedra hennes minne arrangerades en festival för livet!