• TOP Retailer Europe 2022
  • Fast delivery
  • Large selection
  • Excellent service
Bli en klippa på att klippa
Blogginlägg

Bli en klippa på att klippa

 
Har du tröttnat på att i timtal sitta och vänta på att din häst ska torka efter ridpasset? Då kanske du ska överväga om det kan vara läge att klippa din häst. Dom flesta brukar klippa sin häst första gången innan vinterpälsen hunnit bli för tjock vilket brukar vara runt oktober. Då får hästen chans att vänja sig innan det blir för kallt ute. Och för att inte störa den naturliga hårfällningen bör du inte klippa din häst senare än januari.

Men innan du gör slag i saken finns det saker att tänka på och ta ställning till. Som t ex hur hårt och ofta hästen tränas, hur mycket hästen vistas ute och hur hagen är utformad avgör om den behöver klippas och i sådant fall hur mycket. Vi guidar dig även om de olika klippstilar som finns och tipsar om hur man får klippmaskinen att hålla länge.


Varför klipper man hästar?

Man klipper en häst som svettas mycket för att förhindra att den blir kall när svetten torkar. Om du bestämmer dig för att klippa din häst så låt hästens träningsintensitet och hur svettig den blir avgöra hur stor del av pälsen som klipps bort. Frågor du ska ställa om du står i valet eller kvalet om du ska klippa din häst eller inte är: Hur ofta tränas hästen så den blir svettig? Rider du inomhus eller utomhus? Hur mycket vistas din häst utomhus? Finns det vindskydd och skog i hagen för att undkomma nederbörd och vind? Är du beredd att ersätta den avklippta pälsen med täcke både ute och eventuellt inne? Svaren på dessa frågor ger en indikation huruvida det är aktuellt med en klippning eller inte.



Fördelar med en klippt häst

Anledningen till att man klipper hästar är att dom torkar snabbare. En långhårig häst som arbetas svettig tar lång tid att torka. En annan fördel är att en korthårig häst är lättare att hålla ren.

Med en klippt päls transporteras överskottsvärmen från träningen bort lättare och skulle hästen ändå bli svettig så torkar den snabbare. Många upplever också att hästen blir piggare när den är klippt. Eftersom hästen torkar snabbare avger den mindre fukt till omgivningen, vilket är positivt för stallmiljön.

Tänk på att du som hästägare har ansvaret att hålla din häst varm och torr genom extra foder och täcken när du har klippt din häst. Det är viktigt att du varken har för tunt eller för tjockt täcke. En bra tumregel är att om du klipper hästen och lägger på ett termotäcke så ska det motsvara den isolering du tagit bort. Ett sätt att kontrollera att täcket inte är för tjockt är att vända på täcket och kontrollera om det har uppstått kondens.


Nackdelar med en klippt häst
 
Det föreligger alltid en skaderisk när man tar fram klippmaskinen. En plötslig eller oförsiktig rörelse kan resultera i skador på både den som klipper och hästen. Och om hästen klipps under fällningsperioden riskerar man att förstöra sommarpälsen.

En klippt häst blir oftast mer känslig i pälsen och riskerar att få skav av t.ex. täcket, sadeln, sporrar och benskydd. Om du vet att din häst är väldigt känslig i sin päls så försök välja en klippstil där du sparar de känsliga områdena oklippta. Det är även viktigt att man väljer välsittande täcken och att man byter täcke för att variera trycket av täcket.



Förbjudet att klippa känselhåret

Visste du att man inte får klippa skydds- och känselhårets på huvudet då de behövs vid kontakt med andra hästar, när de sorterar sin mat och när det är mörkt. Enligt svensk djurskyddslag är det faktiskt förbjudet att ta bort hästens känselhår. Detta säger lagen:

”Hästars känselhår får inte klippas av eller på annat sätt avlägsnas. Detta gäller inte om enskilda känselhår måste klippas eller avlägsnas för att undvika lidande för hästen. Med känselhår avses de speciella, hårda hårstrån på mule och runt ögonen som hästen använder för sin känsel.”


Anpassa klippstil efter ridstil

När du väl har bestämt dig för att klippa hästen finns det en mängd olika stilar att välja mellan. Utgå från hur hästen rids och lever när du väljer stil. Om du rider mycket utomhus eller om hästen vistas mycket i hagen kan det vara bra att låta den behålla pälsen på rygg och kors. Det kan räcka med att bara klippa den där den svettas. Genom att behålla pälsen på ryggen och korset blir hästen inte lika känslig för kyla.


Olika klippstilar

Här visar vi dom vanligaste klippstilarna. Ett tips är att använda en bit tavelkrita för att rita in konturerna på hur du vill klippa din häst för att det ska bli snyggt. Tänk på att alltid klippa mothårs och att hålla klippmaskinen platt mot hästens päls.

 
Helklippning

Hästen klipps från topp till tå inklusive benen och huvudet. Passar hästar som tränas mycket i ridhus. Viktigt att hästarna har ordentligt med täcken eftersom man tar bort deras naturliga skydd mot kyla, vind och vatten. För att förebygga skav kan det vara bra att spara lite päls under sadeln.

 
Variant av helklippning

Spara benen och en liten "padd" under sadeln. Klipp ganaschen fram till där tränsets sidostycken ligger.

 
Halvklippning

Klipp hela hals- och bogpartiet samt frambenen till nedanför knäet. Från manken klipper du snett bakåt–nedåt mot ljumsken. All päls finns alltså kvar på rygg och bakben. Passar hästar som går ute mycket, men ändå blir svettiga av träning.

 
Spårklippning

Klipp en rand uppifrån strupen, längs hela halsen och sedan längs hästens sidor fram till bakbenen. Spårklippning passar en häst som inte svettas särskilt mycket. Normalt sett behöver den inte ha täcke i stallet (naturligtvis beroende på stalltemperatur och hur känslig den är) när den är klippt så här lite.


Filtklippning

Klipp som om det låg en filt över manke, kors och rygg. Man kan klippa en "halv oval" uppåt i flanken om hästen svettas mycket där.


Jaktklippning

Kroppen klipps men du lämnar kvar en "vojlock" på ryggen (lägg gärna på en vojlock som mall när du klipper). Huvudet och benen klipps inte. Sadelläget lämnas oklippt för att förhindra skav.

 
Säkerhet framför allt

Det är inte riskfritt att klippa en häst. Många hästar blir spända och oroliga för ljudet och vibrationen från klippmaskinen och har svårt att stå still. Det är viktigt att aldrig vara själv i stallet när du klipper. En olycka händer lätt och du kan dessutom behöva hjälp för att komma åt överallt. Om det är första gången du klipper din häst så börja helst inte med en helklippning.

Hästar har ett bra minne så vänj dom försiktigt. Innan du börjar klippa kan det vara bra att låta hästen vänja sig vid ljudet från klippmaskinen. Om din häst är väldigt ljudkänslig kan du prova att stoppa öronproppar i öronen. Hogsta Ridsport säljer öronproppar både i foam material och svart garn. Men det är inte bara ljudet hästen brukar reagera på, utan också kylluften som maskinen blåser ut kan vara skrämmande eftersom hästar blåser ut luft för att signalera till flocken om en annalkande fara.

Avsluta alltid klippningen med att klippa på ett ställe som hästen inte uppfattar som obehagligt. Ge hästen rikligt med beröm och godsaker så klippningen blir en trevlig upplevelse, så det blir lättare nästa gång.

Tänk på att hästen ska stå på ett torrt underlag och att du använder skor med gummisula om du använder dig av en elektrisk klippmaskin. Om du skulle få en stöt av klippmaskinen, stäng genast av den och lämna in den för reparation innan du använder den igen. Genom att använda en jordfelsbrytare på sladden till saxen bryts strömmen direkt om något skulle gå fel.

Håll alltid elsladden bakom ryggen och se till att hästen inte kan kliva på den. En del hästar kan vara mer rädda för den ringlande sladden än för själva klippmaskinen.

 
Viktigt att tänka på innan du börjar klippa

En klippmaskin kan bli väldigt varm och det finns risk att man bränner hästen med klippskären. Det är därför viktigt att olja skären lite men ofta. Torra skär går tungt och överbelastar maskinen och både skär och klippmaskin blir snabbt överhettade. Blir skären trots allt heta kan du använda kylspray på skäret när maskinen är avstängd. Se också till att hela tiden hålla maskinen i rörelse (tänk lite som om du håller i ett varmt strykjärn). Ta paus och låt maskinen svalna om den känns het.

Klippmaskinen ska alltid hållas ren och smord. Medan du låter hästen vänja sig vid ljudet från maskinen kan du passa på att lyssna att den låter som den ska. Rusa den i några sekunder och olja in den med olja innan du börjar klippa. Om skären går trögt blir maskinen fort överhettad. Det är därför viktigt att även under klippningen göra rent och smörja in skären emellanåt.

Slöa skär kan göra att du nyper hästen i skinnet. Det blir ett ordentligt och smärtsamt nyp, som kan försvåra klippning av hästen i framtiden. Skären slits snabbt så det är en god idé att alltid ha något i reserv när du klipper.


Hur får man klippmaskinen att hålla länge?

Det första tipset är att investera lite i en klippmaskin av bra kvalitet med stark motor. De billigare maskinerna är oftast tillverkade i sämre material med dålig precision och har ofta en svagare motor. Det betyder att maskinen slits ut snabbare vid kontinuerlig klippning och dessutom riskerar att överbelastas/överhettas.

Det andra tipset är att läsa instruktionsboken noga. Följ anvisningarna, rengör motor och luftfilter, olja skär och maskin regelbundet så håller din klippmaskin längre. Och du slipper att stå med en trasig klippmaskin och en halvklippt häst. Renhållning är viktigt då smuts och hår som samlas i motorn kan leda till överhettning och motorhaveri. Bristande smörjning ger onödigt slitage och överhettning.

Om skären tuggar (vilket betyder att överskäret stannar ett ögonblick i vändläget) så kan du behöva justera trycket på maskinens spännskruv. Tänk på att aldrig spänna skären för hårt! Då kan de bli mycket varma och motorn på klippmaskinen bli onödigt ansträngd.

Förvara skären och klippmaskinen på en plats där det är torrt så inget rostar. Se till att skären är väl rengjorda och lite lätt inoljade. Hogsta Ridsport har et brett sortiment med olika tillbehör till klippmaskiner som t.ex. klippskär, klippmaskinsoljor och rengöringsmedel till skären.


 
Hur ofta ska man slipa skären?

Kvalitet på stålet har stor betydelse för klippningen och framförallt hur ofta du behöver slipa skären samt hur många gånger skären kan slipas om.

Man brukar säga att skär går att slipa ca.6–10 gånger men självklart beror det på stålkvalitet på skären. Slipa hellre ofta och lite än sällan och mycket så att skären alltid är vassa och klipper jämnt och bra. Tänk på att alltid lämna in både under- och överskär då de slits tillsammans. Blandar man med andra skär kan klippresultat bli sämre.


Hur viktigt är det att jag oljar skären vid klippning?

Det är jätteviktigt! Oljan lägger sig som en fin oljehinna mellan skären och underlättar klippningen. Smörj ofta med klippolja (ungefär var 10:e minut) under tiden som du klipper, så förlänger du både maskinen och skärens livslängd.


Hur många gånger kan jag klippa med nya skär?

Det beror helt på hur ren eller smutsig pälsen på djuret är. Grus sliter mycket på skären och gör dom snabbt slöa. För bästa resultat bör hästen tvättas dagen före klippning, täckas över natten för att vara torr och ren dagen efter. En päls med mycket grus kan resulterat i att man knappt kan klippa en hel häst. Med väl rengjord päls, utan grus och jord, så kan man klippa upp till tio gånger med samma skär.

 
Ett tips är att...

Ha en lång regnrock på dig när du klipper för att slippa all bortklippt päls på dina kläder.

Inlägget skrivet av Karin Olofson - 2021-05-27
Cordless Clipper Bonum - Blue
klippmaskin-adelar

Trimmer - Adelar Pro

Lister

SEK2,435
trimmer-admire

Trimmer Admire

Wahl

SEK1,645
Star cutting machine

Star cutting machine

Lister

SEK3,965
Star cutting machine

Star cutting machine

Lister

SEK3,965
Klippmaskin Eclipse Batteridriven

You will also like this

  • IceBug - ett hållbart företag

    Det svenska företaget har en vision om att göra det enklare för människor att spendera mer tid ute i naturen med ett par bra skor med ordentligt grepp, men de arbetar också aktivt med att ge tillbaka till planeten genom ett hållbarhetsarbete som genomsyrar hela verksamheten!

  • Vad är tillåten tävlingsklädsel vid dressyrtävling?

    Vi förtydligar vilka riktlinjer som gäller för godkänd utrustning enligt Ridsportsförbundet tävlingsreglement inom dressyren.

  • Åka på meeting

    Här får du tips på en riktig packlista, allt du behöver när du åker på meeting finns med. Kolla in Lo och Weltons bagage, när de åkte till Holland

  • Hur förhindrar man skav på häst?

    När pälsen är som sämst ökar risken för skav. Hur hanterar man det förebyggande och om skavet är ett faktum, vad kan man göra då? Här kan du läsa lite mer om våra tips.

  • Finesse Bridle® Innovation för hästens skull

    Hur Finesse Bridle® fungerar är en fråga som många ställer till oss och därför har vi sammanställt lite fakta om just Finesse Bridles® och vad det är som är unikt med det.

  • Göra gröna val

    Visst vill vi alla ta ansvar för miljö och hållbarhet men det är inte alltid så lätt att veta vad man kan göra. Här delar Hogsta Ridsport med sig av sina tankar

  • Willab-staketet

    Willab-staketet, ett elegant, snyggt, hållbart och lättmonterat staket som passar de flesta hästgårdar.

  • Vit, vitare, aldrig mer gul

    Här får du tips om vad du kan göra och självklart finner du produkter som är framtagna för att hålla din skimmel skinande vit med minimal insats.

  • Ia & Denni - Denni Design

    Många är vi som känner till Ia & Denni och ännu fler om man uppehåller sig i islandshästens värld. Denni Design, ett varumärke med fokus på just islandshästen.

  • TOP Retailer Europa 2022

    Vi är så stolta över detta pris! Hogsta Ridsport utsedd till en av Europas bästa ridsportaffärer. Läs mer om varför vi tilldelas detta pris.

  • Vad menar vi med Kunskap - Kvalité - Omtanke?

    När vi försöker sätta ord på vilka vi är, så landar vi alltid med dessa tre viktiga ord. Det är såhär som vi också hoppas att du ser oss.

  • Miljömedvetet val - Stierna Equestrian

    Ett imponerande miljöarbete inom ridsporten står Stierna Equestrian för. Många pratar miljö, Stierna gör det på riktigt.

  • Bucas Green-Line

    Med orden värm din häst inte planeten har Bucas tagit fram detta utetäcke. Green-Line turnout har även fått ett innovationspris på Spoga.

  • Rykta din häst blank som en spegel

    Finns det något finare än en supervälryktad häst? Och vad behöver du för att komma dit? Vi vet och har här lite tips till dig.

  • Grooming de Luxe

    Inspireras av snygga detaljer för stall och tävling. Kentuckys stall och borstserie Grooming de Luxe sticker verkligen ut med fina material och snygg finish.

  • Sommarplågor som bits, sticks och suger blod!

    Men tack och lov har vi ett brett sortiment med produkter och material som hjälper till att hålla insekterna på säkert avstånd.

  • Hur skyddar jag hästens ben bäst?

    Hästens ben är ömtåliga och bör skyddas för att undvika att bli skadade. Det är dock viktigt att du väljer rätt benskydd för rätt tillfällen.

  • Dressyrhästens dresscode vid tävling

    Här har vi sammanställt vilken utrustning som är tillåten att använda på din häst vid dressyrtävling.

  • Ut på tur, aldrig våt och sur

    Det finns ingenting som heter dåligt väder, bara dåliga kläder. Här reder vi ut begreppen så att du väljer rätt plagg till rätt tillfälle.

  • På besök hos EA Mattes

    Följ med oss till Mattes fabrik i Polen. Vi fick se hur all tillverkning sker och hur omsorgsfullt allt sköts. Inte konstigt att EA Mattes produkter är av oslagbart hög kvalité.

  • Segersjödagarna Fälttävlans-SM

    Fantastiskt trevlig resa till Örebro och Segersjö. Vi gör ett besök i en helt annan värld, när vi tar turen till Segersjö Herrgård och årets stora fälttävlanstävlingar.

  • Resa till Aachen

    Följ med Eva på tur till Aachen när hon hämtar information och inspiration för framtidens utveckling av Hogsta Ridsport.

  • Neue Schule på Hogsta

    Hade du inte möjlighet att komma, då kommer du gilla det här. Vi bloggar om all information vi fick när Stefan, Lotta och Magnus var på besök.

  • Bomber clinic

    Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

  • För hjärnans skull

    Vad händer egentligen med hjärnan när olyckan är framme och vi ramlar av? Vi delar med oss från föreläsningen "Seminarium med fokus på huvudet och hjärnan".

  • Tandläkarbesök

    Här delar vi med oss av det vi har lärt oss om hästens munhåla och utrustningens betydelse.

  • Bridle Fitting

    Vi bloggar om allt vi får lära oss inom utrustning och vikten av att den är väl anpassad för din häst. Denna gång handlar det om vikten av ett väl inpassat träns eller kandar.

  • Vernissage hos Hogsta Ridsport

    2017 hade vi en fantastiskt fin vernissage med Katja Hannula och här kan du läsa lite till om den och fantastiska Katja Hannula

  • From Stable to Equestrian shop

    When you come to visit us, you will see it - the stable. A part of the big stable turned into a fantastic shop, which still is a part of Hogsta Ridanläggning.

  • From stable to store

    One day we had grown out of our premises but still wanted to stay at Hogsta. The year was 2015 when the change took place.

  • Benskydd, senor och värme - hur funkar det?

    Leder infraröd energi (FIR) i Back on Track's benskydd till att senorna överhettas? Svaret är nej - och här är förklaringen!

  • Hästar som konst - på riktigt!

    Fantastiska tavlor med hästmotiv gör hon, finska Katja Hannula. Läs mer om vem hon är och vilken känsla hon har inför hästen.

  • Färger påverkar

    De färger som vi omger oss med under vardag påverkar oss, vårt beteende och våra känslor. Vilka färg passar din häst personlighet?

  • "Code of conduct"

    För att kunna värna om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt har en uppförandekod tagits fram av Svenska Ridsportförbundet.

  • Vi stödjer en Narkotikafri Skola 2021

    Hogsta Ridsport stödjer projektet Narkotikafri skola 2021 eftersom vi tycker att det är en självklarhet att skolan ska vara fri från droger.

  • Spännande resa med NS

    Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra bästa tips, trix och upplevelser.

  • Stipendiemottagning

    Det är verkligen en ära, att vara utvald bland många sökande. Hogsta Ridsport får bidrag från Association of Trade Partner Sweden till sin fortsatta utveckling.

  • Hästsko-lycka

    Det finns så många myter om hästskor och tur eller lycka så därför avbildas de ofta bland smycken och amuletter. Vi tycker ju att allt med häst ger lycka så för oss är det inte så konstigt.

  • Emmelies Hästfestival - en festival för livet

    I februari 1993 somnade en liten flicka in efter två års kamp mot sin cancersjukdom. För att hedra hennes minne arrangerades en festival för livet!