För oss är kundskap en otroligt viktig del i allt vi gör kring hästarna och därför har vi bjudit in tre av våra bettleverantörer för att hålla varsin clinic.
Nu var det dags för andra clinicen och den här gången hade vi besök av Lollo som arbetar för Equality Line som är leverantör för både Bombers och Beris betten.
Clinicen började med en föreläsning inne i Hogstas Kafeteria där Lollo började prata om vikten av att inte bara fokusera på vilket bett man använder utan också att se helheten.
- Ta dig tiden och kolla in din häst
- När kollade en tandläkare sist på hästen?
- Behöver en veterinär kolla hästen?
- Passar tränset optimalt?
- Hur ligger sadeln?
- Hur ser det ut när jag rider?
- Be någon filma så du ser hur det ser ut. - Hur ser hovarna ut?
Helt enkelt, ha koll på helheten. För det är vi som hästägare och ryttare som känner våra hästar bäst.
Att ha ett träns som passar optimalt på hästen är A och O, något ni kan läsa mer ingående om i det här blogginlägget. Equality Line är inte bara leverantörer för Bombers och Beris utan även för märket Dyon. De har en tjänst där du kan bygga ihop ditt eget träns så du får den bästa passformen för just din häst. För ibland kan det vara svårt att hitta ett träns som verkligen passar då alla hästar ser olika ut. Du väljer helt enkelt storlek på de olika delarna på tränset efter vad din häst behöver.
När det gäller att hitta rätt bett för sig och sin häst, vart ska man då börja någonstans? Först och främst måste du ta reda på vilken bettstorlek din häst har. Det finns speciella bettmätare, och har man inte en sådan så kan du ta ett balsnöre som du fäster en penna i ena änden.
Pennan ska ligga an mot ena mungipan och balsnöret ska löpa genom hästens mun, mät sedan snöret för att se hur långt bett din häst behöver.
Du behöver också kolla hur hästen ser ut vid mungipan, har den mycket hud där eller mindre? Har hästen en "fläskigare" läpp han den behöva en D-ring då den kan bli nypt av ett bett med en lös ring.
När Lollo är ute och provar ut bett på hästar, så börjar hon med att ta reda på om hästen är känslig för lantryck eller tungtryck, ofta genom den erfarenhet som redan finns hos häst och ryttare. När hon vet det, vet hon vilken väg hon ska gå när hon väljer vilken typ av bett hästen ska testa.
Gillar hästen en visstyp av mundelen på bettet men den är ändå inte helt nöjd då kan man testa olika sidor, för att se om man får en fullträff. Tidigare kanske man bara ridit med lösa ringar men hästen kanske föredrar ett bett med fasta ringar. Det som är bra med Bombers är alla betten är handgjorda så du kan nästintill välja vilken mundel med vilken sida som du vill.
Våga även testa att ändra bettets placering i munnen, våga höja och sänka ner bettet. Givetvis ska bettet inte sitta för högt upp eller för långt ner. Men att höja eller sänka ner bettet ett hål kan göra stor skillnad.
När man åker för att prova bett rekomenderar Lollo att man max provar 4 bett åt gången, så att man inte provar för mycket.
Här är några av alla bett vi talade om under föreläsningen.
Bombers Ultra Comfy
Är ett anatomiskt bett med dubbel lock up funktion som gör att bettet låser sig både framåt och uppåt.
Det är ett bra bett för de hästar som inte gillar tungtryck.
Bombers Cable
De finns om 2-delade och 3-delade. Bettet ligger still i hästens mun och har en fjädrande funktion.
Ger lite mer tungtryck men är fortfarande ett "mellanbett". (Med mellanbett menas att det ligger mellan att ha lantryck eller tungtryck). Det som är extra intressant med Cable, är att det inte finns några länkar som kan trycka på en känslig tunga, plus att eftergiften i tygeln blir extremt snabb.
DC Dressyr/DC Morgan
Det är ett super rörligt bett som hästen själv kan placera mundelen som den vill i munnen och mundelens placering påverkas inte av tygeltagen eftersom den är helt rörlig. Det här är i sin uppbyggnad mycket likt Baucherbetten men till skillnad från dessa så är alla komponenter rörliga, vilket många hästar uppskattar.
Bombers har inte bara olika mundelar och sidor på sina bett, de har även flera olika material att välja mellan:
Bomber Blue
Dessa bett är gjorda av en hårdplast som ger ökad salvering och många hästar trivs väldigt bra med det materialet.
Sweet Iron
Bombers betten är gjorda av sweet iron som smakar gott för hästen och som med tiden kommer rosta. Vilket är helt normalt, betten ska göra det.
Titan
De har även bett gjorda av titan som är ett super lätt material, som alltid har samma temperatur (Kroppstemp) oavsett vad temperaturen är runt om kring bettet.
Efter en timmes föreläsning var det dags att förflytta oss till ridhuset för att se när Lollo hjälpa två hästar och deras ryttare med bettprovning.
Först ut var en 12 åring Dressyrhäst som omskolats till hopphäst. Hoppar 120 cm på tävling. Hästen kan bli stark i hoppningen. Ryttaren vill hitta ett bett som hon kan få tillbaka hästen på efter hindren men fortfarande ha suget mot hindren. Hästen hade idag ett Happy Tounge i Bomber Blue. Vilket hästen trivdes bra på.
Lollo tyckte att de skulle testa ett DC Morgan som har tungfrihet precis som Happy Tounge men där sidodelarna är rörliga, vilket gör att hästen själv kan placera bettet i munnen.
Ryttaren testar bettet och vi på läktaren tycker att hästen ser ut att trivas bra med bettet och ryttaren håller med. Hon tycker det är lättare att ta en förhållning och att hästen gärna tar stöd på bettet.
Hon tar några språng med bettet och tycker att hon har hästen fint i handen i anridningen och får en fin respons från hästen i landningen.
Det andra bettet de provar är ett från Beris, med en mundel av gummi som också är tjockare än DC Morgan.
På det här bettet tycker ryttaren att hon får en rund känsla i handen men hästen är inte helt nöjd, den går och slår med huvudet. Och hon tycker helt klart att DC Morgan var bättre.
Andra hästen ut för kvällen var en 6 årig valack som reds in som 4 åring. Alltså har han jobbat under ryttare i 2 år. Den här hästen var väldigt känslig och tyckte det var lite läskigt i början att kliva in i Hogstas Ridhus.
I och med att han är en känslig häst som också hade svårt att acceptera bettet, så gäller det som ryttare att inte störa honom när man rider.
Lolla tycker de ska prova ett bett från Beris. ett läderklätt som är ett väldigt bra bett att använda när man ska börja med bett på sin häst.
Hästen gillade helt klart bettet, han sökte sig både framåt, neråt och började även ta ett lätt stöd, vilket var väldigt intressant att se.
Med Beris läderbett är det viktigt är att smörja in bettet efter använding med tex, rapsolja som också är ok för hästen att ha i munnen.
Vi kan summera denna clinic och utprovning som mycket lyckad, där publik och ryttare gav Lollo 5 stjärnor för genomförandet!
2019-06-08 Nikki Törnblom Borgh