Blogginlägg
Benskydd, senor och värme - hur funkar det?
Men det är även viktigt att välja benskydd som minskar senornas värmebelastning. Risken för överhettning av senorna minskar betydligt om materialet har hög andningsförmåga eller om benskydden är perforerade för att låta luften cirkulera.
FIR - infraröd terapeutisk energi, som utsänds av alla Back on Track’s benskydd - gör dock inte benskydden varmare. Det innebär att den välgörande effekten av FIR kan samexistera med både hög andningsförmåga, högt luftflöde och fukttransporterande egenskaper, som gör att värmen lättare kan ledas bort.
Senornas egenskaper
Senorna i hästens underben har under evolutionens gång förfinats till starka, fjädrande strukturer som effektivt förmedlar den explosiva kraften från kroppens massiva muskler. De löper nära hudens yta, i en del av hästens kropp som samtidigt är relativt oskyddad. Kring underbenet, kotan, kotleden, kronleden och kronbenet finns inte mer stödjande vävnader än vad som är absolut nödvändigt för funktionen: elasticitet och lagring av rörelseenergi.
På grund av hästens anatomiska konstruktion och biomekanik utsätts senorna för mycket hög belastning. De behöver därför både skyddas och stabiliseras för att minska risken för skador. Senskador hos hästar är mycket vanliga och kan vara svåra att läka. Konsekvenserna kan vara förödande, och det är viktigt för hästens långsiktiga hållbarhet att undvika senskador i största möjliga mån.
De absolut bästa åtgärderna är förebyggande. Genom att använda benskydd, visa stor omsorg om hästens underben samt uppmärksamma små tecken på problem innan de utvecklats till tydliga symptom kan riskerna reduceras betydligt.
Men det finns ytterligare ett specifikt hot mot senornas hållbarhet: upphettning. Senans inre temperaturer kan öka signifikant under rörelse och ansträngning. Benskydd behövs -men innebär samtidigt att senorna får svårare att hålla sig svala, eftersom de kyls ner av omgivningen. Senornas fjädrande egenskaper innebär att de lagrar rörelseenergi, vilket även ökar deras inre temperatur. Benskydd som värmeisolerar kan därför leda till upphettning av de bindvävsceller som senorna består av. Och dessa celler är inte värmetåliga.
Faktum är att senornas bindvävsceller börjar dö vid temperaturer strax över 42°C - en temperatur som senorna kan uppnå lokalt vid ansträngning och hård belastning (1). Om överhettning av hästens senor är något som regelbundet uppstår under en längre tid, kan senorna börja brytas ner; en process känd som “degenerering genom hypertermi” (2).
Eftersom benskydd placeras så att de övertäcker senorna riskerar användningen av dem att ytterligare öka deras temperatur. Detta gäller alla benskydd. Men resultatet beror på benskyddens egenskaper. En typ av benskydd som tillåter luften att cirkulera, tack vare sina materialegenskaper eller genom perforeringar, kommer innebära betydligt mindre risk för överhettning, i jämförelse med andra benskydd.
Mineralerna bakom FIR-teknologin (Welltex®) fungerar inte värmeisolerande. Welltex-teknologin ger istället materialet dess terapeutiska egenskaper, genom att absorbera och återsända FIR till hästens kropp. Materialegenskaper och/eller förekomsten av ventilerande öppningar avgör sedan hur väl benskydden kan bidra till att värme leds bort från senorna.
Infraröd energi har visat sig ha en fördelaktig inverkan på biologiska vävnader, bland annat genom att stimulera blodcirkulationen och bidra till effektiv tillförsel av syre och näring. Detta ger i sin tur bättre förutsättningar för kroppens egna läkande processer. Effekten kan upplevas och observeras, men mekanismen bakom utgör fortfarande ett aktivt forskningsområde. Flera möjliga förklaringar har dock lagts fram.
En trolig teori är att FIR uppreglerar uttrycket av ett enzym i blodkärlens väggar. Detta enzym ökar i sin tur produktionen av kväveoxid (NO) - en signalmolekyl som kroppen använder för att vidga blodkärlen. Upptäckten av NO och dess funktion som signalmolekyl i kroppen belönades med Nobelpriset i medicin 1998.
Energitillförsel genom FIR anses också påverka vattenmolekyler. Eftersom vatten utgör en så stor del av kroppen kan effekten av att få dessa molekyler att vibrera, röra sig, ändra position eller konfiguration vara av stor betydelse. Den infraröda energin är dock inte tillräckligt kraftfull för att alstra ökad värme i vävnaderna.
Sammantaget kan de biologiska reaktionerna på FIR förklara varför energiformen verkar lindra så skilda tillstånd som svullnad, inflammation, stelhet i leder och ömhet i muskler. Welltex®️-effekten upplevs ofta både lindra och förebygga problem med överansträngda senor, inflammationer, svullnader och gallor.
Så här kan du träna hästen på ett hållbart sätt:
Använd benskydd och boots i hög kvalitet, som skyddar, stöder och avlastar strukturerna i hästens underben – men låt valet av benskydd styras av deras förmåga att leda bort värme och hålla hästens senor svala.
Värm upp hästen inför ett träningspass. Gott blodflöde och mjuka vävnader minskar risken för mjölksyra, trötthet, felbelastning och skador.
Kylande bandage sänker senornas temperatur efter träning. Detta kan förebygga senskador.
Träna hästen på lämpligt underlag och helst genom en stor volym lågintensiv träning. Undvik plötsligt ökad arbetsbelastning. Detta ökar risken för skador.
Airflow-kollektionen – med benskydd framtagna för maximalt luftflöde och låg vikt
Airflow-kollektionen innehåller en rad olika produkter som tillåter luften att effektivt cirkulera genom dem. Detta kan ske med hjälp av hög andningsförmåga, öppningar, nätmaterial, perforeringar eller genom att materialets ytstruktur skapar luftfickor.
Materialtekniken låter benskydden andas, vilket håller senor och andra känsliga strukturer svala och minskar risken för överhettning. Luften cirkulerar närmast hästens hud och värme och fukt kan snabbt transporteras bort.
Samtliga produkter är fodrade med Welltex®️-teknologi, som kan bidra till ökad blodgenomströmning genom reflektion av kroppens naturliga infraröda energi, utan att skydden blir varma.
Vi har valt namnet Airtech™️ för att beskriva sammansättningen av flera material som tillsammans gör att mycket luft kan passera genom slutprodukten. Luftcirkulationen gör produkterna bekväma att bära även under varma förhållanden - och minskar även risken för överhettning.
2. Wilson, A.M. & Goodship, A.E. (1994). Exercise-induced hyperthermia as a possible mechanism for tendon degeneration. J. Biomechanics. 27(7), 899-905.
Artikeln är hämtad från Back on Track - 2024-08-26
Leder infraröd energi (FIR) i Back on Track's benskydd till att senorna överhettas? Svaret är nej - och här är förklaringen!
You will also like this
Det svenska företaget har en vision om att göra det enklare för människor att spendera mer tid ute i naturen med ett par bra skor med ordentligt grepp, men de arbetar också aktivt med att ge tillbaka till planeten genom ett hållbarhetsarbete som genomsyrar hela verksamheten!
Vi förtydligar vilka riktlinjer som gäller för godkänd utrustning enligt Ridsportsförbundet tävlingsreglement inom dressyren.
Här får du tips på en riktig packlista, allt du behöver när du åker på meeting finns med. Kolla in Lo och Weltons bagage, när de åkte till Holland
När pälsen är som sämst ökar risken för skav. Hur hanterar man det förebyggande och om skavet är ett faktum, vad kan man göra då? Här kan du läsa lite mer om våra tips.
Hur Finesse Bridle® fungerar är en fråga som många ställer till oss och därför har vi sammanställt lite fakta om just Finesse Bridles® och vad det är som är unikt med det.
Visst vill vi alla ta ansvar för miljö och hållbarhet men det är inte alltid så lätt att veta vad man kan göra. Här delar Hogsta Ridsport med sig av sina tankar
Willab-staketet, ett elegant, snyggt, hållbart och lättmonterat staket som passar de flesta hästgårdar.
Här får du tips om vad du kan göra och självklart finner du produkter som är framtagna för att hålla din skimmel skinande vit med minimal insats.
Många är vi som känner till Ia & Denni och ännu fler om man uppehåller sig i islandshästens värld. Denni Design, ett varumärke med fokus på just islandshästen.
Vi är så stolta över detta pris! Hogsta Ridsport utsedd till en av Europas bästa ridsportaffärer. Läs mer om varför vi tilldelas detta pris.
När vi försöker sätta ord på vilka vi är, så landar vi alltid med dessa tre viktiga ord. Det är såhär som vi också hoppas att du ser oss.
Ett imponerande miljöarbete inom ridsporten står Stierna Equestrian för. Många pratar miljö, Stierna gör det på riktigt.
Med orden värm din häst inte planeten har Bucas tagit fram detta utetäcke. Green-Line turnout har även fått ett innovationspris på Spoga.
Finns det något finare än en supervälryktad häst? Och vad behöver du för att komma dit? Vi vet och har här lite tips till dig.
Inspireras av snygga detaljer för stall och tävling. Kentuckys stall och borstserie Grooming de Luxe sticker verkligen ut med fina material och snygg finish.
Vi berättar om fördelar och nackdelar med att klippa din häst och tipsar om hur du på bästa sätt tar hand om din klippmaskin.
Men tack och lov har vi ett brett sortiment med produkter och material som hjälper till att hålla insekterna på säkert avstånd.
Hästens ben är ömtåliga och bör skyddas för att undvika att bli skadade. Det är dock viktigt att du väljer rätt benskydd för rätt tillfällen.
Här har vi sammanställt vilken utrustning som är tillåten att använda på din häst vid dressyrtävling.
Det finns ingenting som heter dåligt väder, bara dåliga kläder. Här reder vi ut begreppen så att du väljer rätt plagg till rätt tillfälle.
Följ med oss till Mattes fabrik i Polen. Vi fick se hur all tillverkning sker och hur omsorgsfullt allt sköts. Inte konstigt att EA Mattes produkter är av oslagbart hög kvalité.
Fantastiskt trevlig resa till Örebro och Segersjö. Vi gör ett besök i en helt annan värld, när vi tar turen till Segersjö Herrgård och årets stora fälttävlanstävlingar.
Följ med Eva på tur till Aachen när hon hämtar information och inspiration för framtidens utveckling av Hogsta Ridsport.
Hade du inte möjlighet att komma, då kommer du gilla det här. Vi bloggar om all information vi fick när Stefan, Lotta och Magnus var på besök.
Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.
Vad händer egentligen med hjärnan när olyckan är framme och vi ramlar av? Vi delar med oss från föreläsningen "Seminarium med fokus på huvudet och hjärnan".
Här delar vi med oss av det vi har lärt oss om hästens munhåla och utrustningens betydelse.
Vi bloggar om allt vi får lära oss inom utrustning och vikten av att den är väl anpassad för din häst. Denna gång handlar det om vikten av ett väl inpassat träns eller kandar.
2017 hade vi en fantastiskt fin vernissage med Katja Hannula och här kan du läsa lite till om den och fantastiska Katja Hannula
When you come to visit us, you will see it - the stable. A part of the big stable turned into a fantastic shop, which still is a part of Hogsta Ridanläggning.
One day we had grown out of our premises but still wanted to stay at Hogsta. The year was 2015 when the change took place.
Fantastiska tavlor med hästmotiv gör hon, finska Katja Hannula. Läs mer om vem hon är och vilken känsla hon har inför hästen.
De färger som vi omger oss med under vardag påverkar oss, vårt beteende och våra känslor. Vilka färg passar din häst personlighet?
För att kunna värna om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt har en uppförandekod tagits fram av Svenska Ridsportförbundet.
Hogsta Ridsport stödjer projektet Narkotikafri skola 2021 eftersom vi tycker att det är en självklarhet att skolan ska vara fri från droger.
Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra bästa tips, trix och upplevelser.
Det är verkligen en ära, att vara utvald bland många sökande. Hogsta Ridsport får bidrag från Association of Trade Partner Sweden till sin fortsatta utveckling.
Det finns så många myter om hästskor och tur eller lycka så därför avbildas de ofta bland smycken och amuletter. Vi tycker ju att allt med häst ger lycka så för oss är det inte så konstigt.
I februari 1993 somnade en liten flicka in efter två års kamp mot sin cancersjukdom. För att hedra hennes minne arrangerades en festival för livet!