Blogginlägg
Hur förhindrar man skav på häst?
När hästens päls är som sämst ökar såklart risken för skav.
Hur hanterar man det förebyggande och om skavet är ett faktum vad kan man göra då?
Här kan du läsa lite mer om vad vi kan tipsa om.
Under senvintern, då är hästens päls som absolut sämst, den kommer snart ge upp och bytas ut mot den betydligt starkare och bättre sommarpälsen. Det är nu som pälsbytet börjar (redan i januari) genom att ljuset kommer tillbaka, vilket bidrar till en period med riktigt dålig päls med ökad risk för skav.
1. Att ha en balanserad foderstat med tillräckligt med vitaminer, mineraler och proteiner är en bra grund för att få en så hållbar päls som möjligt. Men här kan det vara svårt att ge tips och råd eftersom det är så avhängigt av hur din häst arbetar och vilket grov- respektive kraftfoder du använder.
Under fällningsperioderna är det bra att stötta lite extra med just dessa ämnen och här är det ganska vanligt att boosta med B-vitaminer, Microvital eller andra vitamin/mineral tillskott och proteiner.
2. Anpassa utrustningen, så att ingen onödig friktion uppstår. Sadel, träns, grimma, strykkappor och täcken, ja allt som vi använder på hästen kan orsaka skav och då är det viktigt att allt sitter på bästa tänkbara sätt.
En dåligt passande sadel eller träns kan skapa friktion och tryckpunkter som leder till skav, likaså sadelgjord mm.
Det är inte alltid helt enkelt då en ung häst, för den delen även en gammal häst med lite muskelmassa blir också lite kantigare, gör det svårare att få utrustningen att passa perfekt. Detsamma gäller för hästar med exteriöra avvikelser, där kan det också bli en riktig utmaning. Det är dock alltid vårt ansvar att se till att hästen får de bästa förutsättningarna.
3. Komplettera med mjuka skyddande lager. För att ytterligare hindra risken för skav så är det bra att använda sådan utrustning som hjälper till att skydda hästens päls mot friktion. Det är viktigt att dessa material inte har hårda kanter eller sömmar för då förlorar du den fördel som det mjuka materialet ger. Tänk även på att materialet behöver andas på ett bra sätt, så att hudens fukt kan transporteras bort.
Vi rekommenderar gärna fårskinnsprodukter eftersom de har så många fördelar, de är mjuka, kan absorbera mycket luft och vatten, skapar minimalt med friktion och är lätta att hålla rena. Här kan du läsa om hur enkelt det är att tvätta fårskinnsprodukter från EA Mattes. Det finns även konstfibermaterial som försöker efterlikna fårskinnet som kan fungera väldigt väl.
4. Håll utrustning och häst ren. Smuts och svett ökar risken för skav, så därför ar det viktigt att hålla hästens utrustning ren och mjuk. Det gäller både läder, textil och andra material, ja faktiskt, allt som kommer i kontakt med hästens päls och hud.
En ordentlig rykt är också välgörande för hästen och dess päls, även muskulaturen mår bra av den lätta massage som rykten ger. Så mycket är vunnet med att ha god pälsvård.
5. Håll koll på hästens päls och hud. Det är bättre att vara proaktiv, för om man ser att hästne börjar bli tråkig i pälsen på utsatta ställen såsom under sadeln, i sadelgjordstaden, på bogarna eller på manken så gäller det att agera så snart som möjligt, så att det inte blir ett problem.
Ibland kan det handla om att byta ut utrustningen och ibland räcker det med att tillföra något mjukt. Om du med säkerhet vet att utrustningen sitter bra och att din hästs päls är lite tråkig just nu, så kan det räcka med att ha en fårskinnspad eller ludd vid bogspännet, ha ett täcke med en annan passform eller använda en pad uppe vid manken. Det finns mycket ludd på marknaden.
6. Krämer och andra medel, kan vara till hjälp i förebyggande syfte och när skavet redan har uppkommit. T ex så är det ganska vanligt att använda pälsglans på bogarna under täcket, för att det gör friktionen mindre (det ersätter dock inte att du behöver byta ett täcke med, för din häst, dålig passform). Idag finns det även skavsårsstift för både häst och människa som vi har sett goda resultat med.
Har hästen redan fått skav men inte sår, så finns det flera salvor som mjukgör. När pälsen är borta blir huden utan skydd och därmed blir den även torrare. För att stimulera hårtillväxten och göra huden mjuk så finns det mycket att välja mellan.
Om du märker tecken på skav eller sår, agera snabbt så är det inte blir ett större problem längre fram.
You will also like this
Vi är så stolta över detta pris! Hogsta Ridsport utsedd till en av Europas bästa ridsportaffärer. Läs mer om varför vi tilldelas detta pris.
När vi försöker sätta ord på vilka vi är, så landar vi alltid med dessa tre viktiga ord. Det är såhär som vi också hoppas att du ser oss.
Det svenska företaget har en vision om att göra det enklare för människor att spendera mer tid ute i naturen med ett par bra skor med ordentligt grepp, men de arbetar också aktivt med att ge tillbaka till planeten genom ett hållbarhetsarbete som genomsyrar hela verksamheten!
Med orden värm din häst inte planeten har Bucas tagit fram detta utetäcke. Green-Line turnout har även fått ett innovationspris på Spoga.
Inspireras av snygga detaljer för stall och tävling. Kentuckys stall och borstserie Grooming de Luxe sticker verkligen ut med fina material och snygg finish.
Fantastiska tavlor med hästmotiv gör hon, finska Katja Hannula. Läs mer om vem hon är och vilken känsla hon har inför hästen.
Vi berättar om fördelar och nackdelar med att klippa din häst och tipsar om hur du på bästa sätt tar hand om din klippmaskin.
Men tack och lov har vi ett brett sortiment med produkter och material som hjälper till att hålla insekterna på säkert avstånd.
Här får du tips om vad du kan göra och självklart finner du produkter som är framtagna för att hålla din skimmel skinande vit med minimal insats.
Hästens ben är ömtåliga och bör skyddas för att undvika att bli skadade. Det är dock viktigt att du väljer rätt benskydd för rätt tillfällen.
Här har vi sammanställt vilken utrustning som är tillåten att använda på din häst vid dressyrtävling.
Vi förtydligar vilka riktlinjer som gäller för godkänd utrustning enligt Ridsportsförbundet tävlingsreglement inom dressyren.
Det finns ingenting som heter dåligt väder, bara dåliga kläder. Här reder vi ut begreppen så att du väljer rätt plagg till rätt tillfälle.
De färger som vi omger oss med under vardag påverkar oss, vårt beteende och våra känslor. Vilka färg passar din häst personlighet?
För att kunna värna om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt har en uppförandekod tagits fram av Svenska Ridsportförbundet.
Hogsta Ridsport stödjer projektet Narkotikafri skola 2021 eftersom vi tycker att det är en självklarhet att skolan ska vara fri från droger.
Vad händer egentligen med hjärnan när olyckan är framme och vi ramlar av? Vi delar med oss från föreläsningen "Seminarium med fokus på huvudet och hjärnan".
Vi bloggar om allt vi får lära oss inom utrustning och vikten av att den är väl anpassad för din häst. Denna gång handlar det om vikten av ett väl inpassat träns eller kandar.
Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra bästa tips, trix och upplevelser.
When you come to visit us, you will see it - the stable. A part of the big stable turned into a fantastic shop, which still is a part of Hogsta Ridanläggning.
Här får du tips på en riktig packlista, allt du behöver när du åker på meeting finns med. Kolla in Lo och Weltons bagage, när de åkte till Holland
Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.
Här delar vi med oss av det vi har lärt oss om hästens munhåla och utrustningens betydelse.
Hade du inte möjlighet att komma, då kommer du gilla det här. Vi bloggar om all information vi fick när Stefan, Lotta och Magnus var på besök.
Följ med Eva på tur till Aachen när hon hämtar information och inspiration för framtidens utveckling av Hogsta Ridsport.
Fantastiskt trevlig resa till Örebro och Segersjö. Vi gör ett besök i en helt annan värld, när vi tar turen till Segersjö Herrgård och årets stora fälttävlanstävlingar.
Följ med oss till Mattes fabrik i Polen. Vi fick se hur all tillverkning sker och hur omsorgsfullt allt sköts. Inte konstigt att EA Mattes produkter är av oslagbart hög kvalité.
Det är verkligen en ära, att vara utvald bland många sökande. Hogsta Ridsport får bidrag från Association of Trade Partner Sweden till sin fortsatta utveckling.
Det finns så många myter om hästskor och tur eller lycka så därför avbildas de ofta bland smycken och amuletter. Vi tycker ju att allt med häst ger lycka så för oss är det inte så konstigt.
One day we had grown out of our premises but still wanted to stay at Hogsta. The year was 2015 when the change took place.
I februari 1993 somnade en liten flicka in efter två års kamp mot sin cancersjukdom. För att hedra hennes minne arrangerades en festival för livet!
2017 hade vi en fantastiskt fin vernissage med Katja Hannula och här kan du läsa lite till om den och fantastiska Katja Hannula
Finns det något finare än en supervälryktad häst? Och vad behöver du för att komma dit? Vi vet och har här lite tips till dig.
Ett imponerande miljöarbete inom ridsporten står Stierna Equestrian för. Många pratar miljö, Stierna gör det på riktigt.
Många är vi som känner till Ia & Denni och ännu fler om man uppehåller sig i islandshästens värld. Denni Design, ett varumärke med fokus på just islandshästen.
Willab-staketet, ett elegant, snyggt, hållbart och lättmonterat staket som passar de flesta hästgårdar.
Visst vill vi alla ta ansvar för miljö och hållbarhet men det är inte alltid så lätt att veta vad man kan göra. Här delar Hogsta Ridsport med sig av sina tankar
Hur Finesse Bridle® fungerar är en fråga som många ställer till oss och därför har vi sammanställt lite fakta om just Finesse Bridles® och vad det är som är unikt med det.
Leder infraröd energi (FIR) i Back on Track's benskydd till att senorna överhettas? Svaret är nej - och här är förklaringen!