• TOP Retailer Europe 2022
  • Fast delivery
  • Large selection
  • Excellent service
Bomber clinic
Blogginlägg

Bomber clinic

För oss är kundskap en otroligt viktig del i allt vi gör kring hästarna och därför har vi bjudit in tre av våra bettleverantörer för att hålla varsin clinic. 

Nu var det dags för andra clinicen och den här gången hade vi besök av Lollo som arbetar för Equality Line som är leverantör för både Bombers och Beris betten. 

Clinicen började med en föreläsning inne i Hogstas Kafeteria där Lollo började prata om vikten av att inte bara fokusera på vilket bett man använder utan också att se helheten.

  • Ta dig tiden och kolla in din häst
  • När kollade en tandläkare sist på hästen?
  • Behöver en veterinär kolla hästen?
  • Passar tränset optimalt?
  • Hur ligger sadeln?
  • Hur ser det ut när jag rider?
    - Be någon filma så du ser hur det ser ut. 
  • Hur ser hovarna ut?

Helt enkelt, ha koll på helheten. För det är vi som hästägare och ryttare som känner våra hästar bäst.


Att ha ett träns som passar optimalt på hästen är A och O, något ni kan läsa mer ingående om i det här blogginlägget. Equality Line är inte bara leverantörer för Bombers och Beris utan även för märket Dyon. De har en tjänst där du kan bygga ihop ditt eget träns så du får den bästa passformen för just din häst. För ibland kan det vara svårt att hitta ett träns som verkligen passar då alla hästar ser olika ut. Du väljer helt enkelt storlek på de olika delarna på tränset efter vad din häst behöver. 

När det gäller att hitta rätt bett för sig och sin häst, vart ska man då börja någonstans? Först och främst måste du ta reda på vilken bettstorlek din häst har. Det finns speciella bettmätare, och har man inte en sådan så kan du ta ett balsnöre som du fäster en penna i ena änden.
Pennan ska ligga an mot ena mungipan och balsnöret ska löpa genom hästens mun, mät sedan snöret för att se hur långt bett din häst behöver. 

Du behöver också kolla hur hästen ser ut vid mungipan, har den mycket hud där eller mindre? Har hästen en "fläskigare" läpp han den behöva en D-ring då den kan bli nypt av ett bett med en lös ring. 

När Lollo är ute och provar ut bett på hästar, så börjar hon med att ta reda på om hästen är känslig för lantryck eller tungtryck, ofta genom den erfarenhet som redan finns hos häst och ryttare. När hon vet det, vet hon vilken väg hon ska gå när hon väljer vilken typ av bett hästen ska testa. 

Gillar hästen en visstyp av mundelen på bettet men den är ändå inte helt nöjd då kan man testa olika sidor, för att se om man får en fullträff. Tidigare kanske man bara ridit med lösa ringar men hästen kanske föredrar ett bett med fasta ringar. Det som är bra med Bombers är alla betten är handgjorda så du kan nästintill välja vilken mundel med vilken sida som du vill. 

Våga även testa att ändra bettets placering i munnen, våga höja och sänka ner bettet. Givetvis ska bettet inte sitta för högt upp eller för långt ner. Men att höja eller sänka ner bettet ett hål kan göra stor skillnad. 

När man åker för att prova bett rekomenderar Lollo att man max provar 4 bett åt gången, så att man inte provar för mycket. 

Här är några av alla bett vi talade om under föreläsningen. 

Bombers Ultra Comfy
Är ett anatomiskt bett med dubbel lock up funktion som gör att bettet låser sig både framåt och uppåt. 
Det är ett bra bett för de hästar som inte gillar tungtryck. 


Bombers Cable
De finns om 2-delade och 3-delade. Bettet ligger still i hästens mun och har en fjädrande funktion. 
Ger lite mer tungtryck men är fortfarande ett "mellanbett".  (Med mellanbett menas att det ligger mellan att ha lantryck eller tungtryck). Det som är extra intressant med Cable, är att det inte finns några länkar som kan trycka på en känslig tunga, plus att eftergiften i tygeln blir extremt snabb.



DC Dressyr/DC Morgan
Det är ett super rörligt bett som hästen själv kan placera mundelen som den vill i munnen och mundelens placering påverkas inte av tygeltagen eftersom den är helt rörlig. Det här är i sin uppbyggnad mycket likt Baucherbetten men till skillnad från dessa så är alla komponenter rörliga, vilket många hästar uppskattar.



Bombers har inte bara olika mundelar och sidor på sina bett, de har även flera olika material att välja mellan: 

Bomber Blue 
Dessa bett är gjorda av en hårdplast som ger ökad salvering och många hästar trivs väldigt bra med det materialet. 

Sweet Iron
Bombers betten är gjorda av sweet iron som smakar gott för hästen och som med tiden kommer rosta. Vilket är helt normalt, betten ska göra det. 

Titan
De har även bett gjorda av titan som är ett super lätt material, som alltid har samma temperatur (Kroppstemp) oavsett vad temperaturen är runt om kring bettet. 


Efter en timmes föreläsning var det dags att förflytta oss till ridhuset för att se när Lollo hjälpa två hästar och deras ryttare med bettprovning. 

Först ut var en 12 åring Dressyrhäst som omskolats till hopphäst. Hoppar 120 cm på tävling. Hästen kan bli stark i hoppningen. Ryttaren vill hitta ett bett som hon kan få tillbaka hästen på efter hindren men fortfarande ha suget mot hindren. Hästen hade idag ett Happy Tounge i Bomber Blue. Vilket hästen trivdes bra på. 


Lollo tyckte att de skulle testa ett DC Morgan som har tungfrihet precis som Happy Tounge men där sidodelarna är rörliga, vilket gör att hästen själv kan placera bettet i munnen. 

Ryttaren testar bettet och vi på läktaren tycker att hästen ser ut att trivas bra med bettet och ryttaren håller med. Hon tycker det är lättare att ta en förhållning och att hästen gärna tar stöd på bettet. 
Hon tar några språng med bettet och tycker att hon har hästen fint i handen i anridningen och får en fin respons från hästen i landningen. 

Det andra bettet de provar är ett från Beris, med en mundel av gummi som också är tjockare än DC Morgan. 
På det här bettet tycker ryttaren att hon får en rund känsla i handen men hästen är inte helt nöjd, den går och slår med huvudet. Och hon tycker helt klart att DC Morgan var bättre.


Andra hästen ut för kvällen var en 6 årig valack som reds in som 4 åring. Alltså har han jobbat under ryttare i 2 år. Den här hästen var väldigt känslig och tyckte det var lite läskigt i början att kliva in i Hogstas Ridhus. 
I och med att han är en känslig häst som också hade svårt att acceptera bettet, så gäller det som ryttare att inte störa honom när man rider. 

Lolla tycker de ska prova ett bett från Beris. ett läderklätt som är ett väldigt bra bett att använda när man ska börja med bett på sin häst. 

Hästen gillade helt klart bettet, han sökte sig både framåt, neråt och började även ta ett lätt stöd, vilket var väldigt intressant att se.

Med Beris läderbett är det viktigt är att smörja in bettet efter använding med tex, rapsolja som också är ok för hästen att ha i munnen. 

Vi kan summera denna clinic och utprovning som mycket lyckad, där publik och ryttare gav Lollo 5 stjärnor för genomförandet!

2019-06-08 Nikki Törnblom Borgh


You will also like this

  • TOP Retailer Europa 2022

    Vi är så stolta över detta pris! Hogsta Ridsport utsedd till en av Europas bästa ridsportaffärer. Läs mer om varför vi tilldelas detta pris.

  • Vad menar vi med Kunskap - Kvalité - Omtanke?

    När vi försöker sätta ord på vilka vi är, så landar vi alltid med dessa tre viktiga ord. Det är såhär som vi också hoppas att du ser oss.

  • IceBug - ett hållbart företag

    Det svenska företaget har en vision om att göra det enklare för människor att spendera mer tid ute i naturen med ett par bra skor med ordentligt grepp, men de arbetar också aktivt med att ge tillbaka till planeten genom ett hållbarhetsarbete som genomsyrar hela verksamheten!

  • Bucas Green-Line

    Med orden värm din häst inte planeten har Bucas tagit fram detta utetäcke. Green-Line turnout har även fått ett innovationspris på Spoga.

  • Grooming de Luxe

    Inspireras av snygga detaljer för stall och tävling. Kentuckys stall och borstserie Grooming de Luxe sticker verkligen ut med fina material och snygg finish.

  • Hästar som konst - på riktigt!

    Fantastiska tavlor med hästmotiv gör hon, finska Katja Hannula. Läs mer om vem hon är och vilken känsla hon har inför hästen.

  • Bli en klippa på att klippa

    Vi berättar om fördelar och nackdelar med att klippa din häst och tipsar om hur du på bästa sätt tar hand om din klippmaskin.

  • Sommarplågor som bits, sticks och suger blod!

    Men tack och lov har vi ett brett sortiment med produkter och material som hjälper till att hålla insekterna på säkert avstånd.

  • Vit, vitare, aldrig mer gul

    Här får du tips om vad du kan göra och självklart finner du produkter som är framtagna för att hålla din skimmel skinande vit med minimal insats.

  • Hur skyddar jag hästens ben bäst?

    Hästens ben är ömtåliga och bör skyddas för att undvika att bli skadade. Det är dock viktigt att du väljer rätt benskydd för rätt tillfällen.

  • Dressyrhästens dresscode vid tävling

    Här har vi sammanställt vilken utrustning som är tillåten att använda på din häst vid dressyrtävling.

  • Vad är tillåten tävlingsklädsel vid dressyrtävling?

    Vi förtydligar vilka riktlinjer som gäller för godkänd utrustning enligt Ridsportsförbundet tävlingsreglement inom dressyren.

  • Ut på tur, aldrig våt och sur

    Det finns ingenting som heter dåligt väder, bara dåliga kläder. Här reder vi ut begreppen så att du väljer rätt plagg till rätt tillfälle.

  • Färger påverkar

    De färger som vi omger oss med under vardag påverkar oss, vårt beteende och våra känslor. Vilka färg passar din häst personlighet?

  • "Code of conduct"

    För att kunna värna om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt har en uppförandekod tagits fram av Svenska Ridsportförbundet.

  • Vi stödjer en Narkotikafri Skola 2021

    Hogsta Ridsport stödjer projektet Narkotikafri skola 2021 eftersom vi tycker att det är en självklarhet att skolan ska vara fri från droger.

  • För hjärnans skull

    Vad händer egentligen med hjärnan när olyckan är framme och vi ramlar av? Vi delar med oss från föreläsningen "Seminarium med fokus på huvudet och hjärnan".

  • Bridle Fitting

    Vi bloggar om allt vi får lära oss inom utrustning och vikten av att den är väl anpassad för din häst. Denna gång handlar det om vikten av ett väl inpassat träns eller kandar.

  • Spännande resa med NS

    Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra bästa tips, trix och upplevelser.

  • From Stable to Equestrian shop

    When you come to visit us, you will see it - the stable. A part of the big stable turned into a fantastic shop, which still is a part of Hogsta Ridanläggning.

  • Åka på meeting

    Här får du tips på en riktig packlista, allt du behöver när du åker på meeting finns med. Kolla in Lo och Weltons bagage, när de åkte till Holland

  • Tandläkarbesök

    Här delar vi med oss av det vi har lärt oss om hästens munhåla och utrustningens betydelse.

  • Neue Schule på Hogsta

    Hade du inte möjlighet att komma, då kommer du gilla det här. Vi bloggar om all information vi fick när Stefan, Lotta och Magnus var på besök.

  • Resa till Aachen

    Följ med Eva på tur till Aachen när hon hämtar information och inspiration för framtidens utveckling av Hogsta Ridsport.

  • Segersjödagarna Fälttävlans-SM

    Fantastiskt trevlig resa till Örebro och Segersjö. Vi gör ett besök i en helt annan värld, när vi tar turen till Segersjö Herrgård och årets stora fälttävlanstävlingar.

  • På besök hos EA Mattes

    Följ med oss till Mattes fabrik i Polen. Vi fick se hur all tillverkning sker och hur omsorgsfullt allt sköts. Inte konstigt att EA Mattes produkter är av oslagbart hög kvalité.

  • Stipendiemottagning

    Det är verkligen en ära, att vara utvald bland många sökande. Hogsta Ridsport får bidrag från Association of Trade Partner Sweden till sin fortsatta utveckling.

  • Hästsko-lycka

    Det finns så många myter om hästskor och tur eller lycka så därför avbildas de ofta bland smycken och amuletter. Vi tycker ju att allt med häst ger lycka så för oss är det inte så konstigt.

  • From stable to store

    One day we had grown out of our premises but still wanted to stay at Hogsta. The year was 2015 when the change took place.

  • Emmelies Hästfestival - en festival för livet

    I februari 1993 somnade en liten flicka in efter två års kamp mot sin cancersjukdom. För att hedra hennes minne arrangerades en festival för livet!

  • Vernissage hos Hogsta Ridsport

    2017 hade vi en fantastiskt fin vernissage med Katja Hannula och här kan du läsa lite till om den och fantastiska Katja Hannula

  • Rykta din häst blank som en spegel

    Finns det något finare än en supervälryktad häst? Och vad behöver du för att komma dit? Vi vet och har här lite tips till dig.

  • Miljömedvetet val - Stierna Equestrian

    Ett imponerande miljöarbete inom ridsporten står Stierna Equestrian för. Många pratar miljö, Stierna gör det på riktigt.

  • Ia & Denni - Denni Design

    Många är vi som känner till Ia & Denni och ännu fler om man uppehåller sig i islandshästens värld. Denni Design, ett varumärke med fokus på just islandshästen.

  • Willab-staketet

    Willab-staketet, ett elegant, snyggt, hållbart och lättmonterat staket som passar de flesta hästgårdar.

  • Göra gröna val

    Visst vill vi alla ta ansvar för miljö och hållbarhet men det är inte alltid så lätt att veta vad man kan göra. Här delar Hogsta Ridsport med sig av sina tankar

  • Finesse Bridle® Innovation för hästens skull

    Hur Finesse Bridle® fungerar är en fråga som många ställer till oss och därför har vi sammanställt lite fakta om just Finesse Bridles® och vad det är som är unikt med det.

  • Hur förhindrar man skav på häst?

    När pälsen är som sämst ökar risken för skav. Hur hanterar man det förebyggande och om skavet är ett faktum, vad kan man göra då? Här kan du läsa lite mer om våra tips.

  • Benskydd, senor och värme - hur funkar det?

    Leder infraröd energi (FIR) i Back on Track's benskydd till att senorna överhettas? Svaret är nej - och här är förklaringen!